Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elma neden kahverengi olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elma neden kahverengi olur?​

Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.

Enzimsel kararma nedir?​

Meyve ve sebzelerde bulunan fenol bileşikler de polifenol oksidaz enziminin yardımıyla oksijen ile reaksiyona girer. Bahsetmiş olduğum bu polifenol oksidaz enzimi gıdalarda yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Oluşan reaksiyon sonucunda esmerleşme (kararma) meydana gelir.
Elma neden renk değiştirir?
Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür, açılır. Buradaki PPO’lar havanın oksijeni ile birleşerek aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi yaratırlar.
Elma Hastalıkları Nelerdir?
Elma ağacının hastalıkları ve zararlıları nelerdir?

Elma neden kararır deneyi?​

Elma bıçakla ikiye ayrılır ve parçalardan birine limon suyu sürülür. Elmalar iki ayrı tabağa konarak bir saat kadar beklenir. Elmalarda bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Deney sonucunda limon sürülmüş elmanın daha taze kaldığı, diğerlerinin karardığı gözlemlenir.

Enzimatik esmerleşme reaksiyonu nedir?​

Enzimatik esmerleşme, birçok meyve ve sebzede yaygın olarak görülen doğal bir reaksiyondur. Meyveler ve sebzeler zedelenme, kesilme ve soyulma gibi durumlara maruz kaldığında içeriklerinde bulunan fenolik bileşiklerin oksidasyonu sonucu melanin adındaki kahverengi bir kimyasal oluşumu ile beraber hızla kararırlar.
Ayva içi neden kararır?
Bunun nedeni ise meyvelerin kesildikten sonra, fenolik bileşenlerin polifenol oksidaz enzimiyle temasa geçmesidir.
Meyvelerin kararmaması için ne yapmalı?
Meyveleri limonla ovmak kullanılan klasik ama işe yarayan yöntemlerden bir diğeri. Soyduğunuz meyveleri suda bekletecek vaktiniz yoksa hemen ovarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise limonlu sudur. Limon, suyundaki asit sayesinde meyvelerinizin kararmasını önleyecektir.

Limon suyu elma neden kararmaz?​

Elmadaki (polifenol oksidaz adı verilen) enzimin havanın oksijeni ile birleşmesi ile bir renk değişimi olayı görülür, elma da kararmaya neden olur. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır…
 
Geri
Üst