AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Elektrik Carpmaları ,Elektrik carpmasından korunma yolları

haberci

Yeni Üye
neden elektrik carpar
elektrik carpmasından korunma yolları
Elektrik Carpması Nedir
Elektrik Carpması
Elektrik carpması fiziksel bir olaydır Genellikle normal bir insan 40 volttan sonra carpılır Ve bir insan AC akımına kapılır ama DC akımına kapılmaz
Kablo iletmezBunun sebebi iletken olmayan bir maddeyle (plastikle) kaplanırBazı yalıtkan maddeler:cam,porselen,bor,tahta,bazı cozeltiler ve ametaller vsBazı iletken maddeler:Bakır,demir,aluminyum,bakır,cinko gibi metallerVe su gibi sıvılar
Evdeyken elektrik carpmış kişilere yardım etmek veya priz gibi elektrik aletler tamir etmek icin:
* İlk once sigortalar kapatılmalı,
* Plastik ayakkabı elen,palto gibi giysiler giyilmeli,
* Islak zeminde iş yapılmamalı her yerin kuru olduğundan emin olmalıyız
* Elektrik carpmış kişileri iletken maddelerle elektrik akımından kurtarmamalıyız

Elektrik, yük taşıyan parçacıkların hareketi sonucunda bir enerji formudur. Elektrik çarpması, vücudun elektrik akımıyla temas etmesi sonucunda meydana gelir. Elektrik akımı, vücut üzerinden geçerken iç organlara ve sinirlere zarar verebilir, hatta ölümcül olabilir.

Elektrik çarpmasından korunmanın birkaç yolu vardır:
1. Sigortaları kapatmak: Elektrikli cihazları tamir etmeye ya da elektrik çarpmış bir kişiye yardım etmeye çalışmadan önce mutlaka sigortaları kapatmalısınız. Böylece elektrik akımının kesilmesini sağlayabilirsiniz.
2. İletken olmayan giysiler giymek: Plastik ayakkabı gibi iletken olmayan giysiler giymek, elektriğin vücuda temasını azaltabilir.
3. Islak zeminde iş yapmamak: Islak zemin elektriği daha iyi ilettiği için elektrikli cihazlarla çalışırken veya elektrik çarpmış bir kişiye yardım ederken ıslak zeminde iş yapmaktan kaçınmalısınız. Her zaman kuru bir ortamda çalışmalısınız.
4. Elektrik çarpmış kişilere yaklaşırken dikkat etmek: Bir kişiye elektrik çarptığında onu iletken bir malzemeyle temas ettirmemelisiniz. Bu durum hem sizin hem de onun sağlığını riske atabilir. Acil durum ekiplerinden yardım istemek en doğru hareket olacaktır.

Bu kısımlara dikkat ederek elektrik çarpmalarından korunabilir ve gerekli durumlarda başkalarına yardım edebilirsiniz.

Geri