Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elmas hangi yapida bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elmas hangi yapıda bulunur?​

Belirli bir sıcaklık ve basınç altında oluşan elmasın oluşum yeri, yer kabuğunun altında olmakla birlikte dünya çekirdeğine yakın olan derinliktir. Saf karbondan oluşan kristalize bir mineral olan elmas, oldukça saydam bir maddedir.

Elmas ve grafit bilesik midir?​

Elmas ve grafit bilesik midir?
Hem elmas hem de grafit çok basit bir kimyasal bileşime sahiptir; İkisi de saf karbondan oluşurlar. Bununla birlikte, elmas, insan tarafından bilinen en sert mineral (Mohs ölçeğinde 10) ve grafit en yumuşak (Mohs ölçeğinde 1’den az)minerallerden biridir.

Ilk elmas nasıl bulundu?​

Ilk elmas nasıl bulundu?
M.Ö 2500 – İlk elmas Hindistan’da bulundu. Doğudan bir yıldız yükseldi. İlk elmas nehir kenarında bulundu. Onu farklı taşlara sürterek kesmeye çalıştılar, ancak başarılı olamadılar.

Elmasın ham maddesi nedir?​

Elmas, bilinen en sert maddelerden biridir ve değerli bir taştır. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, diğeri ise elmastır. Elmasın saf karbon olduğu ilk olarak Fransız kimyacı Lavoisier tarafından keşfedilmiştir.

Elmas madeni nerelerde bulunur?​

Elmas madeni nerelerde bulunur?
Elmas orijinal olarak yalnız Kimberlit Bacaları’nda bulunur.

Türkiyede değerli taşlar nerede bulunur?​

Türkiyede değerli taşlar nerede bulunur?
Diaspor taşı Muğla civarında, ateş opali ve diğer opal çeşitleri Kütahya’da, mor yeşim taşı Bursa’da, Kalsedon Eskişehir’de, krizopras Çanakkale’de, ametist Balıkesir’de, siyah turmalin, disten ve akuamarin Manisa’da, granat ve rodonit İzmir’de, agat çeşitleri Ankara’da, kemerrit Erzincan’da, siyah kehribar ve yeşil …

Elmas ve grafit hangi türdür?​

Elmas ve grafit, karbonun allotroplarıdır. Elmasta her karbon atomu, dört başka karbon atomuna bağlanarak üç boyutlu katı bir yapı oluşturur; grafitte ise karbon atomları, üst üste yığılmış geniş, yassı levhalar oluşturacak biçimde, iki boyutlu düzlemde birbirlerine bağlanmıştır.

Elmas ve grafit kovalent mi?​

Elmas ve grafit kovalent mi?
İkisi de saf karbondan oluşmaktadır, onları birbirinden ayıran özellik ise karbonlar arasındaki bağ türüdür. Grafitte karbonlar iyonik bağ kurarken elmasta kovalent bağ görülmektedir, bu da elmasın daha sert ve dayanıklı olmasına neden olur.

Elmas ne zaman çıktı?​

Elmas ne zaman çıktı?
M.Ö. 800-1000: Elmasın yaklaşık 3.000 yıl önce Hindistan’da keşfedildiğine inanılır. M.Ö. 327: Makedon İmparatorluğu’nun Kralı Büyük İskender, Hindistan’dan Avrupa’ya ilk elmasları getirmeye başlamıştır.

Elması ilk kim buldu?​

Taş kömürü nasıl elmasa dönüşür?​

Taş kömürü nasıl elmasa dönüşür?
Elmas oluşumu dünya çekirdeğinin çok yakın noktalarında meydana gelir. Oluşum temeli karbon bazlı yapının yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalması ile gerçekleşir. Ancak elmas oluşumunda kömürün payı bulunmaz. Çünkü kömür tortul bir kayaçtır ve yeryüzünde birikmiş bitki artıkları kaynaklı oluşur.
 
Elmaslar, belirli bir sıcaklık ve basınç altında derinliklerde oluşan değerli taşlardır. Saf karbondan oluşan kristalize bir mineral olan elmas, dünya kabuğunun altında, derinliklerde oluşur ve oldukça saydam bir yapıya sahiptir.

Elmas ve grafit, kimyasal olarak çok basit bir bileşime sahiptir; ikisi de saf karbondan oluşurlar. Ancak elmas insanlar tarafından bilinen en sert mineral (Mohs ölçeğinde 10) iken grafit en yumuşak (Mohs ölçeğinde 1’den az) minerallerden biridir. Aralarındaki fark, karbonlar arasındaki bağ türünden kaynaklanmaktadır. Grafitte karbonlar iyonik bağ kurarken, elmasın yapısında kovalent bağlar bulunmaktadır.

Elmasın hammaddesi saf karbondur ve ilk defa Fransız kimyacı Lavoisier tarafından saf karbon olarak keşfedilmiştir. Elmaslar genellikle Kimberlit Bacaları adı verilen alanlarda bulunur.

Diğer yandan, Türkiye'de çeşitli değerli taşlar da bulunmaktadır. Mesela, diaspor taşı Muğla civarında, ateş opali ve diğer opal çeşitleri Kütahya’da, mor yeşim taşı Bursa’da, kalsedon Eskişehir’de, krizopras Çanakkale’de ve daha birçok değerli taş farklı bölgelerde bulunmaktadır.

Elmasın keşfi ise M.Ö 2500'lü yıllarda Hindistan'da gerçekleşmiştir. İlk elmas, nehir kenarında bulunmuş ve insanlar tarafından farklı taşlara sürterek kesilmeye çalışılmış, ancak başarılı olunamamıştır. Elması ilk bulanın kim olduğu ise net olarak belirlenmemiştir.

Son olarak, taş kömürü elmasa dönüşmez. Elmas oluşumu, dünya çekirdeğinin çok derinlerinde yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalan karbon bazlı yapının kristalleşmesiyle gerçekleşir. Kömür ise tortul bir kayaçtır ve elmas oluşumu için gereken koşullara sahip değildir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst