AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Emanetin hukmu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Emanetin hukmu nedir?​

Emanet bırakılan kimse kural olarak emin kimse sayılır ve iyi niyetli olduğu, emanet bırakılan malı korumada mâkul derecede titizlik gösterdiği sürece bu mala gelen zarardan sorumlu olmaz. Aksine bir durumda ise emanet sıfatını yitirir ve malın telef ve ziyanından sorumlu tutulur.

Allahın emaneti nedir?​

Emanet sözcüğü, Kur’an-ı Kerim’de tekil ve çoğul olarak 6 yerde geçmektedir. Bu kelimenin kökü olan emn (iman da bu köktendir) ruhun sükûnet bulması ve korkudan kurtulmak anlamındadır. Emanet, bir şeyi veya bir değeri gönül huzuru ve güvenle bir başkasına teslim etmek veya aynı şartlarla teslim almaktır.
Birine bir şey emanet etmek için o kişiye güveniyor olmak gerekir. Dolayısıyla o kişi bu güveni boşa çıkarmamalı ve kendisine emanet edilen şeye haince davranmamalı, hıyanet etmemelidir.
Emaneti riayet nedir?
İnsanın kendine karşı eminliği, din ve dünya işlerinde en doğru ve kendine en faydalı olanı tercih edip seçmesi, zararlı olan her şeyden uzak durmasıdır.
Emanet nedir diyanet?
Emanet, birine geçici olarak bırakılan ve teslim alınan kişice korunması gereken eşya, kimse, vedia ve benzeri anlamlara geliyor. Emanet maddi olabileceği gibi; dilimizde can ve ruh gibi manevi değeri bulunan şeyler de “Allah’ın emaneti” olarak isimlendirilmektedir.

Insanlara emanet edilen şeyler nelerdir?​

İnsanlara emanet olarak verilen şeyler ise şu şekildedir;

Emanet hadisi nedir?​

“Birbirinize bir emanet bırakırsanız, emanet bırakılan kimse o emaneti (zamanı gelince) sahibine versin ve bu hususta Allah’tan korksun” (el-Bakara 2/283). “…Kim emanete hıyanet ederse, kıyamet günü, hâinlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir” (Âl-i İmrân 3/161).
Emanet ehli olmaları, ülke imkânlarını halka haksızlık yapmadan paylaştırmalarıyla, adalet ehli olmaları da bütün kararlarında hukuka riayet etmeleriyle gerçekleşir (Câmiʿu’l-beyân, IV, 145-146). İslâm literatüründe emanet oldukça geniş kapsamlı bir kavram niteliği taşır.
Riayet görmek ne demek?
(genelde soylenen soze) itibar etmek, saygi duymak, guvenmek.. korumak, gözetmek, saygı göstermek ve boyun eğmek anlamlarına gelen arapça kökenli bir fiil.
Riayet ne demek din kültürü?
Riayet etmek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Riayet etmek: Uymak, yerine getirmek.
 
Geri
Üst