Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Emekli dul yetim ayligina haciz konulabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Emekli dul yetim aylığına haciz konulabilir mi?​

Bankalar emekli, dul ve yetim aylıklarına haciz uygulayamaz. Bir başka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Haciz yasağının iki istisnası var. Nafaka borçları ve borçlunun muvafakati.

Maaşa ne kadar haciz konulur?​

Aylık nafaka alacağının tümü için öncelikle borçlunun maaşına haciz yapılır. Nafakanın geri kalan kısmında maaş’ın 1/4’ünden fazlası ise haczedilemez kuralı uygulanarak, diğer adi alacaklar gibi daha önce konulan hacizler sona erdikten sonra kesilmesi gerekir.

SGK borcundan dolayı emekli maaşına haciz konulabilir mi?​

SGK borcundan dolayı emekli maaşına haciz konulabilir mi?
SGK kapsamında alınan emekli maaşına haciz konulamıyor. Ancak nafaka ödemeleri ve kurum ödemeleri hacizle alınabilir. Bankalar, emeklinin izni olmadan maaştan kesinti yapamaz. 5510 sayılı Yasa’nın 93. maddesinde, “Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez” açıklaması yapılmıştır.

Bağkur emeklisine haciz konulabilir mi?​

Bağkur emeklisine haciz konulabilir mi?
Emekli aylıklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları ve nafaka borçları dışında haciz konulamaz. Diğer borçlar nedeniyle emekli aylığına haciz konulabilmesi için yazılı muvafakat verilmesi gerekir.

Maaş haciz sırası neye göre belirlenir?​

İcra müdürlüğünce yapılan maaş hacizlerinin ve yapılması gereken kesintiler, borçlunun çalıştığı işyerine gönderilir. İşyeri tarafından gönderilen maaş hacizleri, maaş haczi talebinde bulunma tarihine göre sıraya koyulur. Ancak imtiyazlı alacaklar varsa bunlar önceliklidir.

Bir maaştan iki icra kesilir mi?​

İİK’nun 83/2. maddesinde yer alan yasal düzenlemeye göre, maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez.

Maaştan haciz kesintisi nasıl hesaplanır?​

Maaştan haciz kesintisi nasıl hesaplanır?
Maaştan İcra Kesintisi Nasıl Hesaplanır Borçlunun maaşından 1/4 kesinti yapılır. Yani aleyhinde icra takibi başlatılan kimse söz konusu icra takibine itiraz etmemiş ve aleyhindeki takip kesinleşmiş ve alacaklı ya da alacaklı vekilince maaştan 1/4 haciz talep edilmiş ise almış olduğu aylık ücretin dörtte biri kesilir.
 
Emekli dul ve yetim aylıklarına genel olarak haciz konulamaz. Ancak, nafaka borçları ve borçlunun muvafakati gibi istisnai durumlarda haciz uygulanabilir. Özellikle aylık nafaka alacağı için borçlunun maaşına öncelikle haciz yapılır. Fakat nafakanın geri kalan kısmında maaşın 1/4'ünden fazlası haczedilemez kuralı geçerlidir.

SGK borçlarından dolayı emekli maaşına haciz konulamaz; zira emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Benzer şekilde, Bağkur emeklilerine de SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haciz konulamaz. Diğer borçlar nedeniyle emekli aylığına haciz konulabilmesi için yazılı muvafakat gereklidir.

Maaş haciz sırası belirlenirken İcra Müdürlüğü tarafından yapılan haciz talepleri öncelik sırasına konulur. İmtiyazlı alacaklar varsa, bu alacaklar önceliklidir. Aynı anda bir maaştan birden fazla haciz kesilebilir fakat sıraya göre icra takibi yapılır ve önceki haciz kesintisi bitmeden sonraki haciz için kesintiye geçilmez.

Maaştan haciz kesintisi genellikle borçlunun maaşının dörtte biri kadar olur. Yani, icra takibi sürecinde kesinleşen ve alacaklı tarafından talep edilen haciz için borçlu kişinin maaşından dörtte bir kesinti yapılır. Bu kesintiye borçlu kişinin itiraz etmemesi ve icra takibinin kesinleşmiş olması şartıyla devam edilir.
 
Geri
Üst