- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Elektrik akımının zararlı etkilerinden canlıları korumak için yapılan tesisata ne denir?
Elektrik enerjisinin bu tehlikesini önlemek için yapılan işlemlerden birisi de koruyucu yalıt- ma adı verilen yöntemdir.Toprak özgül direnci kaç olmalı?
Direnç değeri normal şartlarda 10 ohm değerinin altında olmalıdır. Fakat ileride direnç değerinin artma olasılığı olduğu için 5 ohm değerinin altında tutulması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.Aşırı akım koruma aygıtları nelerdir?
►Aşırı Akım Koruma Cihazları Nelerdir? Bildiğiniz gibi sigortalar, sıcaklık sensörleri, akım sınırlayıcıları ve devre kesiciler gibi güvenilir aşırı akım koruma cihazları, trafo, iletken, motor, ekipman ve komple bir elektrik sistemini oluşturan diğer birçok bileşen ve yükün hasar görmesini önler veya en aza indirir.
Özgül toprak direnci artarsa ne olur?
Eğer toprak özgül direnci düşükse, akım toprağın derinliklerine doğru aktarılacaktır. Fakat özgül direnç yüksekse, akım derinlere iletilemeyecektir.
Topraklama direnci kaç ohm olmalı?
En ideal olan topraklama direnç ölçümlerinin en fazla 10 ohm olması istenmektedir. İnsan sağlığı ve cihazların verimliliği için direnç ölçümlerinin 5 ohm altına düşmemesine dikkat edilmektedir.Topraklama çubuğu kaç mm olmalı?
Çubuk Elektrot ile Topraklama Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir.Topraklama iletkeni olarak en az kaç mm2 kesitinde olmalıdır?
Topraklama Kablosu Kaç mm2 Olmalı Faz kesiti 35 mm2 den büyük olan tesisatlarda faz kesitinin yarı kesitinde olmalıdır.
Asırı akım nedir?
►Aşırı Akım Nedir? Bir elektrik güç sisteminde aşırı akım, iletkenlik süresi boyunca beklenenden daha büyük bir elektrik akımı bulunduğunda aşırı ısı üretilmesi ve bununla birlikte yangın veya ekipman hasarına yol açılmasına sebep olan durumdur.
Elektrik iç tesisleri Yönetmeliği’ne göre tüketiciye ait ilk dağıtım noktası ile öteki dağıtım noktaları ya da tablolar arasındaki hatlara ne hattı nedir cevap seçenekleri grubu?
a.8 Ana Kolon hattı : İşletmeye ait besleme noktasından (ana buat) tüketicinin ilk dağıtım noktasına (ana tablo, sayaç) kadar olan besleme hattıdır. 2 Page 3 a.9 – Kolon Hattı Tüketiciye ait ilk dağıtım noktası ile öteki dağıtım noktaları arasındaki yada tablolar arasındaki hatlardır.Bir hata sonucunda bir elektrik işletme aracının gövdesi ile aktif bölümler arasında meydana gelen iletken bağlantıya ne ad verilir?
6) Gövde teması: Bir hata sonucunda bir elektrik işletme elemanının gövdesi ile aktif bölümler arasında oluşan iletken bağlantıdır. 7) Kısa devre: İşletme bakımından birbirine karşı gerilim altında olan iletkenler (ya da aktif bölümler) arasında, bir arıza sonucunda oluşan iletken bağlantıdır.Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre Topraklamalara ilişkin dirençlerinin muayene ve ölçülmesi periyodu hangisidir?
Paratoner Topraklama Kontrolü Ölçümü; Türk Standartları Enstitüsü tarafından 04.12.1990 tarihinde yayınlanarak 4.1.1976 gün ve 7/11204 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yürürlükte bulunan TS622; “Yapıların Yıldırımdan Korunması Kuralları” madde 2.11.2’ye göre “Muayeneler tercihen 12 ayı geçmeyen sabit aralıklar …
Elektrik tesisatları ve dağıtımı ne demek?
ELEKTRİK TESİSAT VE DAĞITIMI DALI. TANIMI: Elektrik-Elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişileri yetiştiren daldır.
Iç tesisat yönetmeliği nedir?
EMO – ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 1 – Bu Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz. Aşağıdaki elektrik tesisleri elektrik iç tesisi sayılır.Elektrik iç tesisleri nedir?
a) ( Değişik fıkra: RG 12/07/1998- 23400) Sürekli elektrik tesisleri: Yapıların yada kümelerinin içinde, bitişiğinde yada bu yapılara ek olarak bunların dışında sürekli kullanılmak için kurulan asansör tesisleri dışındaki alçak gerilimli her türlü tesislerdir.İşletme sırasında iletkenler arasında var olan gerilime ne ad verilir?
İşletme gerilimi: Bir işletme aracının ya da tesis bölümünün iletkenleri arasında işletme sırasında var olan gerilimdir.
Sıfır iletken nedir?
Sıfır iletkeni bir koruma iletkeni değildir. Çünkü bu iletkenin üzerinden işletme akımı geçebilir. Fakat cihazları sıfır iletkenine bağlayan iletkenler koruma iletkenidir. Arıza olmadığı takdirde bunun üzerinden hiçbir akım geçmez.
Yer değiştirebilen elektriksel cihazların kontrol ve muayene süresi nedir?
İş Ekipmanlarının kullanımında Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine göre; Sanayi Tesisleri, Ticaret Merkezleri ve sabit İşletme Elemanları için yılda bir kez, yer değiştirebilen işletme elemanları için her 6 ayda bir ölçümler yapılır.Topraklamalara ilişkin dirençlerin muayene ve ölçülmesi hangi aralıklarla yapılır?
Topraklama Ölçümü, Periyodik Kontrolü, Muayenesi ve Raporlanması İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereğince elektrik ve topraklama ölçümlerinin periyodik kontrollerini yılda en az 1 defa yetkili kurum/kişilere yaptırmanız gerekmektedir.Generatör korumaları nelerdir?
Generatörler İçin Kapsamlı Koruma.
Elektrik tesisatı ve dağıtımı ne iş yapar?
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı mezunları; binaların, yapıların elektrik döşemelerini yapar. Elektrik kesintilerini belirler ve gerekli arızayı giderirler. Elektrik iletimini sağlar ve kablo dağıtımını düzenlerler.