AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emekli olunca ne is yapabilirim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.351
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emekli olunca ne iş yapabilirim?​

Emeklilerin yapacakları ek işler neler? Emeklikte bu işleri yapabilirsiniz
- Danışmanlık. Yıllarca birikmiş olan iş deneyiminizi alanınızda danışman olarak değerlendirebilirsiniz.
- Muhasebecilik.
- Profesyonel konuşmacı
- Hasta avukatlığı
- Karşılayıcılık.
- Bayilik almak.
- Zanaatkarlık.
- Blog yazarlığı

Emekli çalışanın maaşından ne kadar kesinti olur?​

Maaştan ne kadar kesinti yapılıyor? İşçi olarak, yani 4/A’lı olarak, çalışanlardan, emekli olmadan önceki çalışmasındaki gibi, yüzde 7.5 işçi payı, yüzde 22.5 ve yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolu için olmak üzere toplam yüzde 32 kesinti yapılır.

Emekli olan kişi tekrar çalışırsa kıdem tazminatı alabilir mi?​

Emekli olan kişi tekrar çalışırsa kıdem tazminatı alabilir mi?
Emekli olduktan ve kıdem tazminatını aldıktan sonra SGDP ödeyerek, yani aylığını kestirmeden çalışan kişi çalışmasını sonlandırmak istediğinde, emekli olmak nedeniyle tekrar kıdem tazminatı talep edemez.

Emekli olup çalışan hizmet dökümü nasıl alınır?​

Emekli olup çalışan hizmet dökümü nasıl alınır?
e-Devlet Kapısı bünyesinde bulunan Sosyal Sigortala Kurumu sayfası sayesinde 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ya da 4C( Emekli sandığı) ile sigortalı olun tüm bilgilerinize dakikalar içinde online ulaşabilirsiniz. Her türlü kaydın tutulduğu sistem üzerinden onlarca farklı bilgiyi edinebilirsiniz.

Emekliler ek iş yapabilir mi?​

Emekli olanlar, isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Emekli memur ve işçi, kendi adına iş yeri açarsa emekli maaşı kesilmez. Emekli memur, tekrar memur olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir. Bağ-Kur ve SSK emeklileri, memur olarak çalışmaya başlarsa, emeklilik maaşları kesilir.

Emekliler seyyar satıcılık yapabilir mi?​

Emekli olduktan sonra evde oturmak istemeyen bireyler, seyyar satıcı olabilirler. Seyyar satıcılık için birtakım ürünleri alıp satmanız gerekir. Gezip dolaşmayı seven emeklilerin yapabileceği en ideal işlerden biri olan seyyar satıcılık, aynı zamanda belirli bir miktar para kazanmanızı sağlar.

Emekli çalışan SGK primi ne kadar 2021?​

Emekli çalışan SGK primi ne kadar 2021?
2021 Yılı Emekli Çalışanın (SGDP) Alacağı Asgari Ücret Belli Oldu!
TABLO-1 |
ÜCRET, VERGİ VE SGK MALİYETİ |
İŞVERENE TOPLAM MALİYET | TUTAR
NET ÜCRET (AGİ DAHİL) | 3.053,97
SİGORTA PRİMİ TOPLAMI | 1.144,80

Emekli çalışan SSK primi ne kadar 2020?​

Emekli çalışan SSK primi ne kadar 2020?
2020 Emekli Maliyeti
| Ocak – 2020
ASGARİ ÜCRET | 2.943,00
SGK TABAN MATRAHI | 2.943,00
SGK TAVAN MATRAHI | 22.072,50
GÜN | 30
Emekli olmuş biri tekrar sigortalı çalışabilir mi?​
Kıdem tazminatını ve içeride bulunan tüm alacaklarını ödeyerek vedalaşabileceği gibi, taraflar karşılıklı olarak mutabakata varırlarsa, işveren emekli olan çalışanı ile çalışmaya devam edebilir. Yani, emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışan işçi için yepyeni bir dönem çalışması başlamaktadır.
Emekli maaş dökümü nasıl alinir?​
4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden herhangi birinden emekli olmuş tüm vatandaşların geçmiş çalışmalarına dair prim ve sigorta tutarı vb. bilgilere ulaşabileceği emekli maaş dökümü belgesini e-Devlet kapısı üzerinden almak mümkündür.

SGDP Hizmet Dökümü nasıl alınır?​

SGDP Hizmet Dökümü nasıl alınır?
SGDP sorgulama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden yapılır. http://www.sgk.gov.tr adresine girildikten sonra sisteme giriş yapmak gerekir….Bu işlem için gerekli bilgiler şu şekildedir:
- SSK sicil no.
- Baba adı
- Nüfusa kayıtlı olunan il.
- Doğum tarihi.
 
Emekli olduktan sonra ek iş yapmak isteyen kişiler için birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Yaptıkları iş deneyimlerini veya hobilerini değerlendirmek ve gelir elde etmek isteyen emekliler için aşağıdaki seçeneklerden birini ya da birkaçını düşünebilirler:

1. **Danışmanlık:** Yıllarca birikmiş deneyimlerini başkalarıyla paylaşarak danışmanlık yapabilirler.

2. **Muhasebecilik:** Muhasebe alanında bilgi sahibi olan emekliler, bu deneyimlerini değerlendirerek muhasebecilik yapabilirler.

3. **Profesyonel Konuşmacı:** İlgili bir alanda uzmanlaşmış emekliler, konuşmacı olarak etkinliklere katılabilir ve deneyimlerini paylaşabilirler.

4. **Hasta Avukatlığı:** Hukuk alanında bilgili olan emekliler, hasta hakları konusunda danışmanlık veya avukatlık yapabilirler.

5. **Karşılayıcılık:** Etkinliklerde veya organizasyonlarda görev alarak karşılayıcılık yapabilirler.

6. **Bayilik Almak:** Kendi işlerini yapmak isteyen emekliler, bayilik alarak kendi işlerini kurabilirler.

7. **Zanaatkarlık:** El becerisine güvenen emekliler, zanaatkarlık yaparak el emeği ürünler satabilirler.

8. **Blog Yazarlığı:** İlgilendikleri konularda blog yazarak hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de gelir elde edebilirler.

Emekli olduktan sonra tekrar çalışan kişilerin maaşlarından, çeşitli kesintiler yapılır. İşçi olarak çalışan emekli adaylarından, yüzde 7.5 işçi payı, yüzde 22.5 toplam sigorta primi ve yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolu için olmak üzere toplamda yüzde 32 kesinti yapılır.

Ayrıca, emekli olduktan sonra tekrar çalışan ve kıdem tazminatı almış bir kişinin, tekrar kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Eğer bu kişi tekrar çalışmayı sonlandırıp ayrılmak isterse, emekli maaşının kesilmemesi için SGDP ödemesi yapması gerekmektedir.

Emekli olup çalışan kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet dökümlerine ulaşabilirler. SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı sigortasına tabi olarak çalışanların tüm bilgileri online olarak bu platform üzerinden erişilebilir durumdadır. Bu sayede geçmiş çalışmalarına ait detaylı bilgileri dakikalar içinde alabilirler.
 
Geri
Üst