AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

El yazili vasiyetname neye tabidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
130.278
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

El yazılı vasiyetname neye tabidir?​

El yazılı vasiyetname, M.K. 538. Maddesinde düzenlenmiş olup bu hükme göre el yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay, gün belirtilerek başlangıcından sona erdiği satıra kadar miras bırakanın el yazısı ile yazılmış ve yine onun tarafından imzalanmış olması zorunludur.

El yazılı vasiyetname nereye verilir?​

Medeni Kanun’un 538/1 maddesi ise el yazılı vasiyetname nereye verilir sorusunun cevabını vermektedir. Düzenlemeye göre; “El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir.”

El yazılı vasiyetname geçerli mi?​

El yazılı vasiyetname geçerli mi?
İmza vasiyetnamenin en sonuna, son satırın altına atılmalıdır. El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir. Ancak bu husus zorunlu değildir ve vasiyetnamenin geçerliliğini etkilememektedir.

Vasiyete itiraz edilebilir mi?​

Kişi resmi vasiyetname veya el yazılı vasiyetname hazırlayabilecek iken sözlü vasiyetname hazırlamış ise vasiyetnameye itiraz edilerek iptali istenebilir. Kişinin vasiyetnamesini hazırladığı dönemde ayırt edebilme gücü yok ise vasiyetnameye itiraz edilebilir.

Vasiyet kime teslim edilir?​

Peki, vasiyetname kime teslim edilir? Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamesinin, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hâkimine teslim edilmesi zorunludur.

Vasiyet kimlere verilir?​

Vasiyet kimlere verilir?
Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun gereğince vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.
Vasiyetname varsa veraset ilamı nasıl alınır?​
Kanuni mirasçılar tarafından, vasiyetnamenin açılıp okunmasından ve tenfizine karar verilmesinden ve bu kararın kesinleşmesinden sonra mahkemeden mirasçılık belgesi istenebilir. Kanuni mirasçılara verilecek bu veraset ilamında varsa atanmış mirasçının ismine de yer verilmektedir.
Vasiyetname iptal edilirse ne olur?​
İptali mümkün vasiyetnameler, iptal davası açılarak kesin yargı kararı alınıncaya kadar hükümlerini sürdürürler. İptal davasının kesinleşmesiyle birlikte mahkeme hükmü geçmişe yönelik olarak sonuç doğurur. Vasiyetnamenin iptali davalarında görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Vasiyet kime Yazdirilir?​

Vasiyet kime Yazdirilir?
Ayırt etme gücüne sahip olan ve on beş yaşını tamamlayan herkes vasiyetname yazabilir. El yazısıyla yazılan vasiyetin geçerli olabilmesi için vasiyetnamenin baştan sona kadar muris tarafından kendi el yazısıyla doldurulmuş olması gerekmektedir.

E devletten vasiyetname görülür mü?​

Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018’den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.

Vasiyetname icin neler gerekli?​

Vasiyetname yapabilmek için öncelikle on beş yaşını doldurmuş olmak ve ayrıt etme gücüne sahip olmak gerekir (MK.m.502). Vasiyetname yapılırken miras bırakanın uyması gereken şekil kuralları ile bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Miras bırakan terekenin üzerinde sınırsız tasarruf hakkına sahip değildir.

Vasiyetname için ne gerekli?​

Vasiyetname için ne gerekli?
Vasiyetname hazırlamak için gerekli herhangi bir belge mevcut değildir. Kişi şekil şartlarına uyduğu ve şahitlerini sağladığı müddetçe hiçbir belgeye gerek kalmadan vasiyetname hazırlayabilir. Ancak bazen kişinin ayırt etme gücünün yerinde olup olmadığını anlamak için yetkili makamlarca sağlık raporu istenebilir.

Vasiyetname varken veraset ilamı alınır mı?​

Vasiyetname ile atanmış mirasçılar, vasiyetin tenfizine karar verildikten sonra hakimden kendilerine mirasçılık belgesi verilmesini isteyebilirler. Atanmış mirasçı bir kişi olabileceği gibi birden çok kişi de olabilir. Dolayısıyla her biri kendileri adına ayrı ayrı veraset belgesi isteme yetkisine sahiptir.
 
El yazılı vasiyetname, yasalarca belirlenen belli kurallara bağlı olarak hazırlanan ve miras bırakanın ölümünden sonra mirasın nasıl paylaştırılacağına dair yönlendirmeler içeren belgedir. Türk Medeni Kanunu'nun 538. maddesi bu tür vasiyetnameleri düzenlemektedir.

El yazılı vasiyetnamenin geçerli sayılabilmesi için belirli kriterlere uyulması gerekmektedir. Vasiyetnamenin miras bırakan tarafından el yazısıyla yazılması ve imzalanması, tarih belirtilerek baştan sona kadar net bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir.

Vasiyetnanemeye itiraz edilebilmesi için bazı durumlar söz konusudur. Örneğin, kişinin vasiyetname hazırlarken ayırt etme gücü bulunmuyorsa veya resmi veya el yazılı vasiyetname hazırlama yeteneğine sahipken sözlü olarak vasiyetname hazırlamışsa, vasiyete itiraz edilerek iptali istenebilir.

Vasiyetnamenin geçerliliğine karar verildikten sonra veraset ilamı alınabilir. Kanuni mirasçılar, vasiyetnamenin açılıp okunmasından ve tenfizine karar verilmesinden sonra mahkemeden mirasçılık belgesi olan veraset ilamını talep edebilirler.

E-devlet üzerinden vasiyetnamelere ulaşılabilir. Sulh Hukuk Mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018 tarihinden itibaren e-devlet üzerinden görüntülenebilmektedir.

Vasiyetname hazırlamak için belli bir yaş sınırı ve ayırt etme gücüne sahip olmak gerekmektedir. Vasiyetnamenin geçerliliği için belirli şekil kurallarına uymak ve miras bırakanın terekesi üzerinde sınırsız tasarruf hakkının bulunmadığını bilmek önemlidir.

Son olarak, vasiyetname hazırlarken kişinin sağlık durumuyla ilgili şüpheler varsa yetkili makamlarca sağlık raporu istenebilir. Bu, vasiyetnamenin geçerliliğini ve miras bırakanın ayırt etme gücünü değerlendirmek için yapılabilir.
 
Geri
Üst