AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En popüler CMD komutları neler? Nasıl kullanılır?

haberci

Yeni Üye
Çoğu kullanıcının varlığından haberdar olduğu fakat ne olduğu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı
CMD komutları
aslında
Windows
bilgisayarlar için önemli bir yere sahip. Aslında işletim sisteminin en temel özelliklerinden biridir.
İlk olarak 1987 yılında hayatımıza giren
CMD
,
MS-DOS tabanlı
bir uygulamadır. Ancak Windows NT işletim sistemi ile karşımıza çıkan CMD, üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen kullanılmaya devam ediyor.
Windows işletim sisteminin önemli uygulamalarından biri olan
CMD
nedir,
CMD komutları
ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi soruların cevabını yazınızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
CMD nedir?
İlk olarak 1987 yılında kullanıcılarla buluşan CMD, hala kullanılıyor.
K
omut
satırı uygulaması olarak da bilinen bu kodlar, Windows işletim sistemini kullanan cihazlarda bulunan bir
kod yazma konsolu
dur. Ayrıca bu konsol içerisine çeşitli kodlar yazarak bilgisayarınızda bulunan donanımların ayarları gibi çok sayıda bilgiye ulaşabilir veya hata kodları alabilirsiniz.
CMD uygulamasına girmek aslında oldukça basit. ”
Windows+R
” yaparak karşınıza çıkan ekrana ”
CMD
” yazdıktan sonra uygulamayı kolayca açabilirsiniz.
CMD
uygulaması açıldıktan sonra dilediğiniz komutu yazarak çok sayıda işlemi gerçekleştirme olanağına sahip olursunuz.
CMD komutları nedir? Nasıl kullanılır?
CMD komutları ile istediğiniz ayar, uygulama ve içeriğe saniyeler içinde gitmek mümkün
CMD uygulamasının ne olduğunu artık biliyoruz. Sırada bu konsola yazacağımız çeşitli kodlar ve kısayollar var. İşte bu kısayollar ve kodlara CMD komutları adı veriliyor. Ayrıca bu kodlar sayesinde bilgisayarımızda yer alan donanımların ayarlarına, çeşitli verilere ve programlara saniyeler içinde ulaşma imkanınız var.
Tek yapmanız gereken şey, açmak istediğiniz içeriğin hangi koda karşılık geldiğini bilmek. Bu nedenle aşağıda verecek olduğumuz komutları, kod yazma konsoluna (CMD) yazarak istediğiniz içeriğe kolayca ulaşabilirsiniz.
En popüler CMD komutları:
Windows’ta bir çok CMD komutu ile çok hızlı işlemlerinizi yapmanız mümkün. Ancak bunları kullanabilmek için mutlaka temel bilgiye sahip olmanız gerekir.
En popüler
CMD komutları
içerisinden derlediğimiz kodlar ise şöyle:
taskmgr.exe
Görevi:
Görev yöneticisi
cleanmgr.exe Görevi:
Disk temizleyici
devmgmt.msc
Görevi:
Aygıt yöneticisi
appwiz.cpl
Görevi:
Program ekle kaldır
mspaint.exe
Görevi:
Paint programı
compmgmt.msc
Görevi:
Bilgisayar yönetimi
timedate.cpl
Görevi:
Tarih ayarlama penceresi
notepad.exe
Görevi:
Not defteri
clipbrd.exe
Görevi:
Pano işlemcisi
ciadv.msc
Görevi:
Dizin yöneticisini
charmap.exe
Görevi:
Karakterleri ayarlamanızı sağlar.
calc.exe
Görevi:
Hesap makinesini
diskmgmt.msc
Görevi:
Disk yönetimini
dfrg.msc
Görevi:
Disk birleştiriciyi
accwiz.exe
Görevi:
Erişebilirlik sihirbazı
desk.cpl
Görevi:
Görüntü özellikleri
eventvwr.exe
Görevi:
Olay görüntüleyicisi
freecell.exe
Görevi:
İskambil oyunu
fsmgmt.msc
Görevi:
Paylaşılan klasörler menüsü
hdwwiz.cpl
Görevi:
Donanım ekleme sihirbazı.
inetcpl.cpl
Görevi:
İnternet özellikleri
intl.cpl
Görevi:
Bölge ve dil ayarları
magnify.exe
Görevi:
Büyüteç
main.cpl
Görevi:
Fare özellikleri
mmsys.cpl
Görevi:
Ses ayarları
ntbackup.exe
Görevi:
Yedekleme sihirbazı
nusrmgr.cpl
Görevi:
Kullanıcı hesapları
osk.exe
Görevi:
Ekran klavyesi
spider.exe
Görevi:
Kağıt oyunu
msconfig.exe
Görevi:
Sistem ayarları
verifier.exe
Görevi:
Sürücü monitörü
drwtsn32.exe
Görevi:
Sorun tanıma aracı
dxdiag.exe
Görevi:
DirectX sürümü
mplay32.exe
Görevi:
Media Player basit sürümü
odbcad32.exe
Görevi:
Database işleme
packager.exe
Görevi:
Obje paketleyiciyi
perfmon.exe
Görevi
:
Sistem monitörünü
progman.exe
Görevi:
Masaüstü yöneticisi
Bu şekilde çeşitli CMD komutları yazarak Windows işletim sistemi içerisinde istediğiniz programa, ayarlara ve içeriğe saniyeler içerisinde ulaşmanız mümkün.
Ayrıca özellikle yazılım ve bilgisayar alanında çalışan kişiler için oldukça faydalı olan
CMD komutları
, Windows işletim sisteminin en büyük kolaylıklarından biri olmaya devam ediyor.
Daha fazla detaylı bilgi için tıklayınız
Siz de yorumlarda kullandığınız komutları paylaşabilirsiniz.

Çok doğru, CMD komutları birçok Windows kullanıcısı için bilindik ancak detaylı bilgi sahibi olunmayan önemli bir araçtır. CMD (Command Prompt), Windows işletim sisteminde kullanılan bir komut satırı uygulamasıdır. MS-DOS tabanlı bir uygulama olan CMD, Windows NT ile daha da geliştirilmiş ve günümüzde hala kullanılmaktadır.

CMD'yi başlatmak için "Windows+R" tuş kombinasyonunu kullanarak açılan ekrana "CMD" yazarak uygulamayı açabilirsiniz. Ardından çeşitli komutları girerek bilgisayarınızdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. CMD komutları, Windows işletim sistemi üzerinde çeşitli ayarlamalar, uygulamalara erişim ve dosya yönetimi gibi işlemleri hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.

Özellikle bilgisayar kullanıcıları için faydalı olan bazı popüler CMD komutları şunlardır:
- taskmgr.exe: Görev Yöneticisi
- cleanmgr.exe: Disk Temizleyici
- devmgmt.msc: Aygıt Yöneticisi
- appwiz.cpl: Program Ekle Kaldır
- mspaint.exe: Paint Programı
- calc.exe: Hesap Makinesi
- notepad.exe: Not Defteri
- dxdiag.exe: DirectX Sürümü Kontrolü
- ver.exe: Sistem Kararlılığını Kontrol Etme
- regedit.exe: Kayıt Defteri Düzenleyicisi
- ipconfig: IP Yapılandırma Bilgileri

Bu komutların yanı sıra daha birçok faydalı CMD komutu bulunmaktadır. Bu komutlar sayesinde bilgisayarınızı daha verimli bir şekilde kullanabilir ve pek çok işlemi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. CMD komutlarını öğrenerek bilgisayarınızı daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Eğer daha fazla CMD komutu öğrenmek isterseniz, internet üzerinde detaylı kaynaklara ve kılavuzlara kolayca ulaşabilirsiniz.

Geri