AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

El yikama tekniklerinden hangisi daha etkilidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.619
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

El yıkama tekniklerinden hangisi daha etkilidir?​

El yıkamada sadece sıcak su yetmez Ayrıca sıcak su elleri tahriş eder ve mikroorganizma girişine zemin hazırlar. Bu nedenle el ayalarının, parmak aralarının ve uçlarının, bileği de kapsayacak şekilde su ve sabunla iyice ovalanarak yıkanması önemli.

Kaç çeşit el yıkama tekniği vardır?​

Kaç çeşit el yıkama tekniği vardır?
Bu nedenle ellerin yıkanması üç ayrı grupta sınıflandırılır:
- Sosyal El Yıkama.
- Hijyenik El Yıkama.
- Cerrahi El Yıkama.

Elleri nasıl yıkamalıyız?​

Elleri nasıl yıkamalıyız?
Sağlık Bakanlığının yayımladığı yönergeye göre eller şu şekilde yıkanmalıdır:
- Ellerimizi suyla ıslatalım.
- Yeterince sabun alalım.
- Sabunu avuç içinde yeterince köpürtelim.
- Sol elin üstünü sağ elle, sağ elin üstünü sol elle ovalayalım.
- Parmaklarımızı iç içe geçirip ovalayalım.
- Parmaklarımızı kenetleyip ovalayalım.

El hijyeni hangi durumlarda uygulanmalıdır?​

Gözle görülür kir olması, kendini kirli hissetmesi durumunda el yıkanır ve el antisepsisi kullanılır. Sporosidal etkinlik için su ve basit/antimikrobiyal sabunla ellerin yıkanması, eldiven giyilmesi, eldiven çıkardıktan sonra el yıkama/el antisepsisi uygulanabilir.

El hijyeni uygulamalarından hangisi doğru bir uygulamadır?​

El hijyeni uygulamalarından hangisi doğru bir uygulamadır?
Doğru el yıkama tekniği: önce su ile eller ıslatılır, ellere 3-5 ml sabun alınır, en az 15 sn süre ile eller ovalanır, ellerin ve parmakların tüm yüzeyinin kaplanmış olmasına dikkat edilir, eller su ile durulanır ve tam olarak kurulanır.

Tuvaletten sonra eller nasıl yıkanmalı?​

Tuvaletten sonra eller nasıl yıkanmalı?
Ellerinizin baş parmaklarından başlayarak tüm parmaklarınızı diğer el ile kapsayarak ovalamalısınız. Tırnak uçlarının temizlendiğinden emin olmalısınız. Elin ayası iyice temizlendikten sonra el bileklerini köpükle iyice ovalamalısınız. Tüm el yıkama işlemi için el yıkama süresi 30 saniye olmalı.
El sağlığı için neler yapmalıyız?​
1- KURUTMAYAN TEMİZLEYİCİLER KULLANIN: Ellerinizi kurutmayan temizleyici kullanımına önem verin. Her el yıkama sonrası ellerinizin nem kaybettiğini unutmayın. 2- ILIK SUYLA YIKAYIN: Ellerin ılık suyla, cildi kurutmayan sabunlarla yıkanmasına dikkat edilmelidir. 3- KISA BANYO YAPIN: Banyo süreleri kısa tutulmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi el Antiseptiğinin tercih nedenlerinden değildir?​

Aşağıdakilerden hangisi el Antiseptiğinin tercih nedenlerinden değildir?
Aynı etkinlik derecelerini elde etmek için %42 n-propanol= %60 isopropanol= %77 etanol konsantrasyonları gereklidir. Metanol gerek toksik özelliği gerekse düşük aktivitesi nedeni ile el dezenfektanı olarak tercih edilmez.
 
El yıkama konusunda detaylı bilgiler vermişsiniz, el hijyeninin önemi ve doğru el yıkama teknikleri hakkında bilgilendirici açıklamalar yapılmış. Ellerin nasıl yıkanması gerektiği, kaç çeşit el yıkama tekniği olduğu ve el hijyeni uygulamalarıyla ilgili bilgiler paylaşılmış. El sağlığını korumak için nelere dikkat edilmesi gerektiği ve öneriler verilmiş. Ayrıca el antiseptiği tercih nedenleriyle ilgili bir soru da sormuşsunuz ve cevabını metanolün toksik özelliği ve düşük aktivitesi nedeniyle el dezenfektanı olarak tercih edilmemesi olduğunu belirtmişsiniz. Verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve doğru. Eller üzerindeki mikroorganizmaların temizlenmesi ve el hijyeninin sağlanması için doğru el yıkama tekniklerine uymak önemlidir. Ellerin doğru şekilde yıkanması enfeksiyonların ve hastalıkların yayılmasını önleyebilir. Teşekkürler for sharing!
 
Geri
Üst