SoruCevap
Yeni Üye
En Eski Aşk Şiiri Nedir
Dunyanın En Eski Aşk Şiiri
Dunyanın en eski aşk şiiri Sumerlere aittir Sumer inancına gore, toprağın bereketini ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kralın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıcası Ellil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir gorevdi Bu şiir buyuk bir olasılıkla Kral Şusin icin secilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama toreninde soylenmek uzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde, şolenlerde muzik, şarkı ve dans eşliğinde soyleniyordu
1889′da Bağdatın 150 km uzağındaki Sumer kenti Nippurda bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet uzerinde yer alan bu şiiri,Turkceye Muazzez İlmiye Cığ cevirdiBu onemli şiir İstanbul Arkeoloji Muzesinde sergilenmektedir Şiir şoyledir:
Damadım, kalbimin sevgilisi
Guzelliğin buyuktur baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Yatak odasında bal doludur
Guzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Damadım benden zevk aldın
Annem soyle sana guzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir
Sen beni sevdiğin icin
Lutfet bana okşayışlarını
Benim Tanrım, benim koruyucum
Tanrı Ellilin kalbini memnun eden Şusinim
Lutfet bana okşayışlarını
Dunyanın En Eski Aşk Şiiri
Dunyanın en eski aşk şiiri Sumerlere aittir Sumer inancına gore, toprağın bereketini ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kralın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıcası Ellil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir gorevdi Bu şiir buyuk bir olasılıkla Kral Şusin icin secilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama toreninde soylenmek uzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde, şolenlerde muzik, şarkı ve dans eşliğinde soyleniyordu
1889′da Bağdatın 150 km uzağındaki Sumer kenti Nippurda bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet uzerinde yer alan bu şiiri,Turkceye Muazzez İlmiye Cığ cevirdiBu onemli şiir İstanbul Arkeoloji Muzesinde sergilenmektedir Şiir şoyledir:
Damadım, kalbimin sevgilisi
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Yatak odasında bal doludur
Guzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Damadım benden zevk aldın
Annem soyle sana guzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir