AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Emzirme hakkında doğru bilinen yanlışlar - Emzirme de yapılan yanlışlar

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Emzirme hakkında doğru bilinen yanlışlar, toplumumuzda oldukça yaygın olduğundan, bu yanlış inanışların değişmesine katkıda bulunmak üzere emziren annelere yardımcı olacak temel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Yanlış: Emzirme acı verebilir.

Doğru: Sağlıklı emzirme acı vermez fakat emzirme başladıktan sonraki ilk haftalar, şişlik ve engorjmanın yanısıra, meme başları hassaslaşıp yaraya dönüşebilir. Meme başı hassasiyeti ve acısı, annelerin emzirmeden vazgeçmelerinin en temel nedenleri olarak ifade edilir. Bebeğin memeye doğru yerleştirilmiş ve annenin doğru bir konum almış olması, hassas meme başları ve yetersiz süt gelişini önleyeceğinden çok önemlidir. Meme başlarınız hassas ya da çatlamış ise meme başı derisini nemlendirmek ve rahatlatmak için Lansinoh La nolin uygulayabilirsiniz. Lansinoh, ultra-saf, medikal bir lanolin olduğundan hiç bir katkı içermez ve bu sebeple bebeğinizi emzirmeden önce silmeye gereksiniminiz olmaz.

Yanlış: “Huzursuz” emen bebek “aç” bebektir.

Doğru: Anne emziriyor ve bebek huysuzlanıyorsa, bir aile üyesi ya da arkadaşınız, bebeğinizin yeterli beslenemediğini söylemesi olasıdır. Bebeğin memenizden ne kadar süt aldığını bilmek mümkün değilse de, sürekli tartı alması ve zindeliği, bebeğin yeterli besin aldığının göstergesidir. Bezler de, bebeğinizin iyi beslendiğini kanıtı olacak, bir diğer göstergedir. Islak bezler, iyi sıvı aldığını, dolu bezler ise yeterli kalori aldığını anlamanızı sağlar. Dördüncü gün itibarıyla anneler ve babalar, her gün, en az 4 dolu bez ve 4 ila 5 ıslak bez değiştiriyor olmalılar. Yedinci gün itibarıyla, gün başına çıkacak ıslak bez sayısı 6 ila 8’e çıkar. Tek kullanımlık bezlerin, hem kuru hem de ıslakken nasıl bir his verdiğini ayırdederseniz, bebeğinizin bakımı konusunda kendinizi daha güvende hissedersiniz. Bu konuda, endişe veya sorularınız varsa çocuk doktorunuza ya da uzmana danışınız.

Yanlış: Uyuyan bebeği, beslemek için asla uyandırmayın.

Doğru: Yenidoğan bebek, 24 saat içinde en az 10 ila 12 kere beslenmelidir. Çoğu bebek aç olduğunu belli etse de, ilk birkaç hafta süresince yeteri kadar çok kendiliklerinden uyanamazlar. Bu durumda, uyuyan bebeğinizi beslemek için uyandırmanız gerekir.

Yanlış: Meme ve biberonla, dönüşümlü beslemek meme başı şaşkınlığı yaratmaz.

Doğru: Biberon ve meme geçişleri meme başı şaşkınlığına sebep olur. Çok kısa bir sürede, bebeğiniz, doğru emme için gereken ağız hareketlerini öğrenip bunlara alışma fırsatı olamadığından, biberonu emmeye tercih edebilir. Bebeğinizin ilk dört haftalık yaşamında, biberon ve emzik kullanmaktan dikkatle kaçınınız.

Yanlış: Bebeğim saat başı emiyorsa, sütüm yeterli değildir.

Doğru: Sıklıkla, emzirememenin temel sebebi olarak belirtilse de, sadece % 1 civarında anne, bebeği için yeterli süt üretemez. Anne sütü üretimi, arz ve talep yasasına bağlı olarak sürer. Dolayısıyla, çok emziriyorsanız o kadar çok süt üretimi gerçekleşir. Anne sütü, mama veya formül sütten çok daha kolay hazmedildiğinden, bebeğin, her bir kaç saatte emmek istiyor olması son derece normaldir. Bebekler, genellikle 6 hafta ve 3, 6 ve 9 aylık oldukları dönemlerde, büyüme atağına girmeleri sebebiyle beslenme sıklıklarını artırırlar. Bebeğinizden uzak kalıyorsanız, onun ihtiyaç duyacağı sıklıkla sütünüzü sağmanız önemlidir. Böylelikle, vücudunuzun süt üretmeye devam etmesini sağlarsınız.

Yanlış: Emziren anneler, her öğünde her iki memeyi de emzirmelidir.

Doğru: Her öğünde bebeğin her iki memeden de beslenmesi değil, ilk memedeki sütün tamamını içerek sonsütü alması önemlidir. Önsüt, beslenmenin başında bebeğin susuzluğunu giderirken, emzirmenin sonunda gelen kıvamlı sonsüt, yoğun protein ve yağ içeriğiyle bebeğin büyümesine yardımcı olur. Eğer bebeğiniz, tek bir memeden beslendiyse bir sonraki emzirmenizde, diğer memeden başlamaya dikkat ediniz. Böylelikle süt üretimi bolca devam eder.

Yanlış: Çalışırken emziremezsin.

Doğru: Annelerin, hem çalışıp hem de emzirmesi mümkün ve oldukça yaygındır. Sadece planlama ve kararlılık gerektirir. Vücudunuz süt üretmeye programlı olduğundan, işteyken sağmak ya da düzenli aralıklarla, eve giderek bebeğinizi emzirme konusunda yaşamınızı düzenlemeniz gerekir.

İşvereniniz, emzirme konusuna olumsuz yaklaşıyorsa son araştırmalara göre anne sütüyle beslenen bebeklerdeki hastalık oranının, hazır besinlerle beslenmiş bebeklere oranlar % 35 daha az olduğunu ve bu sayede, annelerin işe devamsızlık oranının % 27 azaldığını belirtebilirsiniz.

Yanlış: Emzirme, babanın bebekle bağ kurmasına engel olur.

Doğru: Bazen, anne sütüyle beslenen bebeklerin babaları ihmal edilmiş hissedebilir ve sadece annenin bebekle bir bağ kuracağından endişe duyabilir. Bebeği kucaklamak, giydirmek, yıkamak ve bezini değiştirmek gibi besleme dışındaki aktiviteler, emziren annelerin eşleri için idealdir. Böylelikle, onlar da bebekleriyle yakın bir ilişki kurabilirler. Bebek çok huzursuzsa ve emzirme, bebeği sakinleştirmeye yeterli gelmiyorsa “babasının dokunuşu”ndan daha memnun edici bir şey yoktur.

Yanlış: Doğum öncesinde anneler, sert bir havluyu veya kumaşı meme başlarına sürterek onları “çıkartabilirler”.

Doğru: Meme başı derisinin sertleştirilmesine ihtiyaç yoktur. Dahası bu uygulama, halihazırda yumuşamış ve gerginleşmiş deriyi zedeleyebileceğinden meme başlarını, daha da hassaslaştırır; meme başlarının çatlamasına neden olur. Meme derisinin, esnekliğinin korunması çok önemlidir.

Yanlış: Anne sütü acı ya da bebeğe zararlı olabilir.

Doğru: Anne sütünün tadının acı ya da zararlı olması gibi görüşler, emzirme konusunda yaygın olarak karşılaşılan engellemelerdendir. Bu tür söylentilerden etkilenmeden kararlı bir şekilde emzirmeye devam etmek gereklidir.

Yanlış: Meme başını karbonatlı su ile temizlemelisiniz.

Doğru: Meme başını karbonatlı su ile temizlemek cildinizin doğal nem dengesini bozar ve meme ucu çatlak ve yaralarına yol açar.
 
Geri
Üst