Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elektronik imza ile olusturulan elektronik verilerin hukuki niteligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.736
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Elektronik imza ile oluşturulan elektronik verilerin hukuki niteliği nedir?​

MADDE 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.

Elektronik imza ile hangi sözleşmeler yapılır?​

Elektronik imza ile hangi sözleşmeler yapılır?
Dijital imza ve biyometrik imza hangi sözleşmeler için kullanılabilir; Distribütörlük sözleşmeleri, hizmet ve mal tedarik sözleşmeleri, franchise sözleşmeleri, gizlilik sözleşmeleri, banka teminat mektupları, teslim tesellüm tutanakları.

E-imza Hukuki Boyutu hangi kanun?​

E-imza Hukuki Boyutu hangi kanun?
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.

E-imza Önemli mi?​

Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir. Bu nedenle de elektronik ortamda hukuksal geçerlilik kazandırılmak istenen her işlemde elektronik ya da mobil imzanın kullanılması kaçınılmaz bir gerçektir.

1) Elektronik İmza nedir?​

1) Elektronik İmza nedir?
1) Elektronik İmza Nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.

Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamdadır.?​

Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamdadır.?
Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
Elektronik İmza Kanunu’na göre elektronik imza, elektronik veri veya elektronik veri?​
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; b aşka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.

Güvenli Elektronik imzaya eşdeğerdir?​

Güvenli Elektronik imzaya eşdeğerdir?
Güvenli elektronik imza elle atılan imzaya eşdeğer olup elektronik imza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.Ancak kanunların resmi şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmelerinin güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilememektedir.
 
Elektronik imza ile oluşturulan elektronik verilerin hukuki niteliği, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre "senet hükmünde" olarak kabul edilir. Bu veriler, usulüne uygun şekilde güvenli elektronik imza ile oluşturulduklarında, aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar. Elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik bir veriyi tanımlar.

Elektronik imza genellikle çeşitli sözleşmelerin yapılmasında kullanılır. Dijital imza ve biyometrik imza da benzer şekilde bu tür sözleşmelerde kullanılabilir. Örneğin, distribütörlük sözleşmeleri, hizmet ve mal tedarik sözleşmeleri, franchise sözleşmeleri, gizlilik sözleşmeleri, banka teminat mektupları, teslim tesellüm tutanakları gibi çeşitli sözleşmeler elektronik imza ile yapılabilir.

E-imzanın hukuki boyutu ise 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu kanuna göre elektronik imza, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar ve elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlar.

Elektronik imzanın önemi, elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik kazandırması açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle elektronik imza, hukuksal geçerlilik gerektiren her işlemde kullanılması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Son olarak, güvenli elektronik imza güvenlik açısından önemlidir ve elle atılan imza ile eşdeğerdir. Güvenli elektronik imza ile oluşturulan veriler senet hükmündedir ancak resmi şekle veya özel bir merasime tabi olan hukuki işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilememektedir.
 
Geri
Üst