Elektrik Çarpması-Elektrik Çarpmalarında Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Elektrik Çarpması-Elektrik Çarpmalarında Alınması Gereken Önlemler Nelerdir? Hakkında Maddeler Halinde Bilgi

Elektrik çarpması durumunda alınması gereken önlemler aşağıda madde madde sıralanmıştır:

1. İlk adım olarak, elektrik kaynağını derhal kapatın. Elektrik kaynağına müdahale etmenin mümkün olmadığı durumlarda, elektrik akımının hızını azaltmaya çalışın.

2. Çarpan kişiyi, elektrik akımından hızlı bir şekilde uzaklaştırın. Bu işlemi yapabilmek için çarpılan kişiye sert bir cisim ile dokunmadan onu uzaklaştırabilirsiniz. Örneğin, plastik bir alet kullanabilirsiniz.

3. Kişi bilinci kapalı halde ise, hemen 112 acil servisi arayarak yardım isteyin. Bilincin kapalı olduğu durumlarda kalp masajı ve suni solunum gerekebilir. Eğer acil durum eğitimi almışsanız, bu işlemleri uygulayabilirsiniz.

4. Çarpan kişi solunum yapıyorsa, mümkün olduğunca hareket etmemesini sağlayın ve bekleyen sağlık hizmetlerini arayın.

5. Elektrik çarpması sonucunda herhangi bir yanık meydana gelmişse, yanık üzerine temiz bir bez veya giysi parçası yerleştirin. Yanık üzerine buz koyulmamalı ve yanıkla temas edilmemelidir.

6. Elektrik çarpmasına maruz kalan kişinin eğer bilincinde ise, onu sakinleştirin ve güvenli bir şekilde dinlenmesini sağlayın. Eğer kişi şok geçirmişse, sürekli olarak onun yanındayken konuşmak ve moral vermek önemlidir.

7. Elektrik çarpması sonucunda vücutta herhangi bir kırık veya yaralanma meydana gelmişse, eklem yerinde sabitleme yapmalı ve hareketi kısıtlamalısınız. Mümkün olduğunca tarif edilebilen yaralanmayı tespit etmek için kişinin tüm vücudunu dikkatlice kontrol edin.

8. Elektrik çarpması sonucunda gözleri etkilenen kişiler, gözlerini sakin bir şekilde temiz suyla yıkayarak yardım almak için en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

9. Elektrik çarpması sonucunda vücuda giren elektrik akımı, baş ağrısı, karıncalanma, uyuşma gibi belirtilere yol açabilir. Bu durumda, kişi bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve tıbbi yardım almalıdır.

10. Elektrik çarpmalarından kaçınmak için, elektrikli ekipmanları kullanmadan önce ellerinizi ve vücudunuzu mutlaka kurulayın. Elektrik ekipmanını kullanırken, nemli ellerle veya çıplak ayakla çalışmaktan kaçının. Ayrıca, kablolara dikkat edin ve düzenli olarak bakım ve kontrol amaçlı uzman ekipler çağırın.

Bu önlemler acil durumlarda uygulanabilecek ilk adımlardır. Ancak, elektrik çarpması durumunda her zaman bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.

Geri