Eleştiri yazisi ne demek?
Eleştiri, bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. Sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazıdır.Halk Anlatıları nedir?
Gerçek ya da gerçeğe yakın olayların anlatıldığı uzun soluklu anlatım türüdür. Geleneksel bir içeriği olan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılan öykülerdir. Genellikle sevgi ve kahramanlık konularını işler.Kapı çalıyor kim geldi acaba?
Kapı çalıyor kim geldi acaba?Kapı çalınıyor. Kim geldi acaba? Kimi istersem, kimin ismini yazarsam o gelir, Yazmanın bu yararı var işte, küçük bir işaretle, canımın istediğini getiririm. İstersem fikrimi değiştiririm, Kim ne yapabilir?
Metin eleştirisi nasıl yapılır?
Metin eleştirisi nasıl yapılır?1- Eleştiri yazılarında yazar nesnel bir dil kullanır. 2- Eleştiri türü bilimsel yazılar arasında değerlendirilir. 3- Eleştiri yazılarında tarafsızlık esastır. 4- Eleştiri yazılarında anlatım açık ve sadedir. 5- Eleştiri yazıları diğer türlerde olduğu gibi bir plan ile yazılır.
Halk hikayeleri nelerdir?
Halk hikâyesi ise Anadolu’da göçebelikten yerleşik hayata geçişin ilk edebî ürünlerinden olup aşk, kahramanlık, vb. gibi konuları işleyen, Türk, Arap, İran ve Hint kaynaklı olan, büyük ölçüde âşıklar ve meddahlar tarafından anlatılan, nazım nesir karışımı anlatmalardır (Alptekin 2002: 18).Halk hikayesi nedir ve özellikleri nelerdir?
Halk hikayelerinin merkezinde halka mâl olmuş belirli kahramanlar yer almaktadır. Herkes tarafından tanınan bu kahramanların başından geçen olaylar, genellikle aşıklar tarafından halka anlatılmıştır. Ellerindeki sazla hikayeleri anlatan aşıklar, hikayeleri nazım-nesir karışık bir şekilde anlatmıştır.Eleştirisi nasıl yapılır?
Eleştirisi nasıl yapılır?Tek tek inceleyelim:
- Geçerli olmalıdır.
- Mantıklı olmalıdır.
- 3. Öneriler içermelidir.
- Olumlu ve olumsuz taraflar içermelidir.
- Düşmanlık değil, dostluk içermelidir.
- Karşınızdakini daha iyi bir konuma çekmek amacıyla yapılmalıdır.
- 7. Zamanlı olmalıdır.
- 8. Açık olmalıdır.
Eleştiriyi diğer yazılı anlatım türlerinden ayıran ne gibi özellikler vardır?
Eleştiriyi diğer yazılı anlatım türlerinden ayıran ne gibi özellikler vardır?Eleştirinin belirleyici özellikleri nelerdir? Düşünsel plânla yazılır. Konu, yazının sonuna dek değerlendirilmesi yapılan esere bağlı kalmalıdır. Eser ile ilgili, değerli ve değersiz diye gösterilen yargılar, eserden alınacak örneklere dayandırılmalıdır.