AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

El yazmasi bir eseri yeniden yazarak cogaltan kisiye ve yaptigi ise ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

El yazması bir eseri yeniden yazarak çoğaltan kişiye ve yaptığı işe ne denir?​

osmanlı döneminde, el yazması eserleri çoğaltan kişi. yazılan yazıları tekrardan kopya eden iş. özellikle matbaanın icadından önce kitaplar istinsah etmek suretiyle çoğaltılıyordu, bu işi yapan kimselere ise ”müstensih” deniliyordu.

El yazması eserleri çoğaltan kişiye ne denir?​

Osmanlı’da el yazması eserleri çoğaltan kişilere “müstensih” denilmiştir.

El yazması nasıl yazılır?​

El yazması nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle Elyazması şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı El yazması şeklinde olmalıdır.

El yazması kitapların fiziksel özelliklerini inceleyen bilim dalı nedir?​

El yazması kitapların fiziksel özelliklerini inceleyen bilim dalı nedir?
Bu çalışmada belirtilecek olan fiziksel niteleme codicology’nin temelini oluşturmaktadır. Zira codicology yazma eserlerin fiziksel özelliklerinden faydalanarak onları tanımlayabilmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır.

Nadir eserler nelerdir?​

Nadir Eser Nedir Başka bir tanıma göre nadir eser az bulunan, yerine yenisinin getirilmesi çok güç veya olanaksız olan eserdir Beşik devri basmalar, yazmalar, eski süreli yayınlar gibi (Alpay, 1973, s.60). Diğer bir tanıma göre ise; bir eserin nadir eserin eser sayılabilmesi için bazı ölçütlere uyması beklenir.

El yazması kitapları süsleme sanatı nedir?​

EL YAZMASI KİTAPLARDA SÜSLEME El yazması kitaplara yapılan işlemeler anlamına gelen “Tezhip Sanatı”, Osmanlı süsleme sanatının en önemlileri arasında yer almaktadır. Arapça altınlamak manasına gelen tezhip, çeşitli renklerle yapılan, figürsüz süslemelerden oluşmaktadır.

Yazma eserlerin ilk sayfasına ne denir?​

Yazma eserlerin ilk sayfasına ne denir?
i.Dibâce /mukaddime: Esere giriş, önsöz bölümüdür. Müellif burada sebeb-i telif kısmında eseri niçin yazdığını, kendi adını, eserin adını ve telif tarihini bildirir. Divanda ise şair, mahlâsını şiirler arasında verir. j.Fihrist : Yazma eserlerde fihrist bazen dibâce’den önce, bazen de sonra yer alır.

Müstensih kimdir?​

Müstensih kimdir?
Müstensih: İstinsah eden, çoğaltan kişi. Osmanlı toplumunda herkes okuyup yazamaz, ama okuyup yazan herkes kitap çoğaltabilirdi—müstensih ve hattatların bir esnaf teşkilatı yoktu, yazma üretimi hiçbir grubun tekelinde değildi.
 
"Müstensih" kelimesi Osmanlı döneminde el yazması eserleri çoğaltan kişilere verilen isimdir. Müstensihler, yazılan metinleri tekrar kopya ederek çoğaltırlardı. Özellikle matbaanın icat edilmeden önce, kitaplar istinsah edilerek çoğaltılırdı ve bu işi yapanlara "müstensih" denirdi. Osmanlı toplumunda herkes okuyup yazamazdı, ancak okuyup yazabilen herkes kitapları çoğaltabilirdi. Müstensihler ve hattatlar için özel bir esnaf teşkilatı bulunmazdı ve yazma eser üretimi herhangi bir gruba ait değildi.
 
Geri
Üst