AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Elkind teorisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.374
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Elkind teorisi nedir?​

Elkind Teorisi: D. Elkind, genel psikolojik gelişim süreçleri içinde meydana gelen değişimleri dikkate alarak çocukluk dönemi dinî gelişiminde gözlemlenen karakteristik özellikleri belirleyerek, Piaget teorisini ilk olarak dinî gelişime uygulamış ve bu konuda önemli teorilerden birini geliştirmiştir.

Erik Erikson kişilik gelişim dönemleri nelerdir?​

Erikson yaşamı sekiz dönemine ayırır:
- Güvene karşı güvensizlik (0-1 yaş)
- Bağımsızlığa karşı utanma ve şüphecilik (2-3 yaş)
- Girişkenliğe karşı suçluluk duyma (4-6 yaş)
- Başarıya karşı aşağılık duygusu (7-11 yaş)
- Kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası (12-18 yaş)
- Dostluk kazanmaya karşı yalnız kalma (19-26 yaş)
Gizem teorisi kime ait?​
1. Baldwin ve Gizem Teorisi: Çocuklar ‘iyi’ kavramını esas alarak, ideal model olarak seçtikleri kişinin davranışlarını esas alırlar. En sonunda ‘iyi’ somuttan soyuta doğru kayar ve Tanrı’yla eşitlenir. Teorinin ana teması, bağlılık ve gizem vasıtasıyla Tanrı anlayışının değişmesidir.

James W Fowler kimdir?​

James W Fowler kimdir?
Fowler, 1994 yılından beri Emory Üniversitesi Ahlak Merkezi yöneticiliğinin yanı sıra, Birleşik Metodist Kilisesi’ndeki din adamlığı görevine de devam etmektedir. Psikoloji tarihinin en büyük otoritelerinden biri olan Sigmund Freud, psikolojinin bir bilim dalı olarak gelişmesinde çok önemli katkılara sahiptir.

Antropomorfizm hangi yaş?​

Antropomorfizm hangi yaş?
Okul öncesi (3-5) çocuklar, peri masalları, animizm, antropomorfizm ve büyülü özelliklerle belirtilmiş olan Tanrı tasavvuruna sahiptirler. eğilimindedir. Onların dini düşünceleri daha somut olsa da onların Tanrı tasavvurları daha bireysellik özelliği taşır.

Fowler ın inanç gelişimi kuramı diğer hangi kuram ve felsefi düşüncelerden etkilenmiştir?​

1958 yılında doktora konusunu seçmesinde ve çalışması hakkındaki temel argümanlarını oluşturmasında açık bir şekilde Piaget’den etkilenmiştir.

Soyut dini düşünce nedir?​

Soyut Dinî Düşünce Aşaması: Ergenlikle birlikte yaklaşık 13 yaşından itibaren ortaya çıkar. Ergen artık soyut kavramları, bu anlamda dinî sembolleri ve ifadeleri anlamaya başlar (Goldman, 1964; Karaca, 2007; 2010). çocuklar süreklilik arzularına, ihtiyaçlarına ve arayışlarına cevabı din ve inançta bulurlar.
Bilişsel gelişim nedir örnek?​
Biliş kavramını incelerken; Dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, okuma ve yazma kavramları yer almaktadır. Buna paralel olarak problem çözme, akıl, yaratıcılık gibi kavramlarda yer alır. Çocuklarda Bilişsel Gelişim; düşünce süreçleri, hafıza kapasitesi ve problem çözme becerileri gibi birçok alanı kapsar.

Piaget in gelişim evreleri nelerdir?​

Piaget in gelişim evreleri nelerdir?
Piaget’in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi Piaget’in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.

Antropomorfizm ne demek TDK?​

Antropomorfizm ne demek TDK?
Antropomorfizm ya da insan biçimcilik, insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesidir. Hayvanlar, cansız varlıklar, doğa güçleri, monoteist ve politeist dinlerdeki tanrılar, melekler, şeytanlar, cinler ve daha başka kavramlar da “Antropomorfizm” konusu olabilir.

Antropomorfizm hangi döneme aittir?​

Antropomorfizm , özellikle üçüncü yüzyıl Suriye’sinde ve aynı zamanda dördüncü yüzyılda Mısır ve onuncu yüzyılda İtalya’da Audenler ile belirgin bir şekilde Hıristiyan bir sapkınlık olarak ortaya çıktı .

Bilişsel gelişim nedir ve neleri kapsar?​

Bilişsel gelişim, bireyin pek çok yanını kapsar. Bu nedenle geniş perspektifte değerlendirilmesi önemlidir. Bireyin nasıl akıl yürüttüğünü, belleğini kullanımını, düşünme biçimini ve dildeki değişimlerin nasıl olduğunu kapsar. Tüm bu aşamalar kişinin çevresi ve çevresini yorumlamasıyla gerçekleşir.
Bilişsel gelişim nedir ne için önemlidir?​
Bir bireyin yetişkin dönemine gelene kadar çevresini algılamasını ve bu algılamayı dikkatli şekilde yorumlanması için, bilişsel gelişim çok önemlidir. Özellikle çevresine ayak uydurmak ve toplumla bir arada kaynaşabilmesi konusunda, bilişsel gelişim zihinsel açıdan çok önemlidir.

Piaget bilişsel gelişimi kaç döneme ayırır?​

Piaget bilişsel gelişimi kaç döneme ayırır?
Zihinsel Gelişim Dönemleri Duyusal-Hareket Dönemi (0–2 Yaş) İşlem Öncesi Dönem (2–7 yaş) Somut İşlemler Dönemi (7–11yaş) Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üstü)

Antropomorfizm ne demek felsefe?​

Antropomorfizm ne demek felsefe?
 
Antropomorfizm, felsefi açıdan insanî niteliklerin başka varlıklara veya kavramlara atfedilmesi olarak tanımlanır. Bu terim, tarih boyunca çeşitli dinlerde, mitos ve efsanelerde, sanatta ve felsefede sıkça karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar, çevrelerindeki evreni ve olayları daha iyi anlamak ve açıklamak için kendi insanî özelliklerini, duygularını ve düşüncelerini diğer varlıklara veya soyut kavramlara yansıtarak antropomorfik temsiller oluşturabilirler. Bu yaklaşım genellikle insanın kendi deneyimleri ve hislerinin diğer varlıklara veya tanrılara da özgü olduğunu düşünmesiyle ilişkilendirilir.

Antropomorfizm, insanın çevresini ve evreni anlama çabasının bir yansıması olabilir. İnsanlar, soyut kavramları veya doğa olaylarını insanlaştırarak daha yakın ve anlaşılabilir bir şekilde algılayabilirler. Bu durum, toplumsal ve kültürel bağlamlarda da rol oynayabilir ve insanların kendi deneyimlerinden yola çıkarak evreni anlamlandırma çabalarını yansıtabilir.

Sonuç olarak, antropomorfizm felsefi bir terim olup insanî niteliklerin diğer varlıklara veya soyut kavramlara atfedilmesini ifade eder. Bu kavram, insanın çevresini anlama ve evreni açıklama çabalarıyla yakından ilişkilidir.
 
Geri
Üst