AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emekli olunca ayni isyerinde calisabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Emekli olunca aynı işyerinde çalışabilir mi?​

Kıdem tazminatını ve içeride bulunan tüm alacaklarını ödeyerek vedalaşabileceği gibi, taraflar karşılıklı olarak mutabakata varırlarsa, işveren emekli olan çalışanı ile çalışmaya devam edebilir. Yani, emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışan işçi için yepyeni bir dönem çalışması başlamaktadır.

Emekli olurken kıdem tazminatı alınır mi?​

Emekli olurken kıdem tazminatı alınır mi?
Bütün işçiler açısından bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılmaları kıdem tazminatına hak kazandıran bir durumdur.

3600 den emekli olduktan sonra çalışabilir mi?​

3600 den emekli olduktan sonra çalışabilir mi?
15 Yıl 3600 Gün Şartı Kaç Kez Kullanılabilir? Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını alan kişinin tekrar çalışma hayatına dönmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır.

3600 yazısı ne kadar geçerli?​

Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5′ e dayanmaktadır.

Kıdem tazminatı alan işçi aynı işyerinde çalışabilir mi?​

Kıdem tazminatı alan işçi aynı işyerinde çalışabilir mi?
Yargıtay, işçinin başka bir iş yerinde çalışmak için kıdem tazminatını alma imkânı sağlayan bu hakkını kullanmasının önünde bir engel bulunmadığına hükmetti.

Emekli ikramiyesi ne zaman ödenir?​

Emekli ikramiyesi ne zaman ödenir?
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Emekli olurken ihbar tazminatı alınır mi?​
Emeklilik nedeniyle ayrılma halinde ihbar tazminatına hak kazanılamaz.

Emekli olunca kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?​

Emekli olunca kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemi
- Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir.
- Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır.
- Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.

3600 gun kac defa kullanılır?​

3600 gun kac defa kullanılır?
Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma koşulunu sağlamak şatı ile işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir kısıtlama yoktur.

Kıdem tazminatı işçiye ne zaman ödenir?​

Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artabilir. 1475 sayılı İş Kanununun 14’ncü maddesi, kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebileceğini belirtmektedir.

SGK tazminatı yazısı kaç defa alınabilir?​

SGK tazminatı yazısı kaç defa alınabilir?
Özetle, SGK’dan alınan “KIDEM TAZMİNATI YAZISI” ile çalışanlar sadece bir kez kıdem tazminatı alabileceklerdir.
 
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışabilir mi sorusuna yanıt vermek gerekirse, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmanın yasal bir engeli bulunmamaktadır. Bu durumda, işveren ve emekli çalışan arasında yapılacak bir mutabakat ile çalışmaya devam edilebilir. Bir nevi, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışanlar için yeni bir çalışma dönemi başlamış olur.

Emekli olurken kıdem tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır. Genel olarak, işçiler emekli olmak amacıyla işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı haklarını kullanabilirler. Bu durum, ilgili kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulu kurum veya sandıklardan emeklilik aylığı veya toptan ödeme almaya hak kazanıldığında gerçekleşir.

3600 gün prim ödemiş ve fiili hizmet süresi 15 yıl olan kişiler, emeklilik gerekçesiyle işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı alabilirler. Bu durum, 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun yürürlükte kalan ve geçerliliğini sürdüren madde 14/5'e dayanmaktadır. Bu kapsamda, 3600 yazısı ile emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya dönebilirsiniz ve bu durumda yasal bir engel bulunmamaktadır.

Kıdem tazminatı alan bir işçi, başka bir işyerinde çalışmak için kıdem tazminatını kullanabilir. Yargıtay kararlarına göre, işçinin kıdem tazminatını alarak başka bir iş yerinde çalışması önünde bir engel bulunmamaktadır.

Emekli ikramiyesi, işten ayrıldığınız tarihte peşin olarak ödenmesi gereken bir hak ödemesidir ve İş Kanununa göre bu şekilde düzenlenmiştir. İhbar tazminatına ise emeklilik nedeniyle ayrılma durumunda hak kazanılamaz.

Kıdem tazminatı hesaplama işlemi genel olarak çalışanın toplam çalışma süresi ile aldığı son brüt ücreti kullanarak yapılır. Bu hesaplamada, tam yıl sürenin dışında kalan süre günlük brüt ücretle çarpılarak hesaplanır.

SGK tazminatı yazısı ile ilgili olarak, çalışanlar sadece bir kez kıdem tazminatı alabilecekleri gibi bir kısıtlama bulunmaktadır. Bu yazı ile emekli olduktan sonra kıdem tazminatı alma hakkınızı bir kez kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst