AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Elektronik fon Transferi ucreti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektronik fon Transferi ücreti nedir?​

EFT ÜCRETLERİ ARTTI! Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklik uyarınca, banka ATM’lerinden gerçekleştirilen 1000 TL’nin altındaki EFT işlemlerinde 2 TL olan ücret tutarı 4 TL’ye çıkartıldı.
Elektronik fon transferi sisteminin işletmecisi nedir?
Banka, EFT-EMKT Sisteminin hem sahibi hem de işletim sorumlusudur. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, TCMB onayı ile EFT-EMKT Sistemine katılımcı olabilmektedir. Ayrıca MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) EMKT Sisteminin katılımcısıdır.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları ne demek?​

Ödeme kuruluşu, ödeme hizmeti sağlamak ve gerçekleştirmek için bu Kanun kapsamında yetkilendirilmiş tüzel kişiyi ifade ederken elektronik para kuruluşları ise yine bu kanun kapsamında elektronik para ihraç etme yetkisi verilen tüzel kişiyi ifade etmektedir.
EFT yi kim organize eder?
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, müşterilerin banka sistemleri üzerinden ödeme talimatlarını 7/24 gönderebilecekleri TCMB’nin bünyesinde geliştirilmiş ve TCMB tarafından işletilen EFT’den bağımsız bir sistemdir.
Tanımı: Giden ve gelen uluslararası fon transferi ve SWIFT benzeri mesajlaşma işlemleri karşılığında alınan ücrettir. Uluslararası Fon Transfer Ücreti (Ödeme / Değişiklik) 110 TL (*) Bu ücrete ek olarak 75 TL Uluslararası Fon Transferi Mesaj Masrafı alınacaktır.
Elektronik fon transferi sisteminin amaçları nelerdir?
Elektronik fon transferinin kısaltılması olarak karşımıza çıkar. EFT’nin kullanılması ise bankalar arası para alışverişinin sağlanmasıdır. Yani A bankasından B bankasına yapacağınız para transferi için kullanılır. Bu işlemi yaparken A bankasından paranızı çekerek B bankasına gitmenize gerek yoktur.

Elektronik Fon Transfer EFT sisteminin sahibi ve işletmecisi hangi birimdir?​

Türkiye’de EFT sistemi TCMB tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Gün içi işlemler 08.30 – 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup, sistem ile ilgili sorumluluk TCMB’ye aittir.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları ne iş yapar?
Elektronik para kuruluşları; ön ödemeli kart, sanal POS, para transferi ve fatura ödemesi vb. hizmetleri sunmaktadır. Mevzuatta sıralanan birçok alanda faaliyet gösteren olduğu gibi sadece para transferi işlemlerini yerine getiren kuruluşlar da bulunmaktadır.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları kimler?​

Ödeme Kuruluşları
EFT saatleri dışında fast sisteminden yapılan transferin standart ücreti var mı?
Merkez Bankası’nın sahibi olduğu Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi (FAST) işlemlerinden alınacak ücretler, EFT sistemi ücretlerinin sınırlamalarına tabi olacak. EFT sisteminin resmi çalışma saatleri dışında gerçekleştirilen FAST işlemleri için söz konusu azami ücretler yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacak.
Elektronik Fon Transferi olan EFT, farklı bankalar arasındaki para transferi için kullanılır. Havale ise aynı bankaya ait farklı hesaplar arasındaki para transferlerinde kullanılmaktadır.
Uluslararası fon transferi ödenmesi ücreti nedir?
 
Geri
Üst