AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emeklilige hak kazanan bir katilimci fon gelirleri uzerinden yuzde kac vergi ve stopaj oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.510
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emekliliğe hak kazanan bir katılımcı fon gelirleri üzerinden yüzde kaç vergi ve stopaj öder?​

ve “bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemeler” üzerin- den %5 oranında vergi tevkifatı yapılması hükme bağlanmıştı (GVK, m.94/15, değiş- meden önceki şekli).

Bireysel emeklilikte vergi kesintisi ne kadar?​

Bireysel emeklilikte vergi kesintisi ne kadar?
3-6 yıl arasında devlet katkı payının ’i, 6-10 yıl arasında devlet katkı payının 5’i, 10. yılın sonunda devlet katkı payının `’ı, BES’te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.

Bireysel emeklilik ödemeleri yıllık gelir vergisinden düşülür mü?​

Bireysel emeklilik sistemi katılım payları gelirin % 10’unu, asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak koşuluyla, hem ücret gelirlerinde hem de yıllık beyanname ile beyan edilen vergi matrahından indirim olarak dikkate alınmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi katılım payları vergi matrahından indirilmiyor.

Emeklilik yatırım fonları hangi vergiden istisna?​

Emeklilik yatırım fonları hangi vergiden istisna?
Belirtilen amaçla Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde Emeklilik Yatırım Fonları’nın kazançları kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur. Aynı kanunun 15. maddesinde bu kurumların kazançlarının Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre de tevkifata tabi tutulmayacağı belirtilmiştir.

Bireysel emeklilikte stopaj kesintisi ne kadar?​

Stopaj kesintisi oranları; 10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5’tir.

Bireysel emeklilik vergisine tabi midir?​

Bireysel emeklilik vergisine tabi midir?
Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan hükme göre, bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortalarından elde edilen ve menkul sermaye iradı olarak tanımlanmış gelirler tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.

Bireysel emeklilik primi kira gelirinden düşülür mu?​

İndirim konusu yapılacak tutarın hesaplamasında beyan edilen gelir olarak, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutar esas alınacaktır. 01/01/2013 tarihinden sonra bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ise indirim konusu yapılmayacaktır.

Bireysel emeklilik ödemeleri gider yazılır mı?​

Bireysel emeklilik ödemeleri gider yazılır mı?
İşveren olarak, siz veya çalışanlarınız adına hem bireysel emeklilik katkı payı, hem de hayat ve/veya sağlık sigortası primi ödüyorsanız; İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, ticari kazancın tespitinde doğrudan gider olarak dikkate alınabilir.

Maaşımdan BES kesintileri nasıl öğrenebilirim?​

Türkiye Sigorta Birliği açıklamasına göre, BES’te katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla E-Devlet’te e-Hizmetler bölümündeki Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde “Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama” servisi yer alıyor.

Bireysel emeklilik veraset ve intikal vergisine tabi midir?​

Bireysel emeklilik veraset ve intikal vergisine tabi midir?
bendi uyarınca, bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarının hak kazanılan kısımları Veraset ve İntikal Vergisi‟nden müstesna tutulmuştur.

BES fonlarında stopaj var mı?​

Yatırım Fonları için; 23.12.2020 – 31.12.2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.

Bireysel emeklilik stopaj iadesi nasıl alınır?​

Bireysel emeklilik stopaj iadesi nasıl alınır?
Son başvuru 29 Ağustos Bu arada iade işlemleri artık kolaylıkla yapılıyor. Bireysel Emeklilik yaptırdığınız şirketi arıyorsunuz iade işlemi yapacağınızı söylüyorsunuz onlar size bir form dolduruyor o formu doldurarak iadeli taahhütlü bir şekilde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne gönderiyorsunuz.
 
Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanan bir katılımcı, fon gelirleri üzerinden %5 oranında vergi tevkifatı yapılması hükmüyle karşılaşmaktadır. Bu durumda, katılımcının elde ettiği fon gelirlerinden %5 oranında vergi kesintisi yapılır. Buna ek olarak, stopaj kesintisi oranları şu şekildedir:
- 10 yıldan önce sistemden çıkılması durumunda getiri üzerinden %15,
- 10 yıl süreyle sistemde kalınıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkılması durumunda getiri üzerinden %10,
- Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkılması durumunda getiri üzerinden %5 kesinti yapılır.

Bireysel emeklilik sisteminden elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesinde belirtilen hükme göre yıllık beyanname ile beyan edilmemektedir. Ancak, bireysel emeklilik sistemi katılım payları, gelirin %10'unu aşmamak şartıyla hem ücret gelirlerinde hem de yıllık beyanname ile beyan edilen vergi matrahından indirim olarak dikkate alınmaktadır.

Emeklilik yatırım fonları ise, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinde kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna tutulmasının yanı sıra Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesine göre de tevkifata tabi tutulmamaktadır.

Bireysel emeklilik stopaj iadesi için ise, ilgili şirkete başvurarak gerekli formu doldurup iadeli taahhütlü olarak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ne göndermek gerekmektedir. Son başvuru tarihi ve işlem süreçleri hakkında doğru bilgi edinmek için ilgili şirketle iletişime geçmek önemlidir.
 
Geri
Üst