AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

EMDR nasil ortaya cikti?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

EMDR nasıl ortaya çıktı?​

EMDR tedavisi ilk olarak 1987 yılında, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini keşfetmesiyle ortaya çıkmıştır.

EMDR eğitimini kimler alabilir?​

Kimler Katılabilir: Ruh sağlığı alanında eğitim veren üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olmak,(Psikiyatrist, Psikolog, Psikolojik Danışman, Psikiyatri Hemşiresi, Sosyal Hizmet Uzmanı, vb), en az iki yıldır danışan görüyor ve şuan halen meslekte aktif olmak gereklidir.

EMDR 1 düzey eğitimi nedir?​

EMDR 1 düzey eğitimi nedir?
EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing EMDR temel eğitiminin birinci basamağı olan bu eğitim 4 eğitim günü, 2 süpervizyon günü ve 3 yazılı vaka sunumu şeklinde düzenlenir. Eğitim teori ve teknik uygulama bölümlerini içerir. Eğitim, EMDR Europe ve/veya EMDR Institute onaylı eğitmenlerce verilebilir.

EMDR ne zaman çıktı?​

EMDR ne zaman çıktı?
EMDR’nin gelişimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı.

Aile danışmanları EMDR eğitimi alabilir mi?​

Ayrıca aile danışmanlığı yüksek lisansını veya 450 saatlik Milli Eğitim Bakanlığı müfredatını tamamlamış olanlar ve ilgili bölümlerde halen öğrenciliği devam edenler EMDR eğitimini alıp uygulayabilirler.

EMDR eğitimi ne kadar sürüyor?​

EMDR I. Düzey Eğitimimiz toplam 7 günlük bir programdır. 5 gün teorik ve uygulama eğitimi 2 gün grup süpervizyonu olacaktır. Eğitim 5 gün tam gün olacak.

EMDR gerçek mi?​

EMDR gerçek mi?
EMDR gerçekten işe yarıyor mu? EMDR’nin etkilerini araştıran yaklaşık 20 kontrollü bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların hepsinin ortak olarak gösterdiği şey; EMDR’nin hastaların büyük bir çoğunluğunda travma sonrası stres bozukluğunun etkilerini azalttığı ya da tamamen ortadan kaldırdığıdır.

EMDR ne zaman işe yaramaz?​

EMDR ne zaman işe yaramaz?
Odaklanmamak. EMDR’nin her zaman işe yaramamasında önemli oln etken de; odaklanma sorunudur. EMDR’de tercihen her seansta 1 olaya odaklanılır. Tabii ki çağrışımlar başka olayı da getirir ama o gün o seans için hedeflenilmiş 1 olay vardır.
EMDR türkiyeye ne zaman geldi?​
DBE kurucu başkanı Emre Konuk, 1997 senesinde Türkiye’de travma psikolojisi ile ilgili eğitim eksikliğini gidermek amacıyla, travma tedavisinde kullanılan EMDR tekniği konusunda HAP (Humanitarian Assistance Programs) ile ilişki kurarak, bu eğitimi Türkiye’de başlatmak istediğini bildirdi.
EMDR tedavisi ne kadar sürer?​
EMDR yönteminde özellikle net, tek bir olayla geliyorsan çok hızlı bir şekilde, bazen değerlendirme sonrasında 1-2 seansta bile önemli ölçüde ilerleme sağlanabilmektedir. Eğer daha karmaşık ve kronik konular üzerinde çalışılacaksa 15-20 seans ya da daha uzun süreli bir çalışma da gerekebilir.

EMDR, "Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme" anlamına gelir ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu terapi, 1987 yılında Dr. Francine Shapiro tarafından keşfedilmiştir. Shapiro'nun rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabilen göz hareketlerini fark etmesi, EMDR terapisinin temelini oluşturmuştur.

EMDR eğitimine kimlerin katılabileceği konusunda belirli kriterler bulunmaktadır. Ruh sağlığı alanında eğitim almış, en az iki yıldır danışanlarla çalışan ve mesleğini sürdüren kişiler EMDR eğitimine katılabilirler. Bu kapsamda psikiyatristler, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları gibi meslek grupları yer almaktadır. Ayrıca aile danışmanları da belirli eğitim şartlarını sağladıklarında EMDR eğitimi alabilir ve uygulayabilirler.

EMDR eğitim süreci ise genellikle EMDR 1 düzey eğitimi ile başlar. Bu eğitim genellikle 4 eğitim günü, 2 süpervizyon günü ve 3 yazılı vaka sunumunu içermektedir. Bu eğitim, temel teorik bilgilerin öğretildiği ve uygulamaların yapıldığı bir programa sahiptir. EMDR eğitimlerini genellikle EMDR Europe ve/veya EMDR Institute onaylı eğitmenler vermektedir.

EMDR terapisinin etkinliği üzerine yapılan birçok bilimsel çalışma, terapinin travma sonrası stres bozukluğu gibi durumların tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalar, EMDR'nin hastaların çoğunda semptomları azalttığını ya da ortadan kaldırdığını desteklemektedir.

EMDR terapisinin ne zaman etkisiz olabileceği konusunda ise odaklanma sorunu önemli bir etkendir. Programlı bir şekilde bir olaya odaklanılması gereken EMDR terapisinde, odaklanma sorunu yaşanması durumunda terapinin etkili olmayabileceği belirtilmektedir.

Türkiye'de EMDR terapisinin görünür hale gelmesi ise 1997 yılında başlamıştır. DBE kurucu başkanı Emre Konuk, travma psikolojisi ile ilgili eğitim eksikliğini gidermek amacıyla HAP (Humanitarian Assistance Programs) ile işbirliği yaparak Türkiye'de EMDR eğitimini başlatma girişiminde bulunmuştur.

EMDR tedavisinin süresi ise terapinin amacına, kişinin ihtiyaçlarına ve tedavi edilen durumun karmaşıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tek bir olay üzerinde çalışılıyorsa kısa sürede ilerleme kaydedilebilirken, karmaşık veya kronik konular daha uzun süreçler gerektirebilir. Bu nedenle bazen 1-2 seansta bile belirgin ilerlemeler görülebilirken, bazı durumlarda 15-20 seans veya daha uzun süreli bir çalışma gerekebilir.

Geri