AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Elektrik iletkenligi nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Elektrik iletkenliği nasıl olur?​

Elektriksel iletkenlik bir iletken malzemeye uygulanan elektriksel alan etkisinde yük taşıyıcılarının uzak mesafeli hareketleri sonucu oluşur. Dört tür yük taşıyıcısı vardır. Metallerde serbest elektronlar eksi kutuptan artı kutba doğru hareket eden negatif yük taşıyıcılarıdır.
Elektrik iletkenlik birimi nedir?
İletkenlik elektrik mühendisliğinde kullanılan bir fiziksel büyüklüktür ve bir iletken içerisinde akımın ne kadar rahat aktığının bir göstergesidir. MKS sisteminde SI birimi Alman mühendis Ernst Werner von Siemens (1816-1892) adına izafeten siemens’tir. Birimin kısaltması S tir. (Eskiden mho birimi kullanılırdı.)
Elektrik iletkenlik neye bağlıdır kimya?
Elektrolitik çözeltilerdeki iletkenlik iyonların hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Elektrolitik iletkenlik yükselen sıcaklıkla artmaktadır. Sıcaklık yükseldikçe solvatasyonun azalması ve viskozitenin düşmesi iyonların daha hızlı hareket etmelerine neden olmaktadır.

Elektrik akımını hangi maddeler iletir?​

Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği – aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Elektrik iletkenliği nasıl hesaplanır?
İletkenlik σ = 1/ρ olarak tanımlıdır ve birimi metre başına Siemens’dir (S/m). Özdirenci düşük olan maddelerin iletkenliği yüksektir, tam tersi de geçerlidir. Az önceki özdirenç bağıntısı yerine iletkenliği koyduğumuzda J=σE’yi elde ederiz. Bu, Ohm yasasının bir diğer bilinen hâlidir.
Su iletkenlik değeri kaç olmalı?
Saf suyun iletkenliği 0.055 mS/cm civarındadır.
Molar İletkenlik (Λm): Birbirinden 1 m uzaklıktaki iki elektrot arasında bulunan 1 mol elektrolitin iletkenliğini gösterir. Denklem(3) kullanılarak konsantrasyonu bilinen bir çözeltinin deneysel olarak bulunan k değerinden eşdeğer iletkenlik hesaplanabilir.
Iyonik çözeltiler elektriği nasıl iletir?
Elektrik akımını ileten çözeltiler: Çözünen madde çözünürken iyonlarına ayrılıyorsa böyle çözeltilere iyonik çözeltiler denir. İyonlu çözeltiler elektrik akımını iletirler. Bu nedenle de elektrolit çözeltiler olarak da bilinirler. Bu tür çözeltiler elektrik akımını iletmezler.
Gazlarda elektrik akımı nasıl oluşur?
Sıvıların içerisinde çözülmüş iyon olmadığı zaman elektrik akımını iletemezler. Gazlarda ise gaz iyonlaşarak plazma halini alırsa elektrik akımını o zaman iletebilmektedir.

İletken maddeler nedir nelerdir?​

Elektriği ileten maddelere iletken madde, elektriği iletmeyen maddelere de iletken olmayan (yalıtkan) madde denir. Elektrik akımını ileten maddelere “iletken maddeler” denir. Metal gibi maddelerde iletkenliği sağlayan serbest elektronlar vardır. En iyi iletkenler sırayla; altın, gümüş ve bakırdır.
 
Geri
Üst