- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Elektrik kaçak kullanım bedeli nasıl hesaplanır?
Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.Kaçak elektrik nasıl tespit edilir?
Eğer, sayacın bozuk olduğuna ve tüketimi doğru kaydetmediğine dair bir şüphe duyuluyorsa, yerine yenisi takılmak şartıyla sökülerek incelemeye alınır. İnceleme sonucunda, sayacın tüketimi doğru ölçmemesi için sayaca müdahale edildiği tespit edilirse kaçak kullanım için rapor hazırlanır.Elektrik faturasında kaçak kullanım bedeli nerede yazıyor?
Elektrik faturalarında ayrı başlıklar halinde yer alan bedeller, tek başlık altında toplanarak, dağıtım sistem kullanım bedeli hanesinde birleştirilecek. Böylece faturada çok tartışılan kayıp-kaçak bedeli gözükmeyecek.
Kaçak elektrik faturası ne kadar?
Kaçak elektrik cezası, kaçak elektrik kullanımı devam ederse artmaktadır. Tüketici, kaçak elektriğin tespit edildiği diğer aylarda da görevli dağıtım şirketi ile anlaşma yapmadığı durumda, tekrar tespit halinde bu defa aktif enerji bedelinin 2 katı tutarında bir fatura ortaya çıkar.
Bir evde kaçak elektrik olduğunu nasıl anlarsın?
Alıntı: Ev eski ise duvar içinde kaçak vardır.. Çeşmelerde su akarken hafiften elektrik çarpması oluyorsa kesin kaçak vardır ki ,hele yağmur yağdığında da bu dediklerim oluyordur. Tırnak üstü kakmış küçük derilerin altı yanıyorsa kesin kaçak.Kaçak elektrik parasını kim ödüyor?
– Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor. Kayıp kaçak oranı yüksek olduğu zaman bu tarifeye yansıyor, ödenecek bedel de yüksek çıkıyor.Kaçak kullanım bedelini kim öder?
Anayasa Mahkemesi, kayıp kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılmasının kamu yararına uygun olduğu, kayıp kaçağın dağıtım şirketinin hedeflediği kayıp kaçak oranından fazla olması halinde, bu farkın dağıtım şirketi tarafından ödenmesinin makul bir denge olduğuna hükmetti.