Elbistan Çemeni (Vaz Geçilmez Lezzet)

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Elbistan Çemeni (Vaz Geçilmez Lezzet) Tanımı İçin Malzemeler
2 kg yağlı kemikli et
1 kg ipek biber (Çemenlik pul biber ince çekilmiş)
2 lt +1 su bardağı et suyu
100 gram çemen baharatı
1 çay bardağı dolusu ayıklanmış sarımsak (3 baş)
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Kullanılan su bardağı 200 ml, çay bardağı 150 ml


Elbistan Çemeni (Vaz Geçilmez Lezzet) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle kemikli et 3- 3,5 litre suyla tuzsuz formda düdüklü tencerede haşlanır.
Bu ortada sarımsaklar temizlenir ceviz ve sarımsaklar farklı olarak rondodan çekilir geniş bir leğene pulbiber ve çemen baharatı konulur.
Hazır olan kemikli et suyu süzülerek kaynar halde biberin üzerine karıştırarak yavaş yavaş aktarılır salça kıvamında olacak çok katı da olmayacak 2 lt + 1 su bardağı et suyu kullandım her biberin su çekme özelliği de farklı kıvamına nazaran ayarlanır.
Üzeri kapatılarak 1 saat dinlendirilir mühletin sonunda haşlanan etin siyah kısımları da robottan geçirilir. Sarımsak, ceviz, et ve zeytinyağı dinlenen biberin üzerine ek edilir, yoğrulur biçimde elle güzelce karıştırılır.
Tuzuna bakılır tuzsuzsa birazcık tuz konulabilir ve robottan geçirilir kapalı bir kaba konulup buzdolabında bir gece dinlendirilir poşetleyip, buzluğa kaldırılır.
Not: Biber genelde tuzlu olduğu için tuz kullanmıyoruz. Çemen ekmeğe sürülerek ve yağda yumurta pişirirken, poğaçalar da tost da kusursuz oluyor. Afiyet şifa olsun.

Elbistan Çemeni (Vaz Geçilmez Lezzet) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst