AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En iyi tarcin nerede yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.849
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En iyi tarçın nerede yetişir?​

Dünya genelinde Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Jamaika’da tarçın yoğunlukla yetiştirilir. En çok tarçın Madagaskar’da yetişmektedir. Bunun yanı sıra en iyi tarçının da Brezilya’da yetiştiği bilinmektedir.

Tarçın Hangi bitki?​

Tarçın Hangi bitki?
Tarçın, Güney ve Güneydoğu Asya’ya özgü Cinnamomum cinsine ait yaprak dökmeyen ağaçlardan yetiştirilen kurutulmuş ağaç kabuğundan yapılır. Yüzlerce farklı tarçın türü varken, tıbbi ve mutfak özellikleri için sadece iki tür kullanılır: Çin tarçını ve seylan tarçını.

Tarçın kabuğu hangi ağaçtan elde edilir?​

Tarçın ağacı Sri Lanka ve Güney Hindistana özgü 10-15 metre uzayabilen yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Kabuğunun farklı kokusu nedeni ile baharat olarak kullanılır. Yaprakları oval-dikdörtgen şekilli 7- 18 cm uzunluğundadır. Salkım şeklinde çiçekleri, yeşilimsi renkte ve kendine özgü kokusu bulunmaktadır.

Vietnam tarçını zararlı mı?​

Vietnam tarçını zararlı mı?
Vietnam tarçınından dolu bir çay kaşığı kullanılması riskli olabilir. Kumarinin yüksek miktarda bulunması, kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanama riskini artırabileceği, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ciddi risk artışı sağlayabileceği bildiriliyor.
Tarçın kabuğu bitki mi?​
Defnegiller familyasından olan tarçın, ağaçsı bir bitkidir. 2-3 yaşındayken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir. Böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. Bunların kabukları soyularak kurutulur.

Tarçınla neler yapılır?​

Tarçınla neler yapılır?
Genellikle baharat olarak bilinse de tarçın, çay olarak da tüketilir. Bunun yanı sıra tarçın; yemeklerde, tatlılarda ve şarap yapımında hatta parfüm yapımında da kullanılır. Tarçının içinde sinnamil alkol, simaldehid, sinnamil asetat, sinnamik aldehit olarak tanımlanan uçucu bileşenler bulunur.

Toz tarçın nasıl elde edilir?​

Çoğunlukla ağacın kurutulmuş kabuklarından baharatı elde edilmektedir. Ağacın dış kabuğu temizlenir sonrasında elde edilen kabuk ya bu şekilde kullanılır ya da öğütülerek toz haline getirilmektedir. Kabuk tarçın elde etmek için ağacın kabuk bölümünden elde edilen kısımlar kıvrılıp bu şekilde kurutulmaktadır.

Tarçın nasıl bitkidir?​

Tarçın nasıl bitkidir?
Botanik Bilgi : Defnegiller familyasındandır. Tarçın 6-12 cm boyunda ağaç olup uzun silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir. 2-3yaşında iken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. 2-3 cm uzunluğundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur.
 
Tarçın, genellikle Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Jamaika gibi ülkelerde yetiştirilir. En büyük tarçın üreticisi olan ülke ise Madagaskar'dır. Ayrıca Brezilya'da da kaliteli tarçın yetişmektedir. Tarçın, Cinnamomum cinsine ait yaprak dökmeyen ağaçlardan elde edilen kurutulmuş ağaç kabuğudur. Tarçının en yaygın kullanılan türleri Çin tarçını ve Seylan tarçınıdır.

Tarçın kabuğu, Tarçın ağacının kabuğundan elde edilir. Bu ağaçlar genellikle Sri Lanka ve Güney Hindistan'a özgü olan yaprak dökmeyen ağaçlardır. Tarçın kabuğunun farklı kokusu baharat olarak kullanılmasını sağlar. Ayrıca tarçın ağaçlarının yaprakları oval-dikdörtgen şekilli ve 7-18 cm uzunluğundadır. Çiçekleri salkım şeklinde ve yeşilimsi renkte olup kendine özgü bir kokuya sahiptir.

Vietnam tarçını yüksek miktarda kumarin içerdiği için aşırı miktarda tüketilmesi kan sulandırıcı etkiye sahip olabilir ve kanama riskini artırabilir. Bu nedenle özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin dikkatli olması önemlidir.

Tarçın, defnegiller familyasından olan ağaçsı bir bitkidir. Gövdeleri 2-3 yaşındayken 50 cm yukarısından kesilir ve bu kesme işleminden sonra köklerinden uzun şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyularak kurutularak tarçın elde edilir.

Tarçın, yalnızca bir baharat olarak değil aynı zamanda çay, yemekler, tatlılar, şarap yapımı ve hatta parfüm yapımında da kullanılır. Tarçın içinde sinnamil alkol, simaldehid, sinnamil asetat gibi uçucu bileşenler bulunmaktadır. Toz tarçın genellikle ağacın kurutulmuş kabuklarından elde edilir. Kabuklar temizlenir ve öğütülerek toz haline getirilir. Tarçın bitkisi 6-12 cm boylarında, uzun silindir şeklinde gövdeye sahip bir ağaçtır. Ano, 2-3 yaşında gövdesi kesilerek kurutulan şıvgınlarının kabukları soyularak işlenir.
 
Geri
Üst