- Konu Yazar
- #1
Eller yıkandıktan sonra nasıl kurutulur?
Kurulama işlemi steril havlu ile parmak uçlarından dirseğe doğru dairesel hareketlerle tampone edilerek kurutulur. 4.14. Diğer elin kurulaması için ayrı havlu veya aynı havlunun diğer ucu kontamine edilmeden katlanarak kurulanır. Havlu kirli torbasına atılır.Yumurta elledikten sonra el yıkanır mı?
– Çiğ et, tavuk, balık ve yumurta gibi hayvansal besinlere dokunduktan sonra hemen eller akan su altında sabunla yıkanmalıdır. Çiğ hayvansal besinlerde milyonlarca mikrop bulunur.Doğru el yıkama nasıl olmalı?
Doğru el yıkama nasıl olmalı?El yıkama tekniği
- El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır.
- Akan su altında eller ıslatılır.
- Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
- Eller su altında iyice durulanır.
Eller yıkandıktan sonra kurulanmalı mı?
Mikropların yayılmasını engellemek için eller yıkandıktan sonra kurulanmalıdır ve hasta kişilerle temastan sonra yıkanmalıdır.Elleri ne zaman yıkamalıyız?
Yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller ılık suyla yıkanmalıdır. Tuvalete girmeden önce-tuvaletten çıktıktan sonra eller bulaşıcılığı önlemek için mutlaka yıkanmalıdır. Dışarıdan eve girdiğimizde olası mikrop ve virüslerden korunmak için ellerimizi ve gelir gelmez yıkamak büyük önem taşımaktadır.Yumurta buzdolabına koymadan önce yıkanır mı?
Yumurta buzdolabına koymadan önce yıkanır mı?Birçok uzman yumurtayı muhafaza etmenin en doğru şeklinin hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymak olduğunu söylüyor. Yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamak ise en doğrusu.
Ellerinizin baş parmaklarından başlayarak tüm parmaklarınızı diğer el ile kapsayarak ovalamalısınız. Tırnak uçlarının temizlendiğinden emin olmalısınız. Elin ayası iyice temizlendikten sonra el bileklerini köpükle iyice ovalamalısınız. Tüm el yıkama işlemi için el yıkama süresi 30 saniye olmalı.
Fakat tuvalete her gidişinizden sonra ellerinizi yıkamak en iyisidir; çünkü insan dışkıları E. coli, Şigella, Streptokok, hepatit A ile E gibi hastalık yapan mikropları ve daha fazlasını taşır.