- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Emlak vergisi matrahı nasıl hesaplanır?
Kanuna göre, verginin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor; nispet ise bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki olarak belirleniyor. Emlak vergisi matrah: Bina Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir.Arsa vergi değeri nedir?
Vergi değeri: Madde 2 – Vergi değeri, Emlak Vergisi mevzuuna giren bina, arsa ve arazinin rayiç bedelidir. Rayiç bedel, bina, arsa ve arazinin beyan tarihindeki normal alım satım bedelidir.
Emlak beyan değeri ile rayiç bedel Aynı mi?
Emlak Vergisi’nde beyan değeri aslında öteden beri ”Rayiç Bedel”dir. Yani beyan tarihinde normal alım – satım bedelidir.
Emlak vergisi matrahı nedir?
Bina ve arazi vergisinin matrahı, vergi değeridir. Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre vergi değeri, gayrimenkulün rayiç bedeli olarak belirlenmiştir. Rayiç bedel ise gayrimenkulün normal alım satım bedelidir.Emlak vergisi hangi değer üzerinden alınır?
Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre vergi değeri, gayrimenkulün rayiç bedeli olarak belirlenmiştir. Rayiç bedel ise gayrimenkulün normal alım satım bedelidir. Buna göre, mükellefler emlak vergisi beyannamelerinde sahip oldukları bina, arsa ve arazilerin normal alım-satım bedelini beyan edeceklerdir.
Arsa birim m2 vergi değeri nasıl hesaplanır?
Arsa Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?
- 3 arsanın metrekareleri toplanır.
- 3 arasının rayiç bedelleri toplanır.
- Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür.
- Çıkan sonuç rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresi ile çarpılarak metrekare başına çıkan rayiç bedele ulaşılır.
Beyan değeri, emlak vergisi kapsamında, genel beyan dönemlerinde emlağın sahibi ya da hissedarları tarafından belediyelere sağlanan emlak beyannamelerinde belirtilmiş olan değeri ifade eder. Beyan değeri, kayıtlı değer olarak da bilinir.
Emlak beyan değeri ne işe yarar?
Kayıtlı değer olarak da bilinen emlak beyan değeri, kanuna göre bildirim dönemleri içerisinde gayrimenkul sahibinin ya da hissedarların belediyelere verdikleri emlak bildirimlerinde yer alan değeri ifade eder.