AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emekli olan bir kisi sigortali calisabilir mi?

Editör

Yeni Üye

Emekli olan bir kişi sigortalı çalışabilir mi?​

Buna göre, Ekim/2008 ayından önce sigortalı olanlar hangi kurumdan emekli olurlarsa olsunlar emekli olduktan sonra emekli aylıkları kesilmeden 4/a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışabilirler.

Emekli olduktan sonra ne iş yapabilirim?​

Emeklilikten sonra en kolay para kazanılan iş alanlarının başında tamirat ve destek hizmetler geliyor. Su tesisatçısı, elektrikçi, boyacı, elektrikli ev aletleri tamircisi için her zaman iş var. Küçük onarım işlemlerini üstlenerek hem para kazanabilir hem de daha mutlu bir emeklilik geçirebilirsiniz.

Emekli olup tekrar göreve dönebilir mi?​

Emekli olup tekrar göreve dönebilir mi?
-Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler, -Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine atananlar, -Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar, emekli olmalarına rağmen yeniden memur statüsünü kazanabilmektedirler.

Sigortalı işe başlayınca emekli maaşı kesilir mi?​

Sigortalı işe başlayınca emekli maaşı kesilir mi?
Emekli maaşları kesilmez. Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler. Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir.

Emekli çalışanın sigorta primi ne kadar 2022?​

2021 – 2022 Yılı Pratik Bilgiler ve Uygulanacak Tutarlar Aşağıdaki……
Dönem | Aylık Kazanç Alt Sınırına (Asgari Ücrete) Göre Ödenecek Aylık Prim | Aylık Kazanç Üst Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim
01.01.2022 – 31.12.2022 | 1.601,28 TL | 12.009,60 TL
01.01.2021 – 31.12.2021 | 1.144,80 TL | 8.586 TL

Emekli olduktan sonra tekrar ne zaman işe geri dönüş?​

Yargıtay uygulamasına göre işçinin işyerinde emeklilik sonrası çalışmaları yeni bir iş sözleşmesi niteliğindedir. Buna göre emeklilik olgusu ile işçinin önceki dönemi tasfiye olmakta ve ikinci kez çalışmaya başladığı tarih hizmet süresi olarak kabul edilmektedir.

Ikinci kez emekli olabilir mi?​

Ikinci kez emekli olabilir mi?
Çalışanlar açısından sadece SGK’dan değil ikinci bir emeklilik imkanı da var. Çalışma fırsatı bulamayanlar da isterse isteğe bağlı ayda 100 TL ödeyerek ikinci emeklilik kazanabilir. Üstelik 10 yıl sistemde kalmak yetiyor. Böylece hem çalışanlar hem çalışmayanlar için çifte emeklilik imkanı var.

Sigortalı işe girince babamdan aldığım maaş kesilir mi?​

Sigortalı işe girince babamdan aldığım maaş kesilir mi?
Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: 5434 sayılı Kanuna göre yetim aylığı bağlananların 5510 sayılı Kanunun 4/1-a, ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmemektedir. 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince yetim aylığı alanların 5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde çalışması …
Sigortalı bir işe girince yetim maaşı kesilir mi?​
Öğrenciliğim devam ederken sigortalı olarak işe girmem halinde, aylığım kesilir mi? Erkek yetimlerin aylıkları 5434 Sayılı Kanuna göre bağlanmış ise yükseköğrenime devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar kesilmez. 5510 Sayılı Kanuna göre bağlanmış olan aylıklar ise, sigortalı olarak çalışmaları halinde kesilir.

Emekli olan bir kişi sigortalı olarak çalışabilir mi, emekli olduktan sonra hangi işleri yapabilir, emekli olarak tekrar göreve dönebilir mi gibi konulara değinen paylaşımlarınız oldukça detaylı ve bilgilendirici. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışılabilir. Ayrıca emeklilik sonrası tamirat ve destek hizmetleri gibi alanlarda iş yaparak para kazanmak mümkündür.

Emekli olanlar tekrar göreve dönebilirler; örneğin seçilmiş milletvekilleri, üniversitelerde öğretim üyeleri veya Sağlık Bakanlığının tabip kadrolarına atananlar emekli olduktan sonra yeniden memur statüsü kazanabilirler. Emekli maaşları genel olarak kesilmez, ancak malulen emekli olanlar çalışmaya başlarsa maaşları kesilebilir.

2022 yılında emekli çalışanların sigorta primleri, aylık kazanç alt sınırına (asgari ücret) göre 1.601,28 TL ile aylık kazanç üst sınırına göre 12.009,60 TL arasında değişmektedir. Yargıtay kararlarına göre emekli olduktan sonra tekrar işe dönülmesi yeni bir iş sözleşmesi niteliğindedir.

Ayrıca, ikinci kez emekli olabilme imkanı vardır. Çalışanlar SGK'dan ikinci bir emeklilik imkanının yanı sıra isteğe bağlı olarak ayda 100 TL ödeyerek ikinci emeklilik hakkı kazanabilirler. Böylece çalışanlar ve çalışmayanlar için çifte emeklilik imkanı sunulmaktadır.

Sigortalı olarak işe girdiğinizde, babanızdan aldığınız maaş veya yetim aylığı genellikle kesilmez. Ancak, yetim aylığı alan kişilerin durumuna göre farklılık gösterebilir, bu konuda detaylı bilgi almak için konuyla ilgili kurumlara danışmanız faydalı olabilir.

Son olarak, paylaştığınız videoyu izleyemedim çünkü metin üzerinden medya içeriklerine erişemiyorum. Eğer başka sorularınız veya paylaşımlarınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.

Geri