Elementlerin isimleri nereden geliyor?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elementlerin isimleri nereden geliyor?​

Her elementin bir ismi ve elbette o ismin bir hikayesi vardır. Bu isimlerin özellikle periyodik tablonun sonlarında yer alanları genellikle bir bilim insanını yad etmek amacıyla bilim insanın ismiyle adlandırılır. Bazıları ise keşfedildiği bölgenin adını alırken, bazıları da kimyasal özelliğine göre isimlendirilir.

Mendelevyum nasıl elde edilir?​

Mendelevyum; bizmut hedeflerini argon iyonlarıyla, plütonyum veya amerikyum hedeflerini karbon veya azot iyonlarıyla, aynştaynyum atomlarını helyum iyonlarıyla (alfa parçacıkları) bombardımana tutarak elde edilebilir.

Mendelevyum ne işe yarar?​

Mendelevyum ne işe yarar?
Mendelevyum’un bilinen ticari bir kullanımı bulunmamaktadır. Zaten halihazırda çok küçük miktarlarda üretilen element sadece bilimsel araştırmalarda kullanılmaktadır. Doğada kendiliğinden bulunmayan sentetik bir element olmasından dolayı bilinen herhangi bir biyolojik rolü de yoktur.

Element isimleri neye göre belirlenir?​

Aynı cins atomların bir araya gelerek oluşturdukları saf maddelere ise element adı verilir. Elementler, kendilerinden daha farklı maddelere ayrılamazlar. Elementlerin onları oluşturan atomların sayısından oluşan numaraları vardır. Periyodik tabloda elementlerin sıralanışı bu atom numaralarına göre yapılır.

Element ismini kim buldu?​

Hennig Brand. Periyodik tablonun tarihi aynı zamanda kimyasal elementlerin keşfinin de bir tarihidir. Tarihte ilk kez yeni bir element keşfeden kişi, aynı zamanda iflas etmiş bir tüccar olan Alman Hennig Brand’dır.

Element nerelerde bulunur?​

Element nerelerde bulunur?
Periyodik tabloyu incelersek, elementlerin büyük çoğunluğunun yıldız çekirdeklerinde ve süpernova patlamalarında oluştuğunu farkedebiliriz. Periyodik tablonun sağ altı köşesinin neredeyse hepsi pembe renktedir. Bu, bize ağır atomların sadece süpernova patlamalarında oluştuğunu göstermektedir.

Mendelevyum radyoaktif mi?​

Mendelevyumun Tarihçesi ve Kullanım Alanları Adını periyodik tablonun mucidi Dimitri Mendeleyev’den alır. 1955 yılında Albert Ghiorso ve çalışma arkadaşları tarafından keşfedildi. Radyoaktif bir metaldir. Doğada bulunmaz, yapay bir elementtir.

Mendelevyum un simgesi nedir?​

7440-11-1Mendelevyum / CAS numarası

Elementler hangi yapıda bulunur?​

Elementler hangi yapıda bulunur?
Elementler doğa içinde atomik ya da moleküler yapılı biçimde bulunabilir. Bu duruma bakıldığında elementin türüne, yapısına, biçimine ve benzeri fonksiyonlara göre değişiklik gösterir. Atomik yapılı olan elementler tek atomlu anlamına gelir. Moleküler ise iki veya çok daha fazla atomlu olan elementlerdir.
 
Periyodik tablo elemanlarının isimlerinin kökenleri oldukça ilginç olabilir. Genellikle bir bilim insanının adını taşırken, keşfedildiği yerin adını alabilir veya kimyasal özelliklerine göre isimlendirilebilirler. Mendelevyum gibi elementler genellikle bilim insanlarının isimleriyle anılır. Mendelevyum, periyodik tablonun mucidi Dmitri Mendeleyev'in adını taşımaktadır. Bu element, 1955 yılında Albert Ghiorso ve çalışma arkadaşları tarafından keşfedilmiştir. Mendelevyum, radyoaktif bir metal olup doğada bulunmaz, yani sentetik bir elementtir.

Mendelevyumun elde edilmesi ise, bizmut hedeflerine argon iyonları, plütonyum veya amerikyum hedeflerine karbon veya azot iyonları, aynştaynyum atomlarına ise helyum iyonları (alfa parçacıkları) bombardımanı yaparak elde edilebilir. Ancak Mendelevyum'un bilinen ticari bir kullanımı bulunmamaktadır. Sadece çok küçük miktarlarda üretilen bu element, genellikle bilimsel araştırmalarda kullanılmaktadır ve bilinen herhangi bir biyolojik rolü yoktur.

Elementlerin isimlerinin belirlenmesi genelde belirli kurallara tabidir. Aynı cins atomların bir araya gelerek oluşturdukları saf maddelere element adı verilir ve elementler kendilerinden daha farklı maddelere ayrılamazlar. Elementlerin sıralanışı, atom numaralarına göre periyodik tabloda yapılmaktadır.

Periyodik tabloyu incelediğimizde, elementlerin çoğunun yıldız çekirdeklerinde ve süpernova patlamalarında oluştuğunu görebiliriz. Ağır atomların genellikle süpernova patlamalarında oluştuğu ve periyodik tablonun sağ alt köşesinin bu tür atomları temsil ettiği bilinmektedir.

Son olarak, elementler doğada atomik veya moleküler yapıda bulunabilirler. Atomik yapıda olan elementler tek atomlu iken, moleküler yapıdaki elementler ise iki veya daha fazla atomlu olabilir. Elementlerin yapısı ve türüne göre bulundukları yapı da değişebilmektedir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst