- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 129.264
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Embriyonun kısımları nelerdir?
4) Embriyo: canlının genetik kodunu taşır ve bitkinin küçük bir yavrusudur. Embriyo: Başlıca şu kısımları içerir. a) Kotiledon: Çim yapraklar. İlk çim yaprakları oluşumunda görev alıyor ve besinde depolanır. b) Plumula: gövdeyi verecek olan meristem bölgesi c) Radikula: Kökü verecek olan meristem bölgesi.Endospermik tohum nedir?
Bu tip tohumlar, iri embriyo içerirler. Bu familyalar arasında Fabaceae, Cucurbitaceae ve Asteraceae vardır. Endosperm, tipik olarak büyük miktarlardaki enerji kaynağı bileşikleri olan nişasta içerir. Daha düşük oranlarda depo proteinleri ya da bazı türlerde yağ içerirler.TOHUMUN YAPISI : Tohumda dıştan içe doğru tohum kabuğu (testa), besi dokular (pesiperma, endosperma) ve embriyo bulunur. Tohum döllenmeden sonra oluşur. Tohum taslağının örtüleri kalınlaşarak tohum kabuğunu yaparlar. Tohum embriyo+endosperm+tohum kabuğundan oluşur.
Tohum neden Çimlenmez?
Dış çeperlerinde etki kısım bulunan tohumların çimlendirilmesi: Ardıç, karaçalı gibi, bazı tohumların dış çeperinde bulunan etli kısımlardan dolayı geçirgenlik azaldığından çimlenme gerçekleşmez. Bu tür durumlarda tohum etli kısımlardan ayrılmalıdır. Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir.
Dormant tohum nedir?
Olgunluğa yeni erişmiş tohumların çimlenebimeleri için genellikle belli bir sürenin geçmesi gerekir. Böyle tohumlarda embriyo ve endosperm bulunmasına kargın çimlenme gerçekleşemez, işte içsel nedenlerle tohumda ya da bitkinin öteki organlarında gelişme görülmemesi Çimlenme durgunluğu (Dormansi) olarak adlandırılır.
Tohumların çimlenmesi için hangi koşullar gerekir?
Çimlenme olayının başlaması için en önemli kriterler, su, sıcaklık ve oksijen olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder. Son olarak çimlenme tamamlandığında ise bitkinin kökü, yaprakları ve gövdesi oluşmuş olur.Tohumların yayılma yolları nelerdir?
Tohumlu bitkiler aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde yayılırlar. Aktif yayılma (otokori): Bitkiden oluşan tohumun yine aynı bitkinin kendi olanaklarını kullanarak yere düşüp etrafa yayılmasıyla olur. Pasif yayılma (allokori): Tohumların taşıyıcılar tarafından başka yerlere götürülmesiyle olur.TDK’ya göre tohum, bitkilerde döllenme sonunda yumurtacıktan oluşan ve yeni bir bitki oluşmasını (bitkinin üremesini) sağlayan tane olarak açıklanmakta.