AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emin Ongan Hayatı Ve Eserleri Kısaca

haberci

Yeni Üye
Belirli Ongan
Türk bestecisi ( Edirne 1906 İstanbul 1985 ) Operatör yüzbaşı Ahmet Ongan'ın oğlu olan Belirlenmiş Ongan , Edirne Lisesi'ni bitirip, İstanbul'da nota solfej öğrendi Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girip, (1927 ), kemancılığıyla ün saldı Bir zaman Tekel'de memurluk yaptıktan ( 19361956 ), sonradan İstanbul Konservatuvarı İcra Heyeti'ne alınıp, İstanbul Ranyosu'nda keman çaldı ve Repertutuvar kuruluğu üyeliği yaptı 1938'den başlayarak yönettiği Üsküdar Müsiki Cemiyeti'nde o kadar fazla öğrenci yetiştirdi
Eserleri
Al sazını sen sevdiceğim neşe saçan hevesinle ( şerazam ), Bugün yeniden gönlümün bahçesinde gezindim ( nihavent ), Hasretle yanan kalbime yetmez gibi derdim ( suzinak ), Ömrünün hoş çağı, içimdeki bin tutku ( buselik ) ve sözde bir fazla şarkı besteledi
*

Belirli Ongan, Türk bestecisi Ahmet Ongan'ın oğludur ve müzik alanında önemli çalışmalar yapmış bir isimdir. Edirne Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul'da nota ve solfej eğitimi almış ve Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne katılarak kemancılığıyla tanınmıştır. Tekel'de memur olarak çalıştıktan sonra İstanbul Konservatuvarı İcra Heyeti'ne alınmış ve İstanbul Radyosu'nda keman çalıp Repertuvar Kuruluğu üyeliği yapmıştır. 1938 yılından itibaren yönettiği Üsküdar Müsiki Cemiyeti'nde birçok öğrenci yetiştirmiştir.

Belirli Ongan'ın eserleri arasında "Al sazını sen sevdiceğim neşe saçan hevesinle" (şerazam), "Bugün yeniden gönlümün bahçesinde gezindim" (nihavent), "Hasretle yanan kalbime yetmez gibi derdim" (suzinak), "Ömrünün hoş çağı, içimdeki bin tutku" (buselik) gibi eserler bulunmaktadır. Ayrıca sözde birçok şarkı bestelediği bilinmektedir. Sanat hayatı boyunca Türk müziğine önemli katkılar sağlayan Belirli Ongan, Türk musikisinin önemli isimlerinden biridir.

Geri