Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elektronik veri degisimi sisteminin saglamis oldugu faydalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektronik veri değişimi sisteminin sağlamış olduğu faydalar nelerdir?​

EDI’nin Faydaları
- Bilişim Ortamı Bağımsızlığı
- Bilgi Giriş Zamanının Azalması
- Üretim, Depolama Sürelerinin kısalması
- Anlaşmazlıkların Azalması
- İdari ve Lojistik Giderlerin Azalması
- Zaman Sınırı Olmaması ( 7/24 )
- Hataların Azalması
- Bilgilerin Uluslararası Standart Biçime kavuşması

Elektronik veri değişimi sistemi ilk kez hangi yılda kullanıldı?​

Elektronik veri değişimi sistemi ilk kez hangi yılda kullanıldı?
Girişim ticari verilere elektronik yoldan ulaşmak için bir dünya standardına gereksinim duyulmuş ve on yıl evvel, uluslararası ticaretin etkinliğini artırmak için başlatılmıştır.Standartlaşma 1987 yılında başlamıştır.

EDI entegrasyon nedir?​

Elektronik Veri Değişimi (EDI), iş ortakları arasında standart bir elektronik formatta iş belgelerinin bilgisayardan bilgisayara kontrollü bir şekilde iletilmesidir.

EDI neyin kısaltması?​

EDI neyin kısaltması?
EDI’de dikkat etmeniz gerekenler EDI (Electronic Data Interchange), yani elektronik veri alışverişi, ticari dokümanların (örneğin; siparişler, irsaliyeler ve daha fazlası) uluslararası standartlara dayalı yapılandırılmış veriler şeklinde elektronik olarak değişimini tanımlamaktadır.

EDI kodu nedir?​

Bu kod ve şifre, gümrük idarelerinde bulunan veri giriş salonlarından beyanname doldurulmasında kullanılmaktadır, ofisten beyanname doldurulabilmesi için BİLGE kullanıcı kodu ve şifresine ilave olarak EDI kodunun ve mesaj şifresinin alınarak bunların birbirleri ile ilişkilendirmeleri gerekmektedir.

Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu kaç yılında oluşturulmuştur?​

Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu kaç yılında oluşturulmuştur?
Sözkonusu karar uyarınca, eşgüdüm görevini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın, sekretarya hizmetlerinin ise TÜBİTAK-BİLTEN’in yürüteceği bir Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) oluşturulmuştur. ETKK, ilk toplantısını 16 Şubat 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Bilge kodu nedir?​

BİLGE Sistemine giriş yapmak için bir kullanıcı koduna ve bir şifreye ihtiyacınız vardır. BİLGE kullanıcı kodunuzu almak için herhangi bir gümrük idaresine başvurmanız yeterlidir. Kullanıcı kodu talebinizin onaylanması durumunda Bilge sistemine girilebilmeniz için bir şifre belirlemeniz gerekir.
 
Elektronik veri değişimi sisteminin sağladığı faydalar arasında şunlar yer almaktadır:

1. Bilişim Ortamı Bağımsızlığı: Elektronik veri değişimi sistemi, farklı bilişim ortamlarını bir araya getirerek bilgi alışverişini sağlar ve iş ortakları arasında bağımsız bir iletişim ortamı oluşturur.

2. Bilgi Giriş Zamanının Azalması: Manüel olarak bilgi girişi yapma sürelerini azaltır ve işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.

3. Üretim, Depolama Sürelerinin Kısalması: Elektronik veri değişimi sistemi, tedarik zinciri süreçlerindeki iletişimi hızlandırarak üretim ve depolama sürelerini kısaltır.

4. Anlaşmazlıkların Azalması: Standart veri formatları ve süreçler sayesinde iletişimdeki belirsizlikleri azaltır ve anlaşmazlıkların önüne geçer.

5. İdari ve Lojistik Giderlerin Azalması: Manüel işlemlerin azalması, kağıt tüketiminin azalması ve hataların düzeltilmesi gibi faktörler ile idari ve lojistik giderlerin azalmasını sağlar.

6. Zaman Sınırı Olmaması: Elektronik veri değişimi sistemi, işlem yapma ve bilgi alışverişi sürekliliğini sağlayarak 7/24 çalışma imkanı sunar.

7. Hataların Azalması: Otomatik veri aktarımı sayesinde manüel hataların önüne geçer ve veri doğruluğunu artırır.

8. Bilgilerin Uluslararası Standart Biçime Kavuşması: Elektronik veri değişimi sistemi, uluslararası standartlara uygun olarak verilerin iletilmesini sağlar ve iletişimdeki tutarlılığı artırır.
 
Geri
Üst