AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emin sifatiyla zilyet olmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emin sıfatıyla zilyet olmak ne demek?​

Cevap150:Bir eşyaya, eşya maliki veya onun yetkili temsilcisinin rızası ile zilyet olan kişilerin zilyetliğidir. Eşya malikinin güvenini kötüye çıkaran emin sıfatıyla zilyet bu malı başkasına satarsa, iktisap eden iyi niyetli ise iktisabı korunur.

Zilyet Kanunu Nedir?​

Zilyetlik, medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurumudur. En basit olarak bir kimsenin taşınır (menkul) veya taşınmaz (gayrimenkul) bir mal üzerindeki fiili hakimiyeti olarak tanımlanabilir. Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir. Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder.

Emin sıfatıyla Zilyetten hak kazanma ne zaman olur?​

Emin sıfatıyla Zilyetten hak kazanma ne zaman olur?
1) Ayni hakkın emin sıfatıyla zilyetten kazanılmış olması Her biri bir önceki zilyedin iradesiyle zilyet olan kimseleri de emin sıfatıyla zilyet saymak gerekir. Örneğin; A bisikletini B’ye ödünç olarak vermiş, B de bunu tamir etmesi için C’ye bırakmış olsa, C de emin sıfatıyla zilyettir.

Emin sıfatıyla zilyet taşınır davası açabilir mi?​

«Zilyet, iradesi dışında elinden çıkmış olsa bile, para ve hamile yazılı senetleri iyiniyetle edinmiş olan kimseye karşı taşınır davası açamaz.» Burada, Devreden Kişinin, Emin Sıfatıyla Zilyet olması şartı da yoktur.

Taşınır davaları nelerdir?​

Taşınır Davası, ancak Taşınır Mallar için söz konusu olur. İstihkak Davası ise, hem Taşınırlarda hem Taşınmazlarda söz konusu olur. Taşınır Davasında davanın dayanağı Zilyetliğe bağlanan Hak Karineleri olduğu için, zilyetliği ispat etmek ve şimdiki zilyedin üstün hak karinesini çürütmek gerekli ve yeterlidir.

Taşınır davası kime karşı açılır?​

Taşınır davası kime karşı açılır?
Taşınır davası malın zilyedine karşı açılır. Davalı malın asli veya fer’i zilyedi olabilir. TMK m. 763/2’ye göre, ‘Bir taşınırın zilyetliğini iyiniyetle ve malik olmak üzere devralan kimse, devredenin mülkiyeti devir yetkisi olmasa bile, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu hâllerde o şeyin maliki olur. ‘
 
"Emin sıfatıyla zilyet olmak ne demek?" sorusuna verilen cevapta belirtilenler oldukça açıklayıcıdır. Bir eşyaya, eşya maliki veya onun yetkili temsilcisinin rızası ile zilyet olan kişilerin zilyetliği anlamına gelir. Eşya malikinin güvenini kötüye kullanarak başkasına bu eşyayı satan bir kişi, iktisap eden kişi iyi niyetli ise iktisabını korur.

"Zilyet Kanunu Nedir?" başlığı altında zilyetlik kavramı medeni hukukun eşya hukuku kapsamında incelenen bir hukuki kavram olarak tanımlanmıştır. Zilyetlik, bir kimsenin bir mal üzerinde fiili hakimiyeti olarak ifade edilirken, mülkiyet ise bir kimsenin eşya üzerindeki haklarını ifade eder.

"Emin sıfatıyla zilyetten hak kazanma ne zaman olur?" konusunda ise aynı hakkın emin sıfatıyla zilyet tarafından kazanılmış olması gerektiği belirtilmiştir. Her bir önceki zilyedin iradesiyle zilyet olan kimseler de emin sıfatıyla zilyet olarak kabul edilir. Örneğin, A bisikletini B'ye ödünç verir, B de bunu tamir etmesi için C'ye bırakırsa, C de emin sıfatıyla zilyet olur.

Son olarak, "Taşınır davası kime karşı açılır?" başlığında taşınır dava için davalının malın zilyedine karşı açıldığı ve davalının malın asli veya fer'i zilyedi olabileceği belirtilmiştir. Zilyetliği iyi niyetle ve malik olmak üzere devralan kişinin, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu durumlarda malın mülkiyetine sahip olacağına dikkat çekilmiştir.
 
Geri
Üst