- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Elektrik idaresini kim özelleştirdi?
Daha sonra üç elektrik dağıtım şirketi de 2016’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirildi. Elektrik dağıtım sektörününde özel sektör payı yüzde 100’e ulaştı. TEDAŞ’a ait tüm dağıtım şirketlerinin özelleştirme işlemleri 2013 yılında tamamlandı.TEİAŞ özelleştirme kapsamında mı?
“Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 2 Temmuz 2021 tarihli ve 4222 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile halka arza yönelik hazırlık işlemlerine başlanmak üzere özelleştirme kapsamına alınmıştır.CK elektrik özel mi?
CK Boğaziçi Elektrik Türkiye genelinin önemli bir yüzdesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan da onay alarak perakende satış yapan özel bir elektrik dağıtım şirketidir.
CK enerji ne iş yapar?
Türkiye’nin üç bölgesinde, yedi ilde 8,4 milyon elektrik tüketicisine hizmet veren CK Enerji’nin yılda 40 milyar kilovatsaatlik elektrik dağıtım ve 36 milyar kilovatsaatlik elektrik satış gücü bulunmaktadır.Elektrik özelleştirmeleri ne zaman yapıldı?
Ülkemizde elektrik dağıtım şebekelerinin, özel sektör tarafından işletilmesine yönelik özelleştirme faaliyetlerine ilk olarak, 1989 yılında başlanmıştır.TEİAŞ nasıl özelleştirilecek?
TEİAŞ’ın özelleştirilmesinde halka arz modeli uygulanacak Özelleştirme uygulamalarında uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde ve belirlenmiş bir program dahilinde halka arz dahil olmak üzere yeni ve alternatif modeller kullanılarak ekonomik katma değer bazlı planlamaya geçilecek.
Sonuç olarak TEİAŞ özelleştirme programına alınmayıp bu aşamada özelleştirme kapsamına alınmış bir kuruluş olduğu için bu süreçte TEİAŞ’a memur veya sözleşmeli personel statüsünde atanacak personelin ileride kuruluşun özelleştirilmesi halinde diğer kamu kurumlarına nakil hakkı olacaktır.
TEİAŞ bugün Türkiye’de yüksek gerilim seviyesindeki iletim dizgesini -Enerji Nakil Hattı / ENH- (sistemini) işletmenliğini yapan ve tekel olan kamu iktisadi teşekkülüdür.