AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Elektrik tesisat projesini kim cizer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektrik tesisat projesini kim çizer?​

Elektrik Projesini Kimler Çizebilir? Yapılarınızın inşası sırasında projelendirmeyi doğru ve kusursuz bir şekilde gerçekleştirebilmek adına elektriksel projenin yetkili kişilerce çizilmesi gerekir. Bu anlamda elektrik projesini kim çizer sorusuna verilecek yanıt şüphesiz elektrik mühendisi olacaktır.

Elektrik tesisat planını hangi meslek hazırlar?​

Elektrik tesisat planını hangi meslek hazırlar?
Madde 8 — Elektrik iç tesislerine ilişkin etüt-öneri raporu, ön proje, kesin proje, uygulama projesi ile varsa, son durum projeleri elektrik mühendisi veya elektrik-elektronik mühendisleri ya da yetkileri dahilinde elektrikle ilgili fen adamları tarafından hazırlanır ve tüm proje nüshalarındaki açıklama yazıları.

Elektrik tesisat projesini hangi kurum onaylar?​

Elektrik dağıtım şirketlerinin onaylı yatırım programında yer alan YG (OG) enerji nakil hatlarından 3/0 AWG ve üzeri kesitte olanların projelerinin onay işlemleri TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

Elektrik Proje Çizimi ne kadar?​

Elektrik Proje Çizimi ne kadar?
2020 yılı içerisinde yapılarda elektrik tesisatı için yapılan projeler için ortalama tutar 700 TL ve üzerindedir. Bu fiyat içerisinde mühendislik ücreti de bulunmaktadır.

Projelerin onayı kimler tarafından yapılır?​

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki projelerin incelenmesi ve onayı ilgili POB tarafından yapılır. (2) (Değişik:RG-25/1/2019-30666) İlgili mevzuat ve standartlar çerçevesinde hazırlanan projelerin bu Yönetmeliğe kavramsal olarak uygunluğu incelenir.

Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre elektrik tesisat planları çizilirken nelere dikkat edilir?​

Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre elektrik tesisat planları çizilirken nelere dikkat edilir?
Ek kutusu ve anahtarlar dışarıda olmalıdır. 23- Lambadan lambaya geçiş zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. 24- Çizim sırasında zorunlu olmadıkça kolonlardan geçiş yapılmamalıdır. 25- Linye hatları numaralandırılmalıdır. 26- Tek Hat Şeması çizilmeli, gerilim düşümü ve akım hesapları yapılmalıdır.

Elektrik projesi nasıl onaylanır?​

Standart ve yönetmelilere göre çizilen elektrik iç tesisat projesi bitirilip çıktı alındıktan sonra ilk olarak proje müellifi tarafından onaylanır. Bu onay ile birlikte artık projenin tüm hakları proje müellifi olan elektrik mühendisine aittir.

Elektrik Ruhsat projesi Nedir?​

Elektrik Ruhsat projesi Nedir?
Elektrik ruhsat projesi yapılan sıfır binanın tüm elektriksel detaylarını içerisinde barındıran ve yapı kullanma izin belgesi (iskan) için gerekli olan projedir. Projenin üzerinde çizen Mühendisin ,EMO(Elektrik Mühendisleri odası)’nın, Dağıtım kurumunun ve Yapı denetim firmasının imzalarının bulunması gerekir.

Elektrik tesisatı yapılırken nelere dikkat edilmeli?​

Alçı kullanılmamalıdır. – Tavan borusu döşerken uzun hatlarda buat kullanılmalıdır. – Boru birleştirme işleminde muf (boru ekleme gereci) kullanılmalıdır. – Lamba sorti kabloları en az 1,5mm2 alanlı, priz sortileri ise en az 2,5mm2 alanlı olmalıdır. – İç tesisat yönetmeliğinde prizlere topraklama koyulması zorunludur.
 
Elektrik tesisat projesini kim çizer sorusuna verilecek yanıt kesinlikle elektrik mühendisi olacaktır. Elektrik mühendisleri veya elektrik-elektronik mühendisleri, yapıların inşası sırasında elektriksel projeyi doğru ve kusursuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için elektrik tesisat planlarını hazırlarlar. Bu projelerin onaylanması ve incelenmesi ise ilgili POB tarafından yapılır.

Elektrik tesisat planları çizilirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Örneğin, ek kutusu ve anahtarlar dışarıda olmalı, lambadan lambaya geçiş zorunlu olmadıkça yapılmamalı, linye hatları numaralandırılmalı, tek hat şeması çizilmeli ve gerilim düşümü ile akım hesapları yapılmalıdır.

Elektrik projesi çizimi için genellikle ortalama 700 TL ve üzeri rakamlar talep edilmektedir. Bu fiyat genellikle mühendislik ücretini içermektedir. Elektrik projesi, yapının elektriksel detaylarını içeren ve yapı kullanım izin belgesi için gerekli olan bir belgedir.

Elektrik tesisatı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. Örneğin, alçı kullanılmamalı, tavan borusu döşenirken uzun hatlarda buat kullanılmalı, boru birleştirme işleminde muf kullanılmalı, lamba sorti kabloları en az 1,5 mm2 alanlı olmalı, priz sortileri ise en az 2,5 mm2 alanlı olmalıdır. İç tesisat yönetmeliğine göre prizlere topraklama konulması da zorunludur.
 
Geri
Üst