- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.237
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Elodea bitkisi fotosentez yapar mı?
Normal ışık altındaki kaba sodyum bikarbonatlı suyu eklediğimizde, su bitkisi elodea fotosentez yapmaya başladı. 15 dakika beklediğimizde bitkinin yapraklarında fotosentez sonucu açığa çıkan oksijen gazının oluşturduğu baloncukları gözlemledik. Sodyum bikarbonatlı su kullanmamızın sebebi fotosentezin hızını artırmaktı.Maden sodası fotosentezi nasıl etkiler?
Su bitkisini kullanılırsa, suyuna az miktarda gazoz, maden suyu gibi maddelerin ilave edilmesi de karbondioksit miktarını arttıracağından fotosentezi hızlandıracaktır. Maden suyu ayrıca mineral miktarını da arttıracağı için daha etkili olacaktır.Bitki solunum karbondioksiti azaltır mı?
Ayrıca araştırmada bitkilerin solunum yoluyla atmosfere saldığı karbondioksit miktarının azaldığı belirlendi. Yani 2002-2014 yılları arasında bitkiler fotosentezle havadan daha fazla karbondioksit alırken solunumla daha az karbondioksit yaydı.
Fotosentez deneyi nasıl yapılır?
Su bitkisi olan Elodea üzerine cam huni ve deney tüpü geçirilerek, içi su dolu kaba şekildeki gibi yerleştiriliyor. Bir süre sonra deney tüpünün üst kısmında gaz kabarcıklarının toplandığı tespit ediliyor. Bu deney tüpüne kıvılcımlı bir çubuk sokulursa alevde parlama oluyor. Bu durum çıkan gazın O2 olduğunu gösterir.
Bitkiler nasıl nefes alır Okul öncesi?
Yaprağı içine koyun ve yaprağın suyun altında kalmasını sağlamak için üzerine minik bir taş ya da ağırlık koyun. Kaseyi güneşli bir yere koyup bekleyin. Fotosentez ve terleme olayları sonrasında birkaç saat içinde suyun içindeki yaprağın üzerinde minik su kabarcıkları göreceksiniz.Bitkiler karanlık ortamda solunum yapar mı?
Bitkiler, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.Bitkilerde fotosentez nasıl olur?
Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilmektedir.
Bitkiler hangi renkte daha az fotosentez yapar?
Fotosentez hızının en düşük olduğu dalga boyu ise klorofil tarafından yansıtılan yeşil renge karşılık gelmektedir.
Işık rengi: Fotosentez en çok mor ve kırmızı ışıkta gerçekleşir, en düşük hız ise yeşildedir.
Akşam olduğunda yaprağın sarı ve yeşil olan kısımlarına iyot (lugol) damlatıldığında sadece yeşil olan bölümde mavi renk oluşuyor. Bu sonuç, klorofil olan kısımda fotosentezin gerçekleştiğini, glikoz üretildiğini, fazla glikozlarında nişastaya dönüştürülerek depolandığını gösterir.