AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Elektrikte some nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektrikte some nedir?​

❖Enerji iletim hattı güzergâhı üzerinde bulunan kırık noktalara «some noktası» denir ve güzergâh üzerinde bir açı oluştururlar. Bu açılar, «güzergâh kırış açısı» olarak adlandırılır. Bu açılar enerji iletim hattının rüzgâr yükü ile doğrudan ilgilidir.

Enterkonnekte şebeke ne demek?​

Bir bölgenin veya bir ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere o yerin bütün elektrik santralleri, trafo merkezleri ve aboneleri arasında kurulmuş olan sisteme “enterkonnekte sistem” adı verilir.

Radyal devre nedir?​

Radyal devre nedir?
Açık şebekelere dallı(dalbudak) veya radyal şebekeler de denir. Çok kullanılan bir şebeke türüdür: Şehir, kasaba, köy gibi yerleşim birimlerinde veya sanayi bölgelerinde enerji beslemesi çoğunlukla tek bir kaynaktan yapılır.

ENH yolu nedir?​

ENH yolu nedir?
Elektrik İletim Hattı Elektrik santralindeki elektrik enerjisini, dağıtım hatları ile iletilmesini sağlar. Bu enerji hatlarına enerji, nakil hattı veya enerji nakil hatları denir. Elektrik iletimi üretilen elektriğin uzun mesafelerde dağıtım şebekesine iletilmesidir. Bunun için yüksek gerilim hatları kullanılmaktadır.

ENH Projesi Nedir?​

Enerji Nakil Hattı projesi mevcut ve yeni tesislerde Enerji Nakil Hatları için çizilen projelerdir. Mevcut sistemlerde çok eski tesislerde proje olmayabilir. Burada mevcut trafolara, direklere, jeneratörlere göre proje çizdirilmesi gerekmektedir.

Ring şebeke nedir?​

Ring Şebekeler Şehir, kasaba, köy ve sanayi merkezlerinde uygulanan, beslemenin birden fazla trafo ile yapıldığı ve bütün trafoların birbirine paralel şekilde kapalı bir sistemin oluşturduğu şebeke tipine ring şebeke denir.

Elektrikte radyal ne demek?​

Elektrikte radyal ne demek?
Radyal şebekeler, Şekil-1’de görüldüğü gibi, “ring” (halka) yapısında olmayan ve normal işletme koşullarında tek yönde enerji akışının planlandığı sistemlerdir.

Kuplaj nedir ne demek?​

Kuplaj nedir ne demek?
kuplaj ; paralel çalışan iki kaynaktan beslenen yükü kuplaj barasını enerjilendirerek by-pass yapıp tüm yükü tek kaynaktan beslemektir. bunun için kaynaklardan biri devre dışı olmalıdır. birden fazla tramvayın birbirine bağlanması işlemine de verilen ad.

ENH tesisi nedir?​

ENH nedir; ENH bir hat türü olarak uzun havai hat olarak, yeraltından itibaren elektrik santralindeki gücün yoğunlaştığı bakır ve alüminyum iletkenlerin yalıtkan izolatör kaynağıdır. Türkiye’deki ENH sistemleri TEİAŞ tarafından kontrol edilerek çalıştırılmakta, yerleşim yerlerine göre sabitlenmektedir.

Sehim hesabı ne demek?​

Sehim hesabı; iki durdurucu arasındaki ortalama menzile (aralık) göre yapılır. Tesis yapılırken iki direk arasında yapılan ölçme yeterlidir. Bileşik kaplardaki sıvılar gibi bütün aralıklarda istenilen sehim değeri gerçekleşir.

Iki direk arasındaki açıklığa ne denir?​

Iki direk arasındaki açıklığa ne denir?
Bir direğin sağında ve solundaki menzillerin büyüğü maksimum menzildir. Đletken, direk tipi ve buz yükü bölgesine bağlı olan, ekonomik direk boyu ile düz bir arazide yapılan dağıtım (tevziat) sonucunda bulunan direkler arasındaki ortalama açıklıktır.
 
Elektrikte "some" kavramı, enerji iletim hattı güzergahı üzerinde bulunan kırık noktalara verilen isimdir. Bu noktalar güzergah üzerinde bir açı oluştururlar ve bu açılara "güzergah kırış açısı" adı verilir. Bu açılar, enerji iletim hattının rüzgar yükü ile doğrudan ilgilidir. Some noktaları genellikle hatların bakımının yapılması gereken noktaları gösterir ve güzergah üzerindeki bozulmaların belirlenmesine yardımcı olur.

"Enterkonnekte şebeke" ise bir bölgenin veya bir ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere o yerin bütün elektrik santralleri, trafo merkezleri ve aboneleri arasında kurulan sisteme verilen isimdir. Bu sistem, enerjinin verimli bir şekilde iletilmesini sağlar ve genellikle büyük ölçekli elektrik iletim sistemlerinde kullanılır.

"Radyal devre" veya "radyal şebeke", enerji iletiminde kullanılan şebeke türlerinden biridir. Açık şebekelere dalbudak veya radyal şebekeler de denir. Bu şebeke tipi genellikle şehir, kasaba, köy gibi yerleşim birimlerinde veya sanayi bölgelerinde enerji beslemesinin tek bir kaynaktan yapılması için kullanılır.

"ENH yolu" veya "Enerji Nakil Hattı" ise elektrik santralindeki üretilen elektriğin dağıtım hatları aracılığıyla iletilmesini sağlayan hat sistemidir. Bu hatlara genellikle "nakil hattı" veya "enerji nakil hattı" da denir. ENH yolları genellikle yüksek gerilim hatları olarak inşa edilir ve elektriğin uzun mesafelerde dağıtım şebekesine iletilmesini sağlar.

"ENH Projesi" ise mevcut ve yeni tesislerde Enerji Nakil Hatları için yapılan projelerdir. Bu projeler genellikle mevcut trafolara, direklere, jeneratörlere göre çizilir ve enerji nakil hattının verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

"Ring şebeke" ise şehir, kasaba, köy ve sanayi merkezlerinde kullanılan bir şebeke tipidir. Bu şebeke tipinde besleme birden fazla trafodan yapılır ve trafolar birbirine paralel şekilde kapalı bir sistem oluşturur.

"Kuplaj" ise paralel çalışan iki kaynaktan beslenen yükü tek bir kaynaktan beslemek için kullanılan bir tekniktir. Bu işlemde kaynaklardan biri devre dışı bırakılır ve tüm yük tek kaynaktan beslenir. Aynı zamanda birden fazla tramvayın birbirine bağlanması işlemine de "kuplaj" denir.

"ENH tesisi" ise uzun havai hatlardan oluşan ve elektrik santralinde üretilen enerjinin iletilmesini sağlayan bir tesis türüdür. Bu tesisler genellikle bakır ve alüminyum iletkenlerin yalıtkan izolatör kaynaklarından oluşur ve TEİAŞ tarafından kontrol edilerek çalıştırılır.

"Sehim hesabı" ise iki durdurucu arasındaki ortalama menzile göre yapılan hesaplama işlemidir. Bu hesaplama genellikle tesis yapılırken iki direk arasında yapılan ölçümlerle gerçekleştirilir ve bileşik kaplardaki sıvılar gibi bütün aralıklarda istenilen sehim değeri elde edilir.

"Iki direk arasındaki açıklık" ise bir dağıtım şebekesinde iki direk arasındaki ortalamaya bağlı olarak belirlenen mesafedir. Direkler arasındaki maksimum menzil, iletkene, direk tipine ve buz yükü bölgesine bağlı olarak belirlenir ve genellikle ekonomik direk boyu ve arazinin yapısı göz önünde bulundurularak hesaplanır.
 
Geri
Üst