- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Elektrik mi daha hızlı ışık mı?
Dolayısıyla elektriğin akış hızı, elektrik üretimi ve dağıtımında kullanılan kabloların boyutları ve diğer bazı teknik detaylara göre ufak tefek farklılıklar gösterse de genellikle ışık hızının yüzde 90’ına ulaşmış oluyor. Bu da saniyede 270.000 kilometre civarına karşılık geliyor.En yüksek hız nedir?
Aslında şu ana kadar ulaşılan en yüksek hız (Güneş’e göre) saniyede yaklaşık 100 kilometre ile Parker Güneş Sondası’nın. Bunun sebebi, sondanın Güneş’in kütle çekimsel potansiyel çukuruna doğru düşmüş ve hız kazanmış olması.Zamanın hızı nedir?
Dünya kendi ekseni etrafında dönmektedir. Bu hız Ekvatordaki bir noktaya göre saniyede 467 metredir. Yani aslında biz dünyayla birlikte uzay boşluğunda saniyede 467 m yol katediyoruz fakat her şey aynı hızla dünyayla birlikte döndüğünden bunun farkında değiliz.
1 ışık yılı kaç sene?
Gökbilimde en yaygın kullanılan uzunluk birimi, ışığın bir yılda (Dünya’nın Güneş’in etrafında bir kez dönmesi sırasında geçen süre olan 365 gün 6 saat) katettiği mesafeyi belirten “ışık yılı”dır. Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon kilometredir.
Insan kaç kilometre hıza dayanabilir?
Kayda geçen en hızlı hayvan olan çitanın hızına (112 kilometre/saat) Usain Bolt bile yetişemez. Elit koşucular ile ilgili yapılan son araştırmalara dayanarak, spor tıbbı uzmanı Peter Weyand ve meslektaşlarının basında yer alan açıklamalarına göre; insanın koşabileceği hızın üst sınırı 64,37 km/saat’tir.Zamanın hızı var mı?
ışık saniyede 300 bin km’den daha hızlı hareket edemez. zaman iki referans noktası arasındaki hareketi bunu gösterdiğinden, ışık hızından hızlı olamaz. yani zamanın maksimum hızı ışıgın hızına eşittir. zaman ışık hızından daha hızlı geçemez ama, daha az geçebilir.Zamanın bükülmesi ne demek?
Işığın yolu uzadığı zaman, bükülen uzayda zamanın akışı da yavaşlar (lokal olarak). Işık aynı zamanda neden-sonuç ilişkisinin, özünde fizik kuvvetlerinin uzayda yayılmasının; yani nedenselliğin hızı olduğu için zamanın akışı yavaşlar. Dolayısıyla kütle uzay-zamanı büküyor diyoruz.