AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

En iyi likopen hangisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

En iyi likopen hangisi?​

Domates, doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Isıl işlem görmüş domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri çiğ domatesten bile daha iyi birer likopen kaynağıdır. Ayrıca kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içerir.
Domates hangi asit vardır?
Taze domates suyundaki serbest amino asitlerin E’ini glutamik asit oluşturmakta, bunu aspartik asit izlemektedir. Sitrik asit en fazla bulunan organik asit iken, bir miktar da malik asit bulunmaktadır (Gould, 1983; Yılmaz, 2001).

Likopen nasıl elde edilir?​

Günümüzde likopen eldesi yaygın olarak çözgen ekstraksiyonu yöntemi ile yapılmaktadır. Geleneksel ekstraksiyon yöntemlerinde uzun sürelere ve büyük miktarlarda çözgene ihtiyaç duyulmaktadır.
Domates likopen ne demek?
Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renklere sahip olmasını sağlayan kimyasallardır.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Katarakt oluşumunu geciktiren A vitamini düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü bulunmaktadır.
Domateste ne kadar likopen var?
Orta boy bir çiğ domates 3,7 mg likopen içerir. Sadece 2 yemek kaşığı domates salçasındaki likopen miktarı ise 13,8 mg’dir. Domates suyu da iyi bir likopen kaynağıdır. 125 ml domates suyu yaklaşık olarak 25 mg likopen içerir.

Domatese kırmızı rengini veren madde nedir?​

Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir.
Salça bağırsaklara iyi gelir mi?
Hamur işleri ve baklagillerin kolay sindirilmesini sağlayan salça aynı zamanda yüksek lif içeriği ile bağırsakları harekete geçirmekte, kolestrolü düşürmekte, kan şekerini dengelemektedir.

Salça neden zararlı?​

İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratabiliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, yüksek tansiyon hastalarının tuzu hayatlarından mutlaka çıkarmalarını, yemeği salçasız yaparak yemelerini öneriyor.
Pişmiş domates asidik mi?
Ancak bazı kişiler için pişmiş domates asidik yapısı nedeniyle reflü veya hazımsızlığı tetikleyebilir.
 
Geri
Üst