AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

El yazili vasiyetname ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

El yazılı vasiyetname ne demek?​

El yazılı vasiyetname, vasiyetçinin baştan sona tamamen kendi el yazısı ile tarih koymak sureti ile imzaladığı vasiyet olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür vasiyetlerin memura tevdi zorunluluğu bulunmuyor. Ancak kaybolma, tahrifat ve değiştirilme önlemlerine karşın notere, sulh hukuk hakimine teslim edilebiliyor.

Resmî vasiyetname düzenlenmesi sırasında aşağıdakilerden hangisi memur veya tanık olarak katılabilir?​

Demiştir ki Medeni Kanunumuz 536. maddesinin 2. fıkrasında: Resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura veya tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz.”
El yazılı vasiyetnamede tanık şart mi?
Vasiyetname yapılırken uyulması gereken kanuni şekil şartları mevcuttur. Medeni Kanuna göre üç şekilde vasiyetname yapılabilir:Resmi vasiyetname (MK m.532-537),El yazılı vasiyetname (MK m.538),Sözlü vasiyetname (MK m.539-341). Resmi vasiyetname, resmi memur tarafından iki tanığın katılmasıyla düzenlenir.
Kimler vasiyet yazabilir?
Vasiyetnamenin bizzat yapılması gerekmekle birlikte ayırt etme gücüne sahip küçük ya da kısıtlı tek başına vasiyetname yapabilir. Kendisine yasal danışman atanan kişi, yasal danışmanının oyunu almadan vasiyetname yapabilir.

Resmi vasiyetname nasıl düzenlenir?​

Resmi vasiyet; noterde veya sulh hukuk mahkemelerine başvurularak düzenlenebilir. Bu tip vasiyetname, resmi memur marifetiyle iki tanığın huzurunda düzenlenir. Miras bırakan arzu ve isteklerini resmi memura sözlü olarak bildirir. Resmi memur, miras bırakanın arzu ve isteklerine uygun olarak bu hususları yazıya döker.

Vasiyetname varken veraset ilamı alınır mı?​

Vasiyetname ile atanmış mirasçılar, vasiyetin tenfizine karar verildikten sonra hakimden kendilerine mirasçılık belgesi verilmesini isteyebilirler. Atanmış mirasçı bir kişi olabileceği gibi birden çok kişi de olabilir. Dolayısıyla her biri kendileri adına ayrı ayrı veraset belgesi isteme yetkisine sahiptir.
 
Geri
Üst