Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

En iyi seftali nerede yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

En iyi şeftali nerede yetişir?​

Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa’da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 – 200 bin ton şeftali üretiliyor.

Bir şeftali ağacının ömrü ne kadardır?​

Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Şeftali üretimi nasıl yapılır?
Kumlu, milli, tınılı, çakıllı ve çabuk ısınan alüviyal topraklarda şeftali yetiştiriciliği başarılı bir şekilde yapılabilir. pH değeri her zanna 6-7 arasında değişmelidir. Toprak yüzeyine yakın bir ana kaya olmamalıdır. Aksi hale yetiştirilme çabası boşa gider ve verim almak mümkün olmaz.
Şeftali ağacı kaç günde bir sulanır?
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.

Şeftali Nerenin ürünü?​

Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)

Şeftali Hangi Mevsimde Yenir?​

Şeftali yaz mevsiminin tatlı meyvelerindendir. Haziran, Temmuz aylarında hasadı yapılan şeftali, aynı zamanda bu aylarda satışa çıkarılır. Şeftalinin en güzel olduğu zaman ise Temmuz ayıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarından şeftali satın alabilirsiniz.
Şeftali ağacı kaç yılda meyve verir?
Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Şeftali hasadı ne zaman yapılır?

1 şeftali ağacı kaç kilo şeftali verir?​

Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.

1 dönüme kaç şeftali ağacı dikilir?​

Her rakımda yetişen şeftali ağacı bakımı ve yetiştiriciliği zahmetsizdir. Dönüm başına dikimi yapılacak olan şeftali ağacı üretim şekline göre sayısı değişmektedir. Yarı bodur üretilen şeftali çeşitleri fidanlar arası 3 metre sıra arsı 5 metre şeklinde dikim yapılıp dönüme 66 adet şeftali ağacı dikilir.
Şeftali Fidanı suyu sever mi?
Şeftali ağacı, yetiştiği bölgenin iklimine göre su ihtiyacı duyar. Özellikle, ilk dikildiği zamanlarda bol sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Mayıs ayında şeftali ağacı sulamasının başlanması gerekmektedir. Ağustos ayında hasat yapılacağı için, bu aya kadar düzenli olarak sulamanın yapılması gerekmektedir.
Meyve ağaçları kaç günde bir sulanır?
Eksiklerini, ihtiyaçlarını not alın. Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.

Şeftalinin anavatanı neresi?​

Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)

🍑 ne anlama geliyor?​

Genelde şeftali gibi meyve anlamına gelir ve bununla ilgili birçok hikaye vardır. İnsanlar genellikle onun şeklini şeftali olarak kullanmak yerine popoyu ima etmek için kullanırlar.
Şeftali yaz meyvesi mi?
Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır.
Türkiye şeftali üretiminde dünyada kaçıncı sırada?
Ülkelerin Şeftali ve Nektarin Üretimi

Basık şeftali nerede yetişir?​

Yassı şeftalinin Bursa’da da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu çeşitler henüz Türkiye’de denenmediği için bu bahçe ilklere imza atacak. Çünkü basık sanayi nektarin çeşitleri özellikle İspanya’da ve Akdeniz’e komşu ülkelerde fazlasıyla yetiştiriliyor.

Şeftali ağacı kaç yılda meyve vermeye başlar?​

Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar. Bodur veya yarı bodur fidanlar üzerinden ise bu durum daha erken bir zamana çekilebilir.
Migrosta şeftali var mı?
Şeftali kg., yazın en sevilen lezzetlerinden biri, Migros Sanal Market ile bir tık uzağınızda! Meyve tabaklarına renk ve lezzet katan şeftali, tatlı lezzeti ile canınız tatlı çektiği zamanlar için birebir.
Şeftali dünyada en çok nerede yetişir?
Dünya üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD, Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantin’dir. İKLİM: Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden birisidir.

Yassı şeftali nereye bağlı?​

İspanya’dan sonra Bursa’da yetiştiriliyor… Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen ‘yassı şeftali’ artık Bursa’da da yetişiyor –

Bursa şeftali nerede yetişir?​

Bursa Ovası’nın kendine has iklim ve coğrafi koşullarında yaklaşık 110 bin dekar alanda yetiştirilen Bursa şeftalisinin kilogramı 3-3,5 lira, nektarin ise 4-4,5 liradan satılıyor. Lezzeti ve aromasıyla öne çıkan “Bursa şeftalisi”nde hem kalite hem de geçen yıla göre artan fiyatlar üreticisini memnun etti.
Hangi meyve ne zaman çıkar?
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Şeftali ağacının ömrü ne kadar olur?

Şeftali kaç yılda büyür?​

Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani klasik anaçlı bir şeftali fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur şeftali fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
 
Geri
Üst