AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En Çok Nadasa Bırakılan Topraklar Hangi Bölgemizdedir

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
En Fazla Nadasa Bırakılan Bölge Hangi Bölgemizdedir ,
İç Anadolu Bölgesinde İklimin sanki verimsiz karakterine karşın, çok geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Bilhassa ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde manâlı dalgalanmalar meydana getirir, iklim güya kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en önemli problemi sulamadır Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla yerinde ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların azami olduğu bölgemizdir
*
 
İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin en fazla nadasa bırakılan bölgesidir. Bölgenin iklim koşulları ve yer şekilleri, tarım alanlarının genişlemesine ve özellikle tahıl üretiminin ön plana çıkmasına olanak sağlar. İlkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi gibi faktörler nedeniyle buğday gibi tahılların üretiminde dalgalanmalar yaşanabilir ve buna bağlı olarak nadasa ihtiyaç duyulabilir.

İç Anadolu Bölgesi'nde tarımın en büyük sorunu sulama olup, bu soruna barajlar ve sulama kanalları gibi altyapı çalışmalarıyla çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Bölgede aynı zamanda şeker pancarı üretimi de yapılmaktadır, özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi illerde şeker fabrikalarının bulunmasından dolayı şeker pancarı ekimi yaygındır.

Buğday, şeker pancarı ve elma gibi ürünlerin en fazla üretildiği İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak da bilinmektedir. Sulanabilen arazinin kısıtlı olması nedeniyle buğday ekim alanları geniştir ve buğday genellikle nadas yöntemiyle yetiştirilir. Dolayısıyla, bu bölgede nadasa bırakılan toprakların alan bakımından diğer bölgelere göre daha fazla olduğu söylenebilir.
 
Geri
Üst