AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En erken tarihli kitap cildi hangi sultan zamaninda yapilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En erken tarihli kitap cildi hangi sultan zamanında yapılmıştır?​

İslâm cildinin bilinen ilk örnekleri, gene bir Türk devleti olan Tolunoğulları (868-905) zamanına aittir.

Zincirek nedir?​

Zencerek ya da zincirek adı da verilen zincir gibi birbirine geçen desenlerden oluşan süsleme. Kelime anlamı “yalnız altınla yapılan süsleme”dir.

Cilt Sanatı Ustası nedir?​

Cilt Sanatı Ustası nedir?
Bu işi yapan sanatçılara “mücellid” adı verilmektedir. Osmanlı sarayının maaşlı kapıkulu sanatçıları arasında mücellid sınıfı da bulunmaktaydı. Orta Asya‟da özellikle islâmiyet‟in kabulünden sonra Türklerde cilt sanatı geliimiĢtir.

Ciltcilik teşkilatı nedir?​

Ciltcilik teşkilatı nedir?
Tanım : Bir mecmua veya kitabın yapraklarını dağılmadan ve sırası bozulmadan bir arada tutulması için yapılan işlemler bütününe verilen genel ad.

Cilt sanatı ile uğraşan ustalara ne isim verilir?​

Cilt işini yapan sanatçılara “mücellit” denir. Cildin malzemeleri arasında deri, mukavva, altın, boya, iplik bulunur. Ayrıca ebrû, katı’, kumaş ve değerli taşlar kullanılarak da cilt yapılabilir. Kalıp, mühre, fırça, falçata, mengene, ıstaka gibi aletler de cildin yapımında kullanılır.

Cilt üslupları nelerdir?​

Tarihî gelişmesi içinde İslâm cilt sanatının kazandığı üslûplar şunlardır: Hatâyî, Arap, Rûmî, Memlük, Mağribî, Türk (Osmanlı), Buhârâ-yı cedîd. 1….
- Deri Cilt. Deri, ciltçilikte en çok kullanılmış olan ana malzemedir.
- Çârkûşe Cilt.
- Kumaş Cilt.
- Ebrulu Cilt.
- Murassa’ (mücevherli) Cilt.

Cilt Sanatı Nedir Tanımı?​

Cilt Sanatı Nedir Tanımı?
Cilt Sanatı, elyazması ya da baskı ürünü bir yapıtın sayfalarını, hem kullanımını kolaylaştırmak, hem dış etkilerden korumak, hem de süslemek amacıyla bir araya toplayıp kapak geçirmek için yapılan işlemlerin tümünü kapsayan sanat dalıdır.

Kitabın dağılmasını önleyen kısım nedir?​

Kitabın dağılmasını önleyen kısım nedir?
Kitap ciltleme bir sanattır ve kültürümüzde değerli bir yere sahiptir. Mecmua ya da kitapların dağılmasını önlemek, sayfalarını bir arada tutmak ve sayfa sıralamasının bozulmadan bir arada durmasını sağlamak için kullanılan bu koruyucu kapağa ‘cilt’ denilmektedir. Cilt sözcüğü Arapça “deri, kılıf” manasına gelmektedir.

Cilt Sanatı Ustası ne ad verilir?​

Cilt Sanatı kısaca nedir?​

Ciltcilik ne demektir?​

Ciltcilik ne demektir?

Bilinen en erken kitap cildi hangi sultan?​

Bilinen en erken kitap cildi hangi sultan?
OSMANLI DA CİLT SANATI Osmanlı Döneminin ilk cilt örnekleri Fatih Sultan Mehmet zamanına aittir. Fatih Sultan Mehmet in özel Kütüphanesi için yazılan kitaplar Türk kitap sanatında o devre damgasını vurmuştur.
 
Türk cilt sanatının tarihine dair verdiğiniz bilgilere göre, İslam cildinin bilinen ilk örnekleri, Tolunoğulları dönemine ait olarak kaydedilmiştir. Tolunoğulları, 868-905 yılları arasında hüküm sürmüş bir Türk devletidir. Bu dönemde cilt sanatıyla uğraşan ustaların mücellid adı verildiğini ve Osmanlı sarayında maaşlı kapıkulu sanatçıları arasında mücellid sınıfının bulunduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca kitap cildinin koruyucu kısmına "cilt" denildiğini, bu işlemlerin kitabın dağılmamasını sağladığını ve Osmanlı döneminde cilt sanatının geliştiğini belirttiniz.

Bilinen en erken kitap cildinin Osmanlı Dönemi'nde, özellikle Fatih Sultan Mehmet zamanına ait olduğunu ifade ettiniz. Fatih Sultan Mehmet'in özel kütüphanesi için yazılan kitaplar Türk kitap sanatında o döneme damgasını vurmuştur.

Cilt sanatı ustalarına mücellid denirken, cilt sanatının tanımı ise elyazması veya baskı ürünlerinin sayfalarını bir araya getirip koruyucu kapakla kaplamak, süslemek ve kullanımını kolaylaştırmak için yapılan işlemlerin tümünü kapsayan sanat dalı olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca, cilt sanatının kazandığı üslupların farklı olduğunu belirttiniz. İslam cilt sanatının tarihî gelişimi içinde Hatayi, Arap, Rumi, Memluk, Mağribi, Türk (Osmanlı), Buhara-yı Cedid gibi farklı üslupların geliştiğini ve her birinin farklı malzemeler kullanarak öne çıktığını belirttiniz. Deri cilt, çarkuşe cilt, kumaş cilt, ebrulu cilt, murassa cilt gibi farklı cilt türlerinin olduğunu açıkladınız.
 
Geri
Üst