Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Emlak vergisini nasil geri alabilirim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emlak vergisini nasıl geri alabilirim?​

Emlak Vergisi’nden muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanların, ilgili belediyenin emlak birimine başvurup, Vergi Usul Kanunu Madde 120’yi dayanak göstererek yersiz ödediği vergilerin iadesini talep etme hakkı bulunuyor. İade talebinde bulunmak için belediyelerin emlak birimine ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor.

Satılan arsanın vergisini kim öder?​

Satılan arsanın vergisini kim öder?
Emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor. Buna göre satışın yapıldığı sene emlak vergisini eski malik ödemek ile mükellef oluyor.

Emlak vergisi Kim vermez?​

Emlak vergisi Kim vermez?
Emlak Vergisi Kanunu uyarınca, hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi istisnası uygulanıyor.

Tapuyu almadan emlak vergisi ödenir mi?​

Hiç Tapu Almayanlar Eğer arsa inşaat firmasının üzerine değilse emlak vergisini arsa sahibi ödeyecektir. Bu gibi durumlarda mükellef arsa sahibi olmaktadır. Fakat emlak vergisini aralarındaki sözleşmeye dayanarak inşaat firması ödemektedir.

Tek evi olan emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?​

Tek evi olan emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?
Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen para ödemesi yapan kişiler emsal kararlar doğrultusunda ödeme yaptıkları belediyeye şahsen başvuruda bulunarak ödemiş oldukları parayı zamanaşımı sınırı nedeni ile en fazla geriye dönük 5 senelik olarak geri alabilmektedir.

Arsa vergisi kimler muaf?​

Arsa vergisi kimler muaf?
“Emlak vergisinden bir mülkü olan ancak mülkü dışında başka herhangi bir geliri olmayan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler muaf tutulmaktadır. Bu noktada en önemli husus ise brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf oluyor.
Emlak vergi borcu yoktur yazısı nereden alınır?​
“Borcu yoktur.” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir.
 
Emlak vergisini geri alma konusunda öncelikle belirli şartlara uymanız gerekmektedir. Muafiyet hakkını bilmeksizin emlak vergisi ödemişseniz, Vergi Usul Kanunu Madde 120'ye dayanarak, yersiz ödenen vergilerin iadesini talep edebilirsiniz. Bu durumda ilgili belediyenin emlak birimine başvurmanız ve düzeltme dilekçesi vermeniz gerekmektedir.

Satılan arsanın vergisini kimin ödeyeceği konusunda ise, emlak vergisi mükellefiyeti taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yılda başlamaktadır. Dolayısıyla satışın yapıldığı senede emlak vergisini eski malik ödemekle mükellef olmaktadır.

Emlak vergisi ödemekten muaf olan kişiler arasında ise geliri olmayanlar, geliri sadece emekli, dul ve yetim aylığı ile sınırlı olanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri gibi durumlar bulunmaktadır. Bu kişilerin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi istisnası uygulanmaktadır.

Tapu almadan emlak vergisi ödenip ödenemeyeceği konusunda ise, arsa sahibi olmanız durumunda emlak vergisini ödemeniz gerekmektedir. Ancak tapunun inşaat firmasının üzerine olması durumunda, mükellef inşaat firması olup vergiyi ödemektedir.

Tek evi olan ve emlak vergisinden muafiyet hakkı olan kişilerin ödemiş oldukları vergiyi geri almak için belediyeye şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu durumda ödenen paradaki iade zaman aşımı sınırı nedeniyle en fazla 5 senelik geriye dönük bir iade yapılabilir.

Arsa vergisinden muafiyet hakkına sahip olanlar arasında, tek gayrimenkul ya da hissesi bulunan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler yer almaktadır. Bu kişiler brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olduklarında vergi muafiyeti uygulanmaktadır.

Son olarak, "Borcu Yoktur" yazısı almak için gayrimenkulünüzün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından bu belgeyi alabilirsiniz.
 
Geri
Üst