AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emeklilikte son 7 yil kurali nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.548
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emeklilikte son 7 yıl kuralı nedir?​

Madde 7- Kanunun 8 nci maddesi uyarınca, aylığı bağlayıp ödeyecek Kurumun tayininde, sigortalıların emeklilik geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360×7=2520 gün) süresi esas alınır.

Emeklilikte 1261 ne demek?​

Emeklilik tarihinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor. Dolayısıyla 10 yıl Bağ- Kur’lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1261 gün kala SSK’lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli olabiliyorsunuz.

Son 1260 gün şartı nedir?​

Son 1260 gün şartı nedir?
Ek 5 kapsamında prim ödediğiniz süre üç buçuk yol (1260) gün olduğunda SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz, SSK şartlarında da 60 yaş – 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 gün veya 60 yaş – 7000 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

Son kaç yıl yüksek prim?​

Son kaç yıl yüksek prim?
Son yedi yıl iki kuruma bağlı çalışanlar 3.5 yılı aşan hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olur. SSK’dan emekli olmak isteyenlerin son 3.5 yılı bu sigorta kolunda geçirmesi gerekiyor. Bu da daha erken ve yüksek aylık imkânı veriyor.

Emeklilikte son 35 yıl nedir?​

Askerlik borçlanması son 1260 güne sayılır mı?​

Ancak 11 aylık askerlik borçlanmasını bu 3.5 yılın içinde yapıp ödeseniz dahi 3.5 yıla, yani 1260 güne dahil edilmez.

SGK prim gün sayısı fazla olursa ne olur?​

SGK prim gün sayısı fazla olursa ne olur?
Hürriyet yazarı Noyan Doğan bu soruya şöyle yanıt verdi: “Sosyal güvenlik alanında yapılan düzenleme ile çalışma süresi uzadıkça aylık bağlama oranı düşüyor ve 20 yılın üzerinde prim ödeyenler daha fazla prim ödüyor ama karşılığında emekli aylığı düşüyor.

Emekli maaşı her ay ne kadar artar?​

Emekli maaşı her ay ne kadar artar?
Sosyal Güvenlik Kurumuna Yatırılan Prime Esas Aylık Kazancınız asgari ücretin 2 katına kadarsa emekli aylığınıza katkı sağlamaz tam tersi çalıştıkça her ay 3 Lira düşer. Emekli aylığınız brüt asgari ücretin 3 katı üzerinden yatıyorsa çalıştıkça ileri de alacağınız emekli aylığı artar.
Askerlik borçlanması hangi tarihe sayılır?​
En yaygın borçlanma er ve erbaşlıkta geçen süreler ile yedek subay okulundaki süreler için yapılan askerlik borçlanması oluyor. Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar, askerlik borçlanması yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini öne çekebiliyorlar.
Ölen kişinin mirasçıları kimdir?​
Buna göre yasal mirasçılar, miras bırakanın kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eştir ( MK m. 495-501). Atanmış mirasçı, miras bırakanın kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını veya tamamını belirli bir kişiye bırakmasıyla mirasçı olan kişidir.

En son hangi kurumdan emekli olunur?​

En son hangi kurumdan emekli olunur?
PRİM ÖDENEN SON 7 YILA DİKKAT EDİN Başka bir anlatımla, sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi kurumda hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi kurumda geçmişse o kurumdan emekli olunuyor.

Sigortadan emekli olmak için son kaç yıl?​

Sigortadan emekli olmak için son kaç yıl?
Son yedi yıl iki kuruma bağlı çalışanlar 3.5 yılı aşan hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olur. SSK’dan emekli olmak isteyenlerin son 3.5 yılı bu sigorta kolunda geçirmesi gerekiyor.

Olen kişiye miras kalir mi?​

Bir kimsenin vefatı halinde yasal mirasçılarına kalan malvarlığı miras oluyor. Miras hukuku, Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Mirasın kime kaldığı, kimlerin vefat eden kimsenin mal varlığında hakka sahip olduğu, bu kanun kapsamında belirlenen mirasçılık sırasına göre tespit edilebiliyor.

Ölen kişinin mirasçısı yoksa ne olur?​

Vefat eden bir kimsenin malvarlığı mirasçılarına kalıyor. Peki, mirasçısı olmayan kişinin malları ne olur? Medeni Kanun gereğince, vefat eden kimsenin malvarlığı ve borçları mirasçılarına kalıyor. Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılır.

1261 gün kaç yıl yapar?​

1261 gün kaç yıl yapar?
TARİHE DİKKAT! Son 3.5 yıl, yani 1261 gün ile emeklilik statünüzü kendiniz değiştirebilirsiniz. Emeklilik tarihinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor.

Tavandan prim ödeyen ne kadar emekli maaşı alır?​

Tavandan prim ödeyen ne kadar emekli maaşı alır?
2008 sonrası tavandan yatan sigorta prim kazancı her yıl ortalama ileride alacağınız emekli aylığını en az 250 TL artırırken, 2020 yılında bu artış yaklaşık 350 TL ye çıkmıştır. Yine 2017 den itibaren asgari ücretle tavan arasında 6.5 olan kazanç oranı 7.5 katına çıkmıştır.

Olen kişinin borcu Odenmezse ne olur?​

Miras hukuku ölen kişinin borcu Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor.

Miras kalan kişi ölürse ne olur?​

Ana veya baba mirasbırakandan önce ölmüş bulunuyorsa bunun altsoyu onun yerine geçerler. Yani mirasbırakanın kardeşleri bu halde mirasçı olabilirler. Mirasbırakanından önce ölen ana veya babanın altsoyu yoksa bütün miras sağ kalan ana veya babaya kalır.

Yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır?​

Yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır?
Borçlanma yapan kişi, prime esas kazanç tutarını bu alt ve üst sınırlar içinde kendisi belirliyor. Askerlik ve doğum borçlanmasında 1 günlük en düşük prim tutarı olarak günlük asgari ücretin yüzde 32’si oranında, yurt dışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i oranında prim ödeniyor.

Her iki ülkeden emekli aylığı alınabilir mi?​

Her iki ülkeden emekli aylığı alınabilir mi?
Hem Türkiye’den hem de yurt dışından emeklilik aylığı alınabilir mi? Gerek sosyal güvenlik sözleşmeleri gerekse 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanılan sürelere istinaden aylık alanların yurt dışından aylık almalarında sakınca bulunmamaktadır.
1261 gün şartı nedir?​
Akşam’ın haberine göre; 10 yıl Bağ-Kur’lu çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1.261 gün kala SSK’lı çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli olabilirsiniz. Böylece Bağ-Kur’a göre daha yüksek maaş alma imkânınız doğar. Ayrıca daha erken maaşa kavuşursunuz.
1260 gün şartı kimler için kalktı?​
Son yedi yıl içerisindeki BAĞ-KUR prim gün sayısı SSK prim gün sayısından fazla olmadıkça SSK emeklilik şartlarına sayılırsınız. Verdiğiniz rakamlara göre de son yedi yıl içerisinde BAĞ-KUR SSK’dan az. Bu nedenle tekrar 1260 gün ödeme mecburiyetiniz yok.

2022 Yurtdışı borçlanması günlük kaç TL?​

2022 Yurtdışı borçlanması günlük kaç TL?
Gurbetçiler 2022 yılında yurt dışı borçlanması yaptıklarında günlük en az 75 lira 6 kuruş prim ödeyecekler. Öte yandan kısmi süreli işlerde çalışanlar, eksik prim günlerini 30 güne tamamlamak için isteğe bağlı ödeme yapabiliyor. 2022 yılında günlük 33 lira 36 kuruş prim ödeyerek eksik günlerini tamamlayabilecekler.

Yurtdışı emekli maaşı çocuğa kalır mı?​

Yurtdışı emekli maaşı çocuğa kalır mı?
Yetim aylığını Emekli Sandığı’ndan alıyorsa, yurtdışında çalışıyor olması aylık almasına engel değil. Evlenmediği sürece aylık almaya devam edebilir. Yetim aylığını SSK veya Bağ-Kur’dan alıyorsa ve aylığa 1 Ekim 2008 tarihinden önce hak kazanmış ise yurtdışında çalışması aylık almasına yine engel olmaz.

1260 gün kaç yıldır?​

Kısa bilgiler olarak; 2008 yılı Ekim ayından önce, işçi, esnaf, memurluk hizmetleri olanlar hakkında 2829 sayılı hizmet bütünleştirmesi usul ve esaslarını belirleyen Kanun hükümleri uygulanır. Bu Kanuna göre hizmet bütünleşmesinde; Son 7 yıllık hizmetin (1260 günün) önemi bulunur.

Son 35 yıl şartı nedir?​

İsviçre asgari ücret kaç frank 2021?​

İsviçre asgari ücret kaç frank 2021?
Diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek bir satın alma gücüne sahip olan İsviçre, Türkiye’den de daha fazla bir alım gücüne sahiptir. İsviçre’de 2021 itibari ile asgari ücret 3500 İsviçre Frangı’dır. Bu miktar 3245 Euro’ya tekabül etmektedir.
 
Emeklilikte son 7 yıl kuralı, sigortalının emeklilik geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet süresini esas alarak aylık bağlama ve ödeme kurumunu belirler. Bu süre 360 gün ile çarpılarak 2520 güne denk gelir. Son 7 yılda en fazla hangi kurumda çalışılmışsa, yani 1261 prim ödeme günü hangi kurumda geçirilmişse, o kurumdan emekli olunabilir.

1261 gün şartı, emeklilik tarihinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışmanın hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekliliği sağlar. Eğer 10 yıl Bağ-Kur'lu olarak çalışılmış olsa bile son 7 yılın yarısından bir gün fazla olan 1261 gün SSK’lı çalışmaya başlandığında bu kurumdan emekli olunabilir.

Son 1260 gün şartı ise SSK emeklilik şartlarına tabi olmak için prim ödenen sürenin üç buçuk yıl (1260 gün) olması gerektiğini belirtir. SSK şartlarında emekli olmak için genellikle 60 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün veya 60 yaş, 7000 prim günü gibi koşullar aranmaktadır.

Son kaç yıl yüksek prim ödeyenler avantajlıdır çünkü SSK'dan emekli olmak isteyenlerin en az son 3.5 yılını bu sigorta kolunda geçirmesi gerekmektedir. Bu durum daha erken emeklilik ve yüksek aylık imkanı sunar.

Eğer bir kişi SGK prim gün sayısı fazla olursa, çalışma süresi uzadıkça aylık bağlama oranı düşer ve 20 yıl üzerinde prim ödeyenler daha fazla prim öderken alacakları emekli aylığı düşebilir.

Emekli maaşı her ay, kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırdığı prime bağlı olarak değişir. Örneğin, asgari ücretin 2 katına kadar prim yatırılıyorsa aylık katkı sağlamaz, ancak brüt asgari ücretin 3 katı üzerinden yatırılıyorsa ileri de alacağınız emekli aylığı artar.

Ölen kişinin mirasçıları, kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ve sağ kalan eşdir. Atanmış mirasçı ise miras bırakanın belirli bir kişiye miras bırakmasıyla mirasçı olan kişidir.

Eğer bir kişinin mirasçısı yoksa, miras bırakanın malvarlığı ve borçları devlete kalır. Alternatif olarak yapılan düzenlemelere bağlı olarak miras devri değişebilir.
 
Geri
Üst