Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

En iyi antioksidan nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

En iyi antioksidan nedir?​

Vücuttaki en güçlü antioksidan olan glutatyon, kendi elektronunu vererek vücut hücrelerinden alınmasını engeller. Sağlıklı hücrelerden elektron çalmaya çalışan serbest radikallere kendindeki elektronlardan veren glutatyon vücudun hücrelerini korumuş olur.
Antioksidan en cok ne var?
Nar, domates, siyah üzüm, pancar, havuç, enginar, böğürtlen gibi renkli meyve ve sebzeler zengin antioksidan kaynaklarıdır. Ayrıca bitter çikolata, fındık, ceviz, kepekli tahıllar, kümes hayvanları ve balıkta da bol miktarda bulunur.
Antioksidan nedir lipid oksidasyonunu nasıl kontrol ederler?
Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde. Canlılarda, kimyasal süreçler (prosesler), özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler.

Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?​

En fazla meyve ve sebzelerde bulunur. Özellikle renkli meyvelerde daha fazladır. Karpuz, kiraz, domates, havuç, bal kabağı, içeriği en zengin olan gıdalardır.
Antioksidan nedir ne işe yarar makale?
Antioksidan, vücudun çevresel ve diğer basınçlara reaksiyon olarak ürettiği dengesiz moleküller ve serbest radikallerin neden olduğu hücrelerin zarar görme durumunu önleyen veya yavaşlatan maddedir.
Yağların bozulmasına neden olan madde?
Ortamda antioksidan yoksa serbest radikal rxn sonucu parçalanma ürünleri oluşur. Yağların Diğer Bozulma (Ransidite) Nedenleri; Yüksek sıcaklık ve nem varlığında bakteriyel kontaminasyon sonucu yağlar lipaz enzimi ile kısmen hidrolize olurlar.

Vücudun en güçlü antioksidanı glutatyondur, vücutta sentezlenir. Glutatyon vücudu serbest radikallerden ve onların neden oldukları oksidatif hasardan korumak için çalışan bir süper kahraman gibidir. Bazı öngörüler DNA’nın günde 10.000 oksidatif saldırı alabileceğini göstermektedir.
Antioksidan türleri
Antioksidan maddeler nelerdir?
Antioksidan olarak kabul edilen maddeler arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Bu ürünlerden bazıları vücutta doğal yollarla üretilebilirken, bazı maddelerin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir.
Antioksidan içeren meyveler nelerdir?
Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.

Antioksidan değeri kaç olmalı?​

Antioksidan uzmanları yetişkin bir bedenin sağlıklı kalabilmesi için günde en az 3000 ORAC değerine sahip bir beslenme listesi oluşturmamızı tavsiye ediyor. Günde 20 binden fazlasını ise “mükemmel” kabul ediyor. Bildiğiniz gibi antioksidan kapasitenin en yüksek olduğu yiyecekler sebze ve meyveler.
q10 eksikliği nasıl giderilir?
Yumurta, kırmızı et, balık, ıspanak, çilek, baklagiller, karaciğer gibi gıdalar zengin koenzim q10 kaynakları şeklinde sıralanabilir. Bunların tüketilmesi koenzim q10 eksikliğini giderir.
C vitamini hangi ilaç?
c vitamini tablet

Yapay antioksidanlar nelerdir?​

Yapay antioksidanlardan en bilineni de bütülleştirilmiş hidroksianizol (BHA), bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) ve propil gallat dır. Bilindiği gibi antioksidanlar ransiditeyi ancak belli süreler için belli konsantrasyonlarda engelleyebilmektedir.
Nitrik oksit antioksidan mı?
Nitrik oksit, kan dolaşımında hızla bozulan kararsız bir moleküldür, bu nedenle sürekli yenilenmesi gerekir. Antioksidanlar nitrik oksidin kısa ömrüne katkıda bulunan, serbest radikalleri nötralize eden moleküllerdir.
Antioksidan enzimler nelerdir?
Antioksidanlar hücre ve doku hasarını engeller. Enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlar olarak vücudumuzda ikiye ayrılırlar. Enzimatik antioksidanlar: Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz.
Antioksidanlar, belirli meyve ve sebzelerde doğal olarak ortaya çıkar. Domateslerde likopen veya havuçda beta-karoten tüm farklı tiplerde antioksidanlardır….
 
Geri
Üst