AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

El bilegi hangi hareketleri yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.272
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

El bileği hangi hareketleri yapar?​

Bu eklemin izin verdiği hareketler fleksiyon (bükme), ekstensiyon (germe), addüksiyon (orta hata yaklaştırma) ve abdüksiyondur (orta hattan uzaklaştırma). Birleşmiş karpal kemikleri sayesinde bu hareketler gerçekleşir.

El ve bilek kemikleri kaç tanedir?​

Bilekte, dörder kemiğin düzensiz gibi görülen bir şekilde iki sıra teşkil etmesiyle sekiz kemik bulunur ki, bunlara el bileği kemikleri denir. Avuçta da beş tane metakarpal denen el tarak kemikleri vardır.

El bileği kemikleri nelerdir?​

El bileği kemikleri nelerdir?
Trikuetrum, pisiforme, trapezium, trapezoideum, kapitatum ve hamatum kemiklerinin kendilerine özel yapıları mevcuttur. Her biri el bileğinin bölgesi içerisinde yerini almıştır. Kemiklerin temel görevi el bileği hareket sisteminin sağlıklı gerçekleşmesini sağlamaktır.

Bilekteki kemik ne işe yarar?​

El Bileği Kemiklerinin Görevleri Skafoid kemiği el bileği ekleminin bütün hareketleri sırasında görev alır. Bu sebepten dolayı bu kemiğin kırılması durumu bütünlüğün bozulmasına neden olur. Kemiğin zarar görmesi tüm el bileği sistemini olumsuz etkiler. Kemikler zaman içerisinde yer değiştirebilir.
Hareketleri. Bu eklemin izin verdiği hareketler fleksiyon (bükme), ekstensiyon (germe), addüksiyon (orta hata yaklaştırma) ve abdüksiyondur (orta hattan uzaklaştırma). Birleşmiş karpal kemikleri sayesinde bu hareketler gerçekleşir.

El bilek kemiği nasıl kalınlaşır?​

En Verimli Bilek Kalınlaştırma Hareketleri
- Ellerinize iki adet dumbbell alın.
- Avuç içleriniz yere bakacak şekilde dirseklerinizi 90 derece kırarak dumbbell’ları önünüze alın.
- Ardından avuç içlerinizi yukarıya bakacak biçimde yavaşça döndürün.
- Bileklerinizi tekrar başlangıç pozisyonuna getirin.

El bilek kemiği hangi kemik çeşidine girer?​

El bilek kemiği hangi kemik çeşidine girer?
El bileği, kısa kemiklerden oluşur. Bu kemikler birbiri üzerine sarılarak, şekil verilebilir menteşe oluşturan, çift sıra kısa kemikleridir.
El bileği travması ne kadar sürer?​
Kırık iyileşmeye başlayınca, el bileğine hareket başlanabilir. El bileği hareket zamanı için doktorunuz karar verecektir. Kırığın kaynaması 4–8 hafta arasındadır. El bileği kırıkları eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı görülebilir.
El bilek kayması nasıl anlaşılır?​
El Bileği Kırığı Nasıl Anlaşılır?
- Elinizi veya bileğinizi havada tutarken, sıkarken ya da hareket ettirirken hissedilen şiddetli ağrı
- Şişme.
- Hassaslık.
- Morarma.
- Bariz şekil bozukluğu.

El bilek ağrısı neyin belirtisi?​

El bilek ağrısı neyin belirtisi?
En sık ağrı nedenleri; zorlanma, travmaya bağlı oluşan kırık – çıkıklar ve incinmeler, romatizmal hastalıklar (eklem iltihaplanmaları), çeşitli kistler, küçük el bileği kemiklerine özgü özel hastalıklar, kireçlenme, sinir ve tendon sıkışmaları olarak sayılabilir.

El yayı bileği kalınlaştırır mı?​

Forearm kaslarını güçlendirirken aynı zamanda bileklerin ile dirseklerin arasındaki bölgenin kalınlaşmasına yardımcı olur. El yayı, bileklerin güçlendirilmesi yardımcı olur.

El bilek bağ kopması nasıl anlaşılır?​

Travma sonucunda genellikle el bileğinde şişme meydana gelir. Bazı durumlara morarma oluşabilir. Hareket sırasında ağrı hissedilir. Kırık ve çıkık ile beraber bağ yaralanması oluşabileceği gibi kırık olmayan vakalarda da bağ yaralanması saptanabilmektedir.
 
El bileği, bilekte yer alan birçok kemik, kas ve bağların işbirliği ile çok çeşitli hareketleri gerçekleştirebilen kompleks bir eklem yapısına sahiptir. Bu eklemin izin verdiği hareketler genellikle fleksiyon (bükme), ekstensiyon (germe), addüksiyon (orta hata yaklaştırma) ve abdüksiyon (orta hattan uzaklaştırma) olarak sıralanmaktadır. Bu hareketlerin gerçekleşmesine yardımcı olan kısa kemikler bir araya gelerek, birbirine sarılarak el bileği sistemini oluştururlar.

El bileği kemikleri, bilekte iki sıra teşkil eden dört düzensiz kemiğe sahiptir. Bunlar trikuetrum, pisiforme, trapezium, trapezoideum, kapitatum ve hamatum kemikleridir. Bu kemikler, el bileğinin bölgesi içerisinde yer alarak el bileği sistemine destek olurlar. Skafoid kemik ise el bileği hareketlerinde önemli bir rol oynar ve bütünlüğün korunması için önemlidir.

El ve avuç kemikleri toplamda 8 adet olup bu kemikler el bileği hareketlerinin sağlıklı gerçekleşmesini sağlarlar. El bileği kemikleri, birbiri üzerine sarılarak şekil verilebilir bir menteşe oluşturan çift sıra kısa kemiklerdir.

El bileği travması, genellikle iyileşme süreci kırığın kaynama sürecine bağlı olarak 4-8 hafta arasında değişebilir. Kırık iyileşmeye başladıktan sonra doktor tarafından belirlenen bir süre sonra el bileğine hareket başlanabilir. El bileği kırığı sonrası bazı hastalarda hareket kısıtlılığı, kireçlenme ve ağrı gibi sorunlar meydana gelebilir.

El bilek ağrısı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Zorlanmalar, travmatik kırıklar-çıkıklar, romatizmal hastalıklar, kistler, kireçlenme, sinir ve tendon sıkışmaları gibi birçok faktör el bileği ağrısına neden olabilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında doktora başvurulması önemlidir.

El yayı, özellikle forearm kaslarının güçlendirilmesinde ve bileklerin arasındaki bölgenin kalınlaşmasına yardımcı olabilir. Bu egzersizler, bileklerin güçlenmesine katkı sağlayarak el bileği sağlığını destekleyebilir. El bileği bağ kopması durumunda genellikle şişme, morarma ve hareket sırasında ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda da mutlaka uzman bir doktora başvurulması önerilir.
 
Geri
Üst