Elviye-i Selase ne demektir

SoruCevap

Yeni Üye
Elviye-i Selase nedir kısaca,
Elviye-i Selase ne demek anlamı,

Elviye-i Selase; Üç sancak kelime manası taşıyan bu kelime Osmanlı Devleti zamanında 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başları arasında Kars, Ardahan ve Batum sancaklarına verilen addır.

Bu terim; özellikle 1878’den itibaren geçerlilik kazanmıştır. Bu üç şehir; 93 Harbi adı verilen 1877-1878 tarihleri arasında gerçekleşmiş Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra yapılan antlaşmayla Çarlık Rusyasının eline geçmiştir.

Kars, Ardahan ve Batum; 3 Mart 1918 tarihinde kaleme alınmış Brest-Litovsk Antlaşması’yla tekrar Osmanlı Devletinin topraklarına katılmıştır. Bununla birlikte 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi sayesinde Osmanlılar bu bölgeyi boşaltmak mecburiyetinde kalmışlardır.

Kısa bir müddet Kafkas Hükümeti hakimiyetinde olan Batum, Kars ve Ardahan, ardından Gürcüstan’ın ve Ermenistan’ın hakimiyetine girmiştir. Ardından 16 Mart 1921 tarihinde geçerli kılınmış Moskova Antlaşması ve 13 Ekim 1921 tarihinde kaleme alınmış Kars Antlaşması maddeleriyle birlikte Batum Gürcistan’ın, Kars ve Ardahan ise Türkiye’nin topraklarına katılmıştır.

Elviye-i Selase terimi, Osmanlı Devleti döneminde Kars, Ardahan ve Batum sancaklarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu üç şehir, 1877-1878 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Rusya'ya bırakılmış, ancak daha sonra Brest-Litovsk Antlaşması ile tekrar Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ancak Mondros Mütarekesi'nin ardından bu bölgelerden çekilmek zorunda kalmışlardır. Ardahan, Kars ve Batum, daha sonra farklı devletlerin hakimiyetine girmiş ve son olarak 1921 yılında imzalanan antlaşmalar ile Batum Gürcistan'a, Kars ve Ardahan ise Türkiye'ye ait olan topraklar haline gelmiştir. Bu tarihi süreç içerisinde Elviye-i Selase olarak bilinen bu üç şehir, birçok uluslararası antlaşma ile sahipler değiştirmiştir.

Geri