AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elektron alma istegi nereye dogru artar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektron alma isteği nereye doğru artar?​

Soygazlar hariç elektron ilgisi, periyodik cetvelde soldan sağa doğru artar, yukarıdan aşağıya doğru ise azalır. Bu enerji değeri en yüksek olarak klor elementinde sağlanır.

İyonlaşma enerjisi ne zaman artar?​

Periyodik tabloda soldan sağa doğru gidildiği zaman iyonlaşma enerjisi artar. Artan iyonlaşma enerjisi ise birincil iyonlaşma enerjisidir. Solda sağa doğru gidilince artmasını sebebi elektrik çekim gücünden kaynaklanmaktadır.
Ikinci iyonlaşma enerjisi nasıl bulunur?
Yani bir sonraki elektronu koparmak için daha fazla enerji gerekir. Nötr hâldeki bir atomun son katmanındaki bir elektronu koparmak için harcanan enerji, 1. iyonlaşma enerjisidir. İlk elektron koparıldıktan sonra ikinci elektron için, yani +1 iyonunu +2 yapmak için gereken enerji ise 2. iyonlaşma enerjisidir.

Elektron verme eğilimi en fazla olan elementlere ne denir?​

8. Halojenler: Periyodik tablonun 7A grubunda bulunan, tepkimeye eğilimli ametallerdir. Bu gruptaki elementlerin hepsi elektronegatiftir. Elektron alma eğilimi en yüksek olan elementlerdir.

Elektron alma eğilimi ne demek?​

Dış enerji seviyeleri (alabileceği toplam elektron sayısı) neredeyse dolu olan atomlar (Klor gibi) güçlü birer elektronegatiftirler ve bu sebeple eksik olan elektronu kolayca alırlar.
Elektron verme eksi mi?
Bu nedenle doğal olan, parçacıkların yüksüz olmasıdır. Sürtünme gibi çeşitli nedenlerle parçacıklar elektron alabilir veya kaybedebilir. Proton sayısı ise (nükleer değişimler dışında) sabittir, değişmez. Elektron alan parçacık eksi yüklenirken, elektron kaybeden parçacık artı yüklenir.
Potasyum gibi dış katmandaki boşluğu fazla olan atomlar ise, elektronlarını verme eğiliminde olurlar ve elektronegatiflikleri çok düşüktür. Yüksek atom numarasına sahip elementler düşük bir elektronegatiflik gösterirler. Sebebi dış katmandaki elektronların, pozitif enerjiye sahip olan atom çekirdeğinden uzak olmasıdır.
 
Geri
Üst