Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

En dogru sekilde abdest nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

En doğru şekilde abdest nasıl alınır?​

- Önce kollar dirseklerin yukarısı na kadar sıvanır, sonra “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilir.
- Eller bileklere kadar üç kere yıkanır.
- Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.
- Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

Teyemmüm nasıl alınır?​

Teyemmüm; niyet ederek temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şeye eller vurularak yüzü ve kolları dirseklerle birlikte mesh etmekten ibarettir. Teyemmüm edecek kimse, ne için teyemmüm edeceğine de niyet eder.

Gusül abdesti almadan önce namaz abdesti alınır mı?​

Gusül abdesti almadan önce namaz abdesti alınır mı?
Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79).

Normal abdest nasıl alınır kadın?​

Normal abdest nasıl alınır kadın?
ABDESTİN SÜNNETLERİ:
- Abdest almaya niyet etmek.
- Abdeste eûzü besmele ile başlamak.
- Abdeste başlamadan önce elleri bileklere kadar yıkamak.
- Dişleri misvak veya fırça ile, yoksa parmaklar ile temizlemek.
- Abdest organlarını peş peşe ara vermeden yıkamak.
- Yıkanan organları ovmak.
- Ağza üç kere su almak.

Abdest alırken sırası önemli mi?​

Şâfiîlere göre bu şartlara ilaveten, abdeste niyet etmek ve tertip (abdest organları yıkanırken âyetteki sırayı gözetmek) de farzdır (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 85-95).

Toprak yoksa teyemmüm nasıl alınır?​

Diğer mezheplerde, toprak cinsinden olan her temiz şey ile, üzerinde bunların tozu olmasa bile, teyemmüm edilir. Yanıp kül olan veya sıcakta eriyebilen şeyler, toprak cinsinden değildir. O halde, ağaç, ot, tahta, demir, pirinç, yağlı boya sıvalı duvar, bakır, altın, cam ile teyemmüm edilemez. Kum ile olur.

Evde su yoksa abdest nasıl alınır?​

Evde su yoksa abdest nasıl alınır?
Abdest almak veya gusletmek için, su bulunmazsa veya su olduğu halde kullanılması mümkün olmayan durumlarda, temiz toprak, kum, kireç ve taş gibi toprak cinsinden temiz bir şey ile Hanefi’de vakit girmeden önce de teyemmüm edilir. Diğer üç mezhepte, vakit girmeden önce caiz değildir.

Gusül abdesti olmadan abdest alınır mı?​

Gusül abdesti olmadan abdest alınır mı?
Cünüp olan bir kimse namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi temel ibadetler başta olmak üzere birçok ibadeti yerine getiremez. Cünüplük durumunda ilk uygun fırsatta gusül abdestinin alınması gerekir.
Banyo yapmak namaz abdesti yerine geçer mi?​
(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 133). Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekânlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyolarda, necaset bulunmadığı için abdest almak veya banyo yapmakta sakınca yoktur.
Neden abdest alırken 3 kere?​
(Yıkanacak uzvu üçer kere yıkamaktır. Maksud, su ile üç defa kaplayarak yıkamaktır. Yoksa bir uzvu yıkarken, bir defa aldığı su ile o uzvu üç kere yıkamakla sünnet hâsıl olmaz. Üçten fazla yıkayan haddi aşmış olur, üçten eksik yıkayan da zulmetmiş olur.)

Kadın abdest nasıl alınır diyanet?​

Kadın abdest nasıl alınır diyanet?
ABDEST NASIL ALINIR?
- Besmele çekerek önce sağ, sonra sol kol dirsekle beraber üç kere ovalanarak yıkanır. (
- Sonra şehâdet parmaklarıyla kulaklar, başparmakla da kulakların arkası temizlenir. (
- Elin baş ve işâret parmakları hariç, diğer üç parmaklar ile de boyun meshedilir. (
- Ayaklar sol el ile yıkanır.
 
Abdest, İslam'da önemli bir ibadet ve temizlik kuralı olarak yer almaktadır. Abdest alırken belirli adımları izlemek, temizlik ve niyetin sağlanması için oldukça önemlidir.

1. İlk adım olarak, abdeste niyet etmek gerekir. Niyet etmek, abdestin ibadet olarak yapılacağına dair samimi bir karar almaktır ve önemlidir.

2. Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Ellerin bileklere kadar yıkanması abdestin temeli olan yıkamanın sağlanması için gereklidir.

3. Sağ avuç ile ağza üç kere ayrı ayrı su alınır. Her defasında iyice çalkalanır. Bu adım ağız temizliğini sağlamak amacıyla önemlidir.

4. Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir. Bu adım, burun temizliğinin yapılmasını amaçlar.

5. Teyemmüm; temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şeye eller vurarak yüzü ve kolları dirseklerle birlikte mesh etmekten ibarettir. Teyemmüm edecek kişi ne için teyemmüm edeceğine niyet etmelidir.

6. Şâfiîlere göre abdest alırken sıranın önemli olduğu belirtilmektedir. Abdest organlarının yıkanması sırasında, belirli bir sıra ve tertip olması önerilir.

7. Eğer su bulunmuyorsa veya kullanılması mümkün değilse, temiz bir toprak cinsinden maddeyle teyemmüm edilebilir. Toprak olmayan maddelerle teyemmüm edilmez.

8. Gusül abdesti, cünüp olan bir kimse için önemlidir. Namaz kılmak ve diğer ibadetleri yerine getirebilmek için gusül abdestinin alınması gerekmektedir.

Abdest ve teyemmüm konularında dikkat edilmesi gereken adımlar ve detaylar bulunmaktadır. Bu adımların doğru şekilde yerine getirilmesi, ibadetlerin sağlıklı ve kabul görmesini sağlar.
 
Geri
Üst